17:53 20.05.2021

Як купити нерухомість на аукціоні в Україні?

5 хв читати

Придбання перспективної нерухомості за вигідною ціною можливо не тільки звичайним способом з ринку. Є на поточний момент цікава можливість взяти участь в продажах системи Прозорро, де реалізується нерухомість на торгах за допомогою електронних онлайн аукціонів. Особливо це стосується програми «Мала приватизація», де продаються різні об'єкти, які раніше перебували у власності держави. Як купити майно з торгів в суспільній системі ProZorro.Sale, ці питання ми розглянемо трохи детальніше.

Також варто звернути увагу на ще одну систему Setam/OpenMarket або СЕТАМ. Тут реалізується саме різне арештоване майно, це безпосередньо стосується і нерухомості. Такі торги примусово продають майно, що перебуває під арештом, а значить є можливість вибрати цікавий варіант для себе.

Продаж нерухомості з аукціону ProZorro.Sale

Розглянемо для початку систему Прозорро.Продажі. Тут можна купити нерухомість на аукціоні, яка раніше належала державі. Всі продажі держмайна будуть проходити тільки через дану інтернет платформу. Це випливає із Закону «Про приватизацію державного та комунального майна». Строго кажучи і здача в оренду об'єктів нерухомості, які належать компаніям і організаціям, що перебувають на держзабезпеченні, також може бути реалізована тільки через систему Прозорро.Продажі.

Що пропонує продаж нерухомості з аукціону ProZorro.Sale:

  • житловий фонд, який раніше належав державі, а це будинки, окремі квартири або приміщення, котеджі, дачі і ділянки землі під житлову забудову;
  • об'єкти офісної і комерційної нерухомості, тут можна виділити цілі адміністративні будівлі, окремі офіси або офісні приміщення, торгові площі, місця для громадських парковок, гаражі, підвали та інше;
  • частини компаній і цілі підприємства за програмою «Мала приватизація», в тому числі і виробничі площі;
  • об'єкти таких великих державних компаній, як: «Укрзалізниця», «Укрспирт», «Укроборонпром» або «Укрпошта»;
  • продаж землі, а також здача її в оренду;
  • оренда нерухомості та майна комунальних та державних підприємств;
  • покупка майна з торгів банків банкрутів;
  • аукціони з розподілу квоти підтримки;
  • активи і нерухомість у справах банкрутства приватних і юридичних осіб;
  • інше майно.

На торгах Прозорро можна зустріти продажі, які з власної ініціативи реалізують звичайні приватні власники, компанії або фізичні особи. Це дає можливість великого охоплення потенційних покупців, а значить і шанс отримати краще ціну.

Продаж нерухомості на торгах СЕТАМ

Якщо Прозорро охоплює в основному реалізацію держвласності, то система СЕТАМ продає різне арештоване майно. Як купити нерухомість на торгах Setam/OpenMarket, і що там продається? Якщо говорити взагалі про те, що може продаватися на таких аукціонах, то тут можна виділити:

  • житлові об'єкти (будинки, квартири, дачі, гаражі, ділянки землі під забудову);
  • комерційна нерухомість (торговельні площі, офіси та цілі офісні будівлі, магазини і т.д.);
  • виробничі потужності та площі, будівлі, цехи, цілі підприємства;
  • обладнання побутового, комп'ютерного або виробничого призначення;
  • рухоме майно;
  • металобрухт і товари народного споживання.

Фактично, на торги потрапляє все, що може бути реалізовано примусово під егідою арештованого майна. Продаж нерухомості на торгах СЕТАМ також є, і тут можливо знайти для себе цікавий об'єкт.

Чому вигідно купувати майно з торгів?

Якщо говорити про те, чому вигідно купувати майно і нерухомість на таких аукціонах, особливо це стосується системи Прозорро, то тут головний критерій ціна. В якості початкової вартості виступає оціночна, яку надає Фонд держмайна України. Від такої стартової ціни зростання може спостерігатися порівняно слабке, що відкриває дорогу до покупки за вигідною ціною цікавого активу.

Однак може виникнути ситуація і конкурентної боротьби, і тут зростання ціни від початкового значення можливе дуже істотне. При такій ситуації ви самі для себе вирішуєте, коли відступити або ж, коли продовжувати боротьбу за лот на аукціоні.

Примітно, що самі по собі торги проходять в повністю публічному ключі, а можливості для всіх учасників надаються повністю рівні. Таким чином можлива покупка майна на торгах на рівних умовах для всіх учасників. Це означає, що немає корупції або лобіювання чиїхось приватних інтересів. Тут варто розуміти, що хорошу нерухомість ви реально можете купити, але це буде залежати від вашої готовності платити за неї, а також інтересу до неї з боку інших покупців.

Як купити нерухомість на торгах?

Взяти участь в аукціоні Прозорро або СЕТАМ може будь-хто, це стосується не тільки юридичних, а й фізичних осіб. Якщо надані вами документи на торги дозволять приймати в них участь, то ви можете вигідно купити нерухомість. Останнє передбачає, що ви або пов'язані з вами особи не потрапляєте під дію Закону «Про санкції», а також в деяких інших ситуаціях.

В іншому, щоб взяти участь в торгах, необхідно:

  • спочатку вибрати привабливу для вас нерухомість, будь то державне, приватне або арештоване майно;
  • оцінити і вивчити його, а також врахувати можливі ризики і додаткові витрати, які можуть виникнути;
  • зареєструватися на одному з офіційних маркетплейсів Прозорро, їх можна знайти на сайті системи;
  • висловити бажання брати участь в торгах;
  • сплатити реєстраційний і гарантійний внески;
  • при необхідності скористатися періодом питань перед стартом аукціону;
  • подати свою цінову пропозицію;
  • брати участь в торгах, які йдуть в три етапи, де на кожному з них у вас буде три хвилини на збільшення поточної вартості;
  • переможе той, хто дасть кращу ціну за лот.

Далі переможець підписує протокол аукціону, сплачує потрібну суму і комісійну винагороду маркетплейсу, а потім підписує договір купівлі-продажу. Після підписання договору можна перереєструвати власність на себе.

Варто відзначити, що гарантійна сума враховується в загальній вартості для переможця. А якщо ви не виграли торги, то ці гроші вам повернуть. З приводу комісійної винагороди офіційному майданчику Прозорро, така сума регламентується державою і є однаковою для всіх майданчиків.

Якщо резюмувати, то виходить на аукціонах СЕТАМ і Прозорро можна вигідно придбати нерухомість або земельну ділянку. Формування ціни за лот носить конкурентний характер, тому є можливість виграти торги витративши менше грошей, ніж це можливо зі стандартного ринку нерухомості. Цим і привабливі дані платформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА