17:22 30.06.2021

Земельний податок – нова схема рейдерства в Броварах

6 хв читати

В Броварах розгорілась справжня війна між місцевими підприємствами та лояльними до діючого мера депутатами Броварської міської ради. 22 червня 2021 року депутати Броварської міської ради затвердили нові ставки орендної плати за землю комунальної власності в Броварах. http://brovary-rada.gov.ua/documents/35958.html

Подекуди орендні ставки зросли в 2-4 рази, що викликало велике обурення підприємців і жителів громади. Так, для будівництва і обслуговування житлових будинків, офісів, будівель торгівлі, закладів громадського харчування, об'єктів дорожнього сервісу встановили найвищу з можливих в Україні ставок – 12%. Не менше постраждають заклади охорони здоров’я та соціальної допомоги, побутового обслуговування, землі транспорту та промисловості - 7%. Для порівняння, до 2021 року орендатори сплачували в середньому 1-3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. 

Чиновники посилались в своєму рішенні на те, що в 2020 році була вперше за багато років правильно перерахована вартість (нормативна грошова оцінка) землі за встановленою методологією, в результаті чого грошова оцінка, мовляв би, зменшилась. Але підвищення орендної плати є непропорційним до цього перерахунку, а для промислових підприємств орендні платежі зростуть дуже відчутно. До того ж депутати можуть переглядати нормативну оцінку землі в бік підвищення, залишивши найвищі орендні ставки в країні, чим буквально поставлять «на коліна» весь броварський бізнес. 

 

Як зазначив на своїй особистій сторінці Сергій Шапран – керівник групи компаній БРАЗ («Броварський Алюмінієвий Завод», один з найбільших в Європі завод по виготовленню алюмінієвих конструкцій – прим.ред.) та опозиційний депутат Броварської міської ради https://www.facebook.com/ShapranSerg/posts/999385097266626 : «Восьма сесія восьмого скликання депутатів Броварської міської ради увійде в історію вбивчим для локального бізнесу рішенням – більшість депутатів проголосували «ЗА» підняття ставок орендної плати за землю в 2-4 рази для 399 підприємств!

Наш завод BRAZ займає 26 гектарів. Підвищення ставки більш, ніж в 2 рази (з 3 до 7%) на такій площі призведе до відчутного підвищення вартості продукції підприємства, що зробить його менш конкурентоздатним на ринку. Зменшення обсягів продажу призведе до скорочення виробництва, зниження інших податкових надходжень в бюджет громади. Або ж ми будемо змушені скорочувати постійні витрати, а це в першу чергу – фонд заробітної плати. Зниження зарплати потягне за собою масові звільнення. Далі можна не продовжувати?!»

Ще гірше ситуація у найбільших заводів та фабрик Броварів, які працюють не на умовах оренди, а мають статус постійного землекористувача. За інсайдерською інформацією, для цих підприємств на найближчій позачерговій сесії, щоб встигнути до 15 липня 2021 року, планують встановити ставку на рівні 12 % від бази оподаткування. За орієнтовними розрахунками стягнення мають зрости з 6,7 до 26,7 млн грн на рік. Додаткові 20 млн гривень мають сплатити такі підприємства, як «Київобленерго», трикотажна фабрика «Софія», Броварське ШБУ-50, БЗЗК, «Украгропромторг» тощо. Всі ці підприємства займають великі площі, від двох до кількох десятків гектарів, і є без того найбільшими платниками податків до броварського бюджету.

"Наприклад, Завод залізобетонних конструкцій сплачує земельний податок в сумі 183 019 грн. щомісяця. При ставці 12% сума зросте до 732 077 грн. В розрізі року це 6 588 693 грн додаткового фінансового навантаження на бюджет одного лише підприємства. І це в часи виходу з пандемії, тоді, як весь світ запустив програми підтримки малого та середнього бізнесу, виплати і податкові пільги, щоб підтримати платників податків." - зазначив Сергій Шапран. Раніше вже фіксувались випадки, коли чиновники використовували позахмарну ставку податку (12%) для земель у постійному користуванні, щоб змусити підприємства відмовитись від статусу постійного землекористування та перейти в оренду, де важелів впливу, ризиків і можливостей тиску на бізнес більше.

Бровари – потужне промислове місто з високою діловою активністю. Підприємці занепокоєні, що ефект від підвищення вартості оренди землі відчує кожен броварчанин. Бізнес буде змушений підіймати ціни на продукти та послуги, комунальні платежі, знижувати витрати на зарплату. Через зменшення доходів і зарплат, броварчани шукатимуть кращі умови праці в Києві або, наприклад, в Бучі чи Білій Церкві, де плата за землю в рази нижче. Бровари очікує масовий відтік робочої сили, маятникові міграції, перевантажені дороги, недобудови, занепад малого бізнесу і зупинені промислові потужності. 

Підприємці обурені і вважають нові ставки земельного податку - необґрунтованими, завищеними та такими, що не відповідають ні економічно виваженим показникам та розрахункам, ні здоровому глузду. За правилами розробки таких рішень мали попередньо проводитись консультації з представниками малого бізнесу та з бізнес-об’єднаннями національного рівня, розроблені пом’якшувальні заходи і взагалі досліджена адекватність, доцільність та ефективність такого рішення. 

Сергій Шапран зазначає, що "Державна регуляторна служба надала зауваження до проекту рішення щодо орендних ставок, з якими депутатів не ознайомили. Очільник громади Ігор Сапожко всупереч законодавству назвав зауваження такими, що носять рекомендаційний, а не обов’язковий характер, і виніс проект без правок на голосування." Попри це, на сайті Броварської міської ради зазначено, що рішення прийнято з врахуванням пропозицій Державної регуляторної служби України. 

Нагадаємо, що секретар Броварської міської ради Сергій Богуцький та більшість депутатів, які форсують прийняття рішень по новим орендним ставкам, не приховують, що представляють інтереси великого будівельного та логістичного бізнесу. І взагалі не проживають в Броварах https://www.facebook.com/gromadskiyrevisor/videos/4318409331553208/

Підприємці закликають очільників профільних міністерств та держслужбовців втрутитись, фіксують всі порушення і діятимуть в правовому полі, але не виключають можливість проведення мітингів та акцій протесту. Адже впевнені, що нові ставки податку є інструментом політичного тиску на підприємства міста Бровари з метою привласнити діючий бізнес, повторно реалізувати землю, в тому числі дружнім до мера Сапожко забудовникам, перерозподілити зони особистого впливу, пожертвувавши тисячами робочих місць і добробутом броварчан, прикриваючись «благими намірами». Дійсно, якщо проаналізувати ринкову вартість землі в межах м.Бровари та вартість квадратного метра в новобудовах міста (від 15 000 до 20 000 грн/кв.м.), підозри підприємців можуть бути цілком обґрунтованими.
 

Список депутатів Броварської міської ради, які віддали голоси "ЗА" рішення міської ради від 22.06.2021 року № 298-08-08 "Про затвердження ставок орендної плати за земельні ділянки в м. Бровари"

"Команда Ігоря Сапожка – "ЄДНІСТЬ" (регіональна партія голови Броварської ОТГ)

1. Cапожко Ігор Васильович

2. Решетова Світлана Ігорівна

3. Богуцький Сергій Васильович

4. Голубовський Олександр Павлович

5. Зінченко Микола Андрійович

6. Левенцов Володимир Володимирович

7. Лудченко Діана Костянтинівна

8. Михайлов Олександр Михайлович

9. Негода Галина Василівна

10. Темченко Людмила Григорівна

11. Троценко Тетяна Павлівна

12. Чернюк Олеся Василівна

Політична партія "Європейська Солідарність":

1. Батюк Сергій Іванович

2. Крепак Ігор Володимирович

Політична партії "ЛУГА НАРОДУ"

1. Завадський Ілля В’ячеславович 

2. Коломієць Ігор Васильович

3. Потрясаєва Світлана Костянтинівна

4. Подласа Юлія Сергіївна

Політична партія "УДАР"

1. Кузьменко Борис Дмитрович

2. Островерха Марія Романівна

3. Пєший Василь Миколайович

Політична партія "Всеукраїнське  об’єднання "Батьківщина":

1. Резнік Олександр Вікторович

2. Дудко Борис Володимирович

3. Тимошенко Володимир Якович

 

За матеріалами: https://www.facebook.com/ShapranSerg/posts/999385097266626

Автор: Шапран Сергій Валентинович - опозиційний депутат Броварської міської ради, партія "За Майбутнє".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА