16:26 02.07.2021

Міненерго розглядає перспективу виробництва водню за допомогою атомної енергії - заступник міністра

3 хв читати

Київ. 2 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - У Міністерстві енергетики України обговорюється питання використання атомної енергії для виробництва кліматично нейтрального водню, повідомив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков під час круглого столу, що відбувся у п'ятницю в рамках проекту Green Deal в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Ми у своїх дискусіях усередині Міненерго дивимося на "атомну" водневу енергетику та перспективи виробництва водню за допомогою атома (шляхом електролізу - ІФ). Також ми дивимося на перспективи виробництва водню на основі природного газу. Однак хочу наголосити, що в питанні експорту (в ЄС - ІФ) ідеться тільки про "зелений" водень. Ніде в європейських стратегіях не йдеться про те, що вони імпортуватимуть "жовтий" або "блакитний" водень. Лише "зелений", отриманий за допомогою вітру або сонця", - сказав заступник міністра.

Він також зазначив, що в Євросоюзі наразі триває активна дискусія щодо визнання атомної енергетики "зеленою".

"Ми всі розуміємо, що СО2 там немає, але існують також інші не менш страшні для довкілля і людини наслідки використання атома. Але технології теж не стоять на місці, і країни вирішують це питання. Франція є таким прикладом", - зазначив Демченков.

На думку стратегічного директора Регіональної газової компанії Станіслава Казди, атомна енергія "зрештою стане "зеленою" і буде визнана такою для виробництва "зеленого" водню.

Крім того, під час круглого столу він розповів про пілотний проект РГК із транспортування водневих сумішей у газорозподільних мережах і зазначив, що цей проект є унікальним не лише для України, а і для Європи.

"Більшість європейських проектів із тестування водню фокусуються у сфері магістральних мереж, транспорту, виробництва. Дуже мало проектів у Європі спрямовані на розподільні мережі та на кінцевих споживачів. Таких проектів близько чотирьох і з усіма ми тісно співпрацюємо... Тому в цьому плані Україна, можна сказати, - попереду паровоза", - зазначив Казда.

Водночас він назвав три головні перешкоди для розвитку водневої енергетики: брак інвестицій і невисока інвестиційна привабливість України, відсутність нормативної бази й активного просування "зеленої" енергетики з боку держави.

За словами представника турецького будівельно-енергетичного холдингу Guris в Україні Лоїка Лерміньо, українські промислові компанії зацікавлені в тому, щоб побудувати "дуже велику систему" використання водню. Однак водневий ринок в Україні будуватиметься всупереч, зокрема для мінімізації потенційного впливу так званого вуглецевого податку ЄС - механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) - на український експорт.

"Ми маємо розуміти, що ринок водню з'явиться тільки тому, що будуть такі норми. Тому що змусять. Тому що буде CBAM, і це, на мій погляд, найбільший рушій (змін - ІФ) в Україні, особливо для металургів", - наголосив Лерміньо.

Керівник водневого напряму групи ДТЕК Андрій Бондар у своєму виступі зазначив, що ДТЕК хоче бути компанією, яка допоможе запустити водневу галузь в Україні, та підтвердив, що до кінця поточного року ДТЕК планує запустити перші пілотні проекти з виробництва "зеленого" водню в Україні, сподіваючись знайти оптимальну бізнес-модель для їх масштабування.

При цьому Бондар зазначив, що висока собівартість і низькі капітальні інвестиції в пілотні водневі проекти не дають змоги досягти швидкого нарощування потужностей.

"Однією зі складових собівартості "зеленого" водню є "зелена" електроенергія і електроенергія в принципі. Навіть наша українська електроенергія, яка коштує дешевше, ніж у більшості країн Європи, все одно не дає нам можливості вийти на конкурентну вартість виробництва "зеленого" водню", - сказав Бондар.

За його словами, ДТЕК має намір створювати індустріальні кластери для пілотування водневих проектів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА