15:31 21.07.2021

Бюро економічної безпеки України: черговий каральний інструмент чи ключ до розвитку країни?

3 хв читати
Бюро економічної безпеки України: черговий каральний інструмент чи ключ до розвитку країни?

Реліз брифінгу Олександра Данилюка.

Створення БЕБ і конкурс по відбору його директора – це важливий політичний процес цього літа. Адже Бюро є інститутом з великими можливостями. БЕБ стане або потужним ресурсом очищення влади, або новим інструментом влади для політичного шантажу і здирництва бізнесу. Вибір шляху залежить значною мірою від директора БЕБ.

Основним ризиком є прихід в БЕБ людей, що працювали в каральних органах і звикли займатись здирництвом і шантажем в особистих інтересах чи для здійснення політичного тиску.

Важливо, щоб формування БЕБ передбачало залучення нових спеціалістів, які не працювали раніше у корумпованих правоохоронних органах. Якщо цього не відбудеться – створення БЕБ буде дискредитоване з першого дня. 

Ризик – це політичний тиск на БЕБ. Практика втручання у діяльність органів влади від Офісу Президента нікуди не подінеться. Цьому втручанню необхідно протистояти, аби не перетворити БЕБ у контрольований каральний орган.

Ризиком також є фактичне продовження виконання функцій боротьби з економічними злочинами підрозділами СБУ та Національної поліції попри їх передачу до БЕБ. Нереформовані суди – будуть блокувати рішення по справах, що розслідуються. Ці ризики вимагатимуть не тільки професійного керівництва Бюро, але і постійної співпраці з іншими органами, громадянським суспільством, та просування суміжних реформ.

Президент може вплинути на підсумки конкурсу. Питання в тому, як він скористається цим впливом: в інтересах України, чи в інтересах корупціонерів.

Суспільству вигідно, щоб БЕБ очолив директор, який ніколи не працював у ДФС чи інших репресивних/каральних органах. Це можливість зупинити побори та утиски бізнесу. Це шанс переконувати інвесторів вкладатись в Україну.

Сильний та незалежний директор БЕБ – це союзник президента у боротьбі з корупцією. Адже інші служби (СБУ, поліція. прокуратура) чинитимуть опір цій боротьбі. На відміну від слабкого директора, який чекатиме вказівок від Офіса президента.

Офіс президента хоче призначення на посаду очільника БЕБ підконтрольної людини. Людини, яка виконуватиме всі вказівки, займатиметься тиском на політичних ворогів. Якщо БЕБ буде підконтрольним чиновникам з Офісу президента, це буде зелене світло для корупції, та червоне світло для інвестицій.

Прикладом такої небажаної для БЕБ людини є Мельник.

Директор БЕБ, незалежний від ОП - це можливість для президента контролювати своїх друзів та своє оточення.

О.Данилюк був ініціатором і одним з авторів законопроекту про створення БЕБ. Боровся за ліквідацію податкової міліції, перебуваючи на посаді міністра фінансів України. Включив створення БЕБ до програми взаємодії з МВФ у 2016 році, домовився про підтримку Guardia di Finanza Італії та органів США у створенні БЕБ. А також розробив законопроєкт, який ліг у основу чинного закону про Бюро Економічної Безпеки.  

https://www.facebook.com/1606315133022271/posts/2962841094036328/

О.Данилюк стверджує, що, незважаючи на те що закон про БЕБ не є оптимальним, він надає можливості ефективної роботи цієї установи.

Відставка Данилюка з посади міністра фінансів відбулась після того, як Данилюк виступив в парламенті проти збереження повноважень  податкової міліції.

https://fb.watch/v/QdSICz-5/

Стосунки Данилюка з Офісом президента Зеленського погіршились після того, як Данилюк виступив проти підпорядкування БЕБ Президенту

Бюро економічної безпеки - це центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА