10:02 30.03.2021

В Україні знову пік захворюваності. Який краще робити тест на ковід

2 хв читати

Навіщо взагалі тестуватися та який обрати тест на коронавірус в Києві

Цієї весни в Україні нові рекорди з добової захворюваності. А калькулятори черги на вакцинацію прогнозують людям поза ризиковими категоріями отримання першої дози не раніше, ніж через п’ять років, бо процес вакцинації досі просувається повільно. Тому зараз треба бути особливо суворим відносно дотримання вимог безпеки і більш уважним до самопочуття.

Якщо у вас з’явилися симптоми ГРВІ, або ви контактували з інфікованою особою, вам недостатньо просто самоізолюватися, а необхідно здати тест на ковід 19. По-перше, це допоможе лікарю поставити правильний діагноз і назначити вам адекватне лікування. По-друге, ви будете знати напевно, чи загрожує контактування з вами іншим людям. І по-третє, ви допоможете державним органам, що на основі статистики захворювань планують заходи безпеки і боротьби з пандемією.

То який робити тест?

Наразі в Україні доступні два види тестування: на виявлення активної інфекції (ПЛР тест на COVID-19 та антигенні тести) і на виявлення ознак постінфекції (ІФА). 

Сьогодні одним із найбільш точних методів виявлення коронавірусу вважається ПЛР при аналізі мазка з носоглотки і ротоглотки. Цей метод достатньо чутливий на початку захворювання: згідно деяких досліджень, він може виявляти ковід ще до того, як у людини з'являються симптоми, а пікова його концентрація в мазку з зіву і зразках мокротиння спостерігалася приблизно на 5-6 день після появи симптомів. 

Тож його використовують для виявлення вірусу на ранніх стадіях, з першого дня зараження. Саме цей тест рекомендують робити лікарі, аби підтвердити чи спростувати інфікування. І не просто рекомендують: ПЛР є обов’язковим етапом у стандартах медичної допомоги при COVID-19, прописаних МОЗ.

Для його проведення потрібне якісне обладнання та спеціальна лабораторія. Зробити ПЛР тест в Києві ви можете у сучасній лабораторії МЕДІЛАБС і отримати результат вже за 7 годин з моменту аналізу. 

Антигенні тести - це швидкі тести, що можуть показати результат за 15 хвилин на початкових етапах захворювання. Проте вони можуть виявляти вірус лише тоді, коли він досягає високого рівня в організмі - це час, коли починають з’являтися симптоми. І зазвичай такі тести потребують підтвердження методом ПЛР та ІФА через нижчу точність.

ІФА - це дослідження венозної крові, що визначає рівень антитіл, які виробляються організмом у відповідь на проникнення вірусу. Це актуальний метод тестування на пізніх етапах захворювання. ІФА, він же ІХЛА, покаже, чи людина ще хворіє (коли титр антитіл М перевищує норму),  чи вона вже перехворіла і чи має імунітет (на це вказує кількість імуноглобулінів G).

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА