21:07 18.06.2021

Звіт УВКБ ООН про глобальні тренди свідчить про те, що кількість примусово переміщених людей у світі зросла до рекордних 82,4 мільйонів

5 хв читати
Звіт УВКБ ООН про глобальні тренди свідчить про те, що кількість примусово переміщених людей у світі зросла до рекордних 82,4 мільйонів

18 червня 2021 року. Київ, Україна. Сьогодні Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) опублікувало щорічний звіт УВКБ ООН про глобальні тренди вимушеного переміщення в світі, а також організовує понад 30 заходів по всій Україні з нагоди Всесвітнього дня біженців 2021 року, щоб висвітлити мужність, стійкість та внески, які роблять біженці, шукачі притулку та внутрішньо переміщені особи у розвиток своїх нових громад.

Незважаючи на обмеження пересування внаслідок пандемії, кількість людей, переміщених через конфлікти, переслідування та порушення прав людини, зросла до 82,4 мільйона у 2020 році, згідно зі щорічним звітом УВКБ ООН про Глобальні тренди, який опубліковано сьогодні в Женеві. Це ще на 4% більше, ніж рекордні 79,5 мільйона переміщених осіб станом на кінець 2019 р. Дівчата та хлопці у віці до 18 років становлять 42% усіх вимушено переміщених людей.

За даними звіту наприкінці 2020 року під дією мандату УВКБ ООН було 20,7 мільйона ​​біженців, 5,7 мільйона ​​палестинських біженців та 3,9 мільйона венесуельців, переміщених за кордон. Ще 48 мільйонів людей були внутрішньо переміщеними особами (ВПО) у своїх країнах. Ще 4,1 мільйона шукали притулок.

В Україні нараховується 700 000 внутрішньо переміщених осіб та близько 5 000 біженців та шукачів притулку.

У звіті також зазначено, що переважну більшість біженців – 73% – приймають країни, що межують із кризовими зонами, і що 76% усіх біженців живуть у затяжній біженській ситуації [коли 25 000 біженців однієї національності живуть у положенні біженців не менше 5 років].

"Кількість вимушено переміщених осіб у світі сьогодні надзвичайна – це приблизно вдвічі більше, ніж населення України. І за кожною цифрою стоїть окрема дівчинка чи хлопчик, жінка чи чоловік, яких змусили залишити свій дім та громаду, зібрати всі речі, які вони можуть нести, і шукати захисту в новій громаді. Сила та можливості багатьох мільйонів людей, які переживають цей досвід, і які пристосовуються до своїх нових громад і будують там життя, вражають мене щодня. Кожен раз, коли я розмовляю з кимось, хто шукає притулку, з біженцем чи ВПО, я чую, що найбільш за все вони хочуть мати можливість продовжувати своє життя, знову жити безпечним та незалежним повсякденним життям та робити свій внесок у розвиток суспільства. Вони не хочуть залежати від допомоги. Це саме те, що ми маємо підтримувати і давати їм таку можливість", - сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг, новопризначена Глава Агентства ООН у справах біженців в Україні на відкритті фотовиставки до Всесвітнього дня біженців у Києві.

Всесвітній день біженців відзначається щороку 20 червня як день, визначений Організацією Об'єднаних Націй, щоб привернути увагу до мужності, стійкості та внеску людей, які були змушені покинути свої домівки, щоб утекти від конфлікту, переслідування чи серйозних порушень прав людини.

Темою цього року є інклюзія. Досвід УВКБ ООН показує, що коли люди, які були змушені покинути свої будинки в пошуках безпеки, повністю прийняті в члени свого нового суспільства та мають рівний доступ до прав та послуг, вони отримують найбільший потенціал для розвитку своїх громад та власного людського капіталу.

УВКБ ООН в Україні разом із переміщеними особами та партнерами організовує понад 30 заходів по всій країні на тему інклюзії під гаслом: "Разом ми можемо досягти всього". Разом ми зцілюємось, вчимось і перемагаємо.

Різні заходи демонструють переваги інклюзії та сприяння інтеграції біженців і внутрішньо переміщених осіб, а також показують, що незалежно від того, ким є людина - лікарем, будівельником, спортсменом, майстром – вона може зробити свій внесок, коли їй надається така можливість.

 

КІНЕЦЬ

 

Нещодавно УВКБ ООН в Україні підготувало публікацію, в якій представлені міркування щодо його участі у вирішенні питань вимушеного переміщення в Україні протягом останніх 25 років.

Повний перелік заходів до Всесвітнього дня біженців в Україні можна знайти тут.

Повний текст Глобальних трендів УВКБ ООН можна знайти тут.

Відео з події можна переглянути за посиланням.

 

Звіт УВКБ ООН про глобальні тенденції за 2020 рік - ключові показники:

  • 82,4 мільйона вимушено переміщених осіб у всьому світі (79,5 млн у 2019 р.) – збільшення на 4 відсотки
  • 26,4 мільйона біженців (26,0 млн у 2019 р.), включаючи:
      • 20,7 мільйона біженців під мандатом УВКБ ООН (20,4 млн у 2019 р.)
      • 5,7 мільйона палестинських біженців під мандатом UNRWA (5,6 мільйона у 2019 р.)
  • 48,0 мільйонів внутрішньо переміщених осіб (45,7 млн у 2019 р.)
  • 4,1 мільйона шукачів притулку (4,1 млн у 2019 р.)
  • 3,9 мільйона венесуельців, переміщених за кордон (3,6 мільйона у 2019 р.)

 

• 2020 рік - дев’ятий рік безперервного зростання рівня вимушеного переміщення у всьому світі. Сьогодні один відсоток людства переміщено, а примусово переміщених людей вдвічі більше порівняно із 2011 роком, коли загальна кількість становила близько 40 мільйонів.

• Більше двох третин усіх людей, які втекли за кордон, прибули лише з п'яти країн: Сирії (6,7 млн), Венесуели (4,0 млн), Афганістану (2,6 млн), Південного Судану (2,2 млн) та М'янми (1,1 млн).

• Переважна більшість біженців у світі – майже дев'ять із 10 біженців (86 відсотків) – приймають країни, що межують із кризовими зонами, та країни з низьким і середнім рівнем доходу. Найменш розвинені країни надали притулок 27 відсоткам біженців від загальної кількості.

• Сьомий рік поспіль Туреччина приймає найбільшу кількість біженців у всьому світі (3,7 млн біженців), за нею слідує Колумбія (1,7 млн, у тому числі венесуельці, переміщені за кордон), Пакистан (1,4 млн), Уганда (1,4 млн) та Німеччина (1,2 мільйона).

• Розглянуті заяви про надання притулку у всьому світі залишились на рівні 2019 року (4,1 мільйона), але держави та УВКБ ООН спільно зареєстрували близько 1,3 мільйона індивідуальних заяв про притулок, що на мільйон менше, ніж у 2019 році (на 43 відсотки менше).

Додаткова інформація / допоміжні мультимедійні матеріали:

Звіт УВКБ ООН про глобальні тренди вимушеного переміщення та супровідний пакет мультимедійних ресурсів доступні на нашій сторінці: https://www.unhcr.org/unhcr-global-trends-2020-media-page-60be2dd14 .

Примітка:

Звіт УВКБ ООН про глобальні тренди вимушеного переміщення випускається паралельно з його щорічним Глобальним звітом, який повідомляє про програми та заходи УВКБ ООН, спрямовані на задоволення потреб усіх, хто змушений залишати свої домівки, а також відомого у світі населення без громадянства.

***

За детальнішою інформацією звертайтесь до Вікторії Андрієвської, Радниці з питань публічної інформації, УВКБ ООН Представництво в Україні: +380 50 413 8404, [email protected]

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА