08:25 30.07.2021

Трудові мігранти пікетували МЗС з вимогою не допустити погіршення умов працевлаштування у Польщі

2 хв читати

Понад 100 активістів пікетували сьогодні МЗС з вимогою не допустити погіршення умов працевлаштування українських трудових мігрантів у Польщі. Акція пройшла у зв'язку із планами польського посольства затвердити умови тендеру на вибір візового оператора, що оскаржується зараз у Національній апеляційній палаті Польщі. Захід організували представники громадської організації "Честь - Україна".

"В Україні та Польщі йде активна дискусія щодо прозорості тендеру, що його провело посольство Республіки Польща в Україні. Адже дивним чином перемогу одержав консорціум, який запропонував чи не найвищу ціну серед усіх претендентів. Крім того, деякі послуги він планує надавати безплатно, що викликає сумнів у економічній обґрунтованості його пропозиції", - зауважив один з організаторів заходу Ростислав. За його словами, серед учасників тендеру лише до складу переможця входила компанія з працевлаштування, що сама є одним з тисяч користувачів послуг візового центру при оформленні своїх клієнтів-робітників для виїзду у Польщу. А це є не що інше, ніж конфлікт інтересів, який європейські країни мають уникати при публічних закупівлях, додав він.

Активісти переконані, що "відповідь на всі ці "загадки" криється у справжніх власниках польської компанії Personnel Service, що мають дружні стосунки з польськими урядовцями". "Важко приймати рішення щодо компанії друга фактично твого керівника. За таких обставин роботу тендерної комісії навряд чи можна вважати неупередженою, тому тут також маємо справу із конфліктом інтересів, чим має займатися Національна апеляційна палата та конкурентне відомство Польщі", - додали виступаючі.

На думку учасників протесту, найбільші ризики виникають від можливої монополізації ринку послуг з працевлаштування українців у Польщі чи створення на ньому картелю. "Це призведе до погіршення конкуренції та завдасть удару по правах трудових мігрантів з України", - переконаний Ростислав.

Під час мітингу до людей під МЗС вийшли представники департаменту консульської служби, вислухали аргументи протестувальників та взяли листа до міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. У документі активісти просять керівника зовнішньополітичного відомства взяти під особистий контроль ситуацію, сприяти зверненню за роз'ясненнями до польської сторони та організації постійного моніторингу ситуації із видачею польських.

Як повідомлялося, в грудні 2020 року посольство Польщі оголосило тендер на обслуговування заявок на візи та дозволи на прикордонне сполучення у п'яти українських містах на наступні три роки очикуваною вартістю 38 млн євро. 11 червня переможцем назвали консорціум TLS Group (входить до компанії Teleperformance, Франція) - Personnel Service (Польща). Результати оскаржені трима з п'яти учасників у Національній апеляційній палаті Польщі. Їх розгляд заплановано на 3 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА