18:42 27.06.2021

За підтримки бізнесмена Ігоря Кононенка центр “Я+Сім'я” надає унікальну допомогу дітям з особливими потребами

2 хв читати

На вулиці Героїв Сталінграда, 48-А, у затишному куточку Оболонського району Києва працює унікальний дошкільний навчальний заклад для дітей з різними особливими освітніми потребами (ООП) — “Я+Сім'я”.

В центрі уваги закладу — діти віком від 3 до 8 років, які мають такі особливості розвитку, як синдром Дауна, аутизм, затримка психічного, психо-мовленнєвого розвитку.

Під час занять, які відбуваються у малочисельних групах, сформованих з урахуванням віку, особливостей і потреб кожної дитини, фахівці допомагають учням соціалізуватися, розуміти та приймати себе, жити зі своєю особливістю.

З кожною групою працюють одночасно кілька фахівців. Для досягнення мети працівники центру “Я+Сім’я” використовують широке розмаїття методів роботи. Це і зоотерапія із залученням навченого собаки-лабрадора, і корекційний ляльковий театр, і пісочна терапія.

У центрі працюють також логопед і дефектолог, які допомагають дітям впоратися із порушеннями мовленнєвої діяльності, психофізичними проблемами та порушеннями опорно-рухового апарату.

До команди центру належать дитячий психоневролог, медсестра ЛФК, учитель-реабілітолог, практичні психологи, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог. В команді також є два рідкісних спеціалісти — фахівці з дитячої нейрокорекції.

Крім реабілітації, дітям проводять і звичайні заняття, як-от математика, географія тощо.

“Я+Сім’я” створювали як громадську організацію, що об’єднала однодумців-вихователів. Згодом центр отримав офіційний статус комунального закладу. Це допомогло проєкту отримати фінансування для забезпечення мінімальних потреб. Однак для комплексної роботи центру, яка і робить його унікальним, цього недостатньо.

Комунальне підприємство обмежене в чисельності штату, наявності вузькопрофільних фахівців.не передбачено. Тож сьогодні центр існує у симбіозі державної і недержавної інституцій.

Для надання спеціальних послуг дітям з ООП та для організації супроводу їхніх родин залучають ресурси ГО “В Дитячих Долонях” — як фінансові, так і людські.
Значну роль у тому, щоб центр продовжував своє існування і міг надалі надавати повноцінну допомогу тим, хто цього потребує, відіграє допомога спонсорів. За роки свого існування “Я+Сім’я” сформували певне коло друзів. Це волонтери і благодійники, які активно залучені до роботи центру.

Одним із вагомих меценатів директор закладу Юрій Петренко назвав Ігоря Кононенка. Він супроводжує центр з моменту створення як волонтерського проєкту і підтримує його багаторазово й регулярно, зокрема через власний благодійний фонд.

Є також організації, які надають допомогу щороку, але разово. Це, наприклад, державний “Укрексімбанк”. Допомагають і митці, які жертвують свої роботи, аби центр мав змогу продавати їх на благодійних аукціонах, а отримані кошти спрямовувати на потреби закладу та його вихованців. Міська влада надає пільгу на користування частиною приміщень центру, а з харчуванням та лікуванням залучених до роботи центру лабрадорів допомагають приватна ветеринарна клініка та бренд “Royal Canin”.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА