14:48 22.03.2021

В допомогу позичальникам: нові законопроекти по валютних кредитах

2 хв читати

3 березня, на черговому засіданні Парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, були розглянуті відразу три законопроекти. Їх головна мета — полегшення боргового навантаження позичальників і формування нових варіантів реструктуризації зобов'язань по кредитах, виданих в іноземній валюті.

Результати зборів

Різкі коливання валютного курсу викликали безліч проблем у клієнтів різних фінансових установ, в тому числі і банків. Найбільш схильні до ризиків опинилися позичальники з валютними кредитами. В основному, такі угоди укладаються для подальшого придбання житлової нерухомості. Утворені борги громадяни погашали оформляючи кредит онлайн на картку або вдаючись до відстрочення платежів за графіком.

Щоб захистити їх права і законні інтереси, а також допомогти позбутися заборгованості, були розроблені нові закони. У разі їх прийняття Верховною Радою України, ряд законодавчих актів будуть потребувати змін. До них відносяться Податковий Кодекс, закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Цивільний кодекс і норми документа «Про споживче кредитування».

Нові реформи не тільки приведуть до балансу між кредиторами і боржниками, але й забезпечать виконання соцфункцій влади перед своїми громадянами, які постраждали в результаті незалежних від них обставин — різких валютних коливань.

Споживче кредитування в гривні

Паралельно з нововведеннями в області валютних кредитів, стало відомо, що Нацбанк України підвищив облікову ставку з 6% до 6,5%. Таке рішення було прийнято в зв'язку з ростом інфляції, яка вже на початку 2021 року очікувано перетнула кордони цільового діапазону в 5%, досягнувши показника в 6,1% за підсумками січня. І, за прогнозами, її пік буде спостерігатися в середині року (вихід за 8%), після чого сповільниться.

Крім того, Україна як і раніше очікує подальшого прогресу в переговорах і співпраці з МВФ. Ця організація є буфером української економіки, фінансуючи бюджетні потреби і постійно надаючи нові стимули для зростання.

Нагадаємо, що облікова ставка безпосередньо впливає на відсотки, під які банки видають кредити. Така нестабільна ситуація, обтяжена можливістю введення чергового локдауна, зіграла на руку мікрофінансовим організаціям. Попит на послуги МФО виріс завдяки більш лояльним умовам видачі позик. Наприклад, за даними сервісу TKCredit взяти кредит у Money4you можна під 1,7% або під 0,01% на час грейс-періоду. Схожі умови пропонують й інші кредитні організації — Moneyveo, Mycredit, тощо. Цьому сприяли і правки в законі «Про споживче кредитування», ухвалені 1 січня 2021 року. Завдяки їм, позичальники отримали захист від непомірно великих штрафів і пені в разі несвоєчасного погашення заборгованості.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА