14:35 25.08.2021

Чи робити мені тест на коронавірус?

3 хв читати

Коронавірус мутує, спричиняючи нові хвилі захворювання у різних країнах. Щоб захистити себе та близьких, уповільнити темпи поширення COVID-19, маємо уважніше ставитися до свого здоров'я. А у разі появи типових симптомів — якомога швидше пройти обстеження.

По-перше, на підставі своєчасної діагностики  пацієнтові призначать правильне лікування, прискоривши цим одужання. По-друге, тестування визначить, хто має якнайшвидше вдатися до самоізоляції, щоб не заражати оточення.

З'ясуємо, у яких ситуаціях необхідно звернутися до лабораторії, щоб здати тест на коронавірус у Києві чи іншому місті України.

Кому варто тестуватися?

Міністерство охорони здоров'я України на основі рекомендацій ВООЗ повідомляє про необхідність обов'язково пройти діагностику тим, хто:

  • Страждає від високої температури тіла, задушливого сухого кашлю, утрудненого дихання, болю в грудях, швидкої втомлюваності, погіршення чи повної втрати нюху та смаку.
  • Захворів на пневмонію.
  • Збирається виїхати за межі держави. Уряди багатьох країн висувають умовою перетину кордону наявність довідки про негативний результат тесту на COVID-19.
  • Протягом останніх 2 тижнів прибув із-за кордону.
  • Перебував у контакті з особами, які впродовж останніх 14 днів повернулися із закордонної поїздки, чи тими, хто отримав позитивний результат тесту на ковід.

Рекомендується обстежитись людям, старшим за 60 років, якщо вони помітили в себе будь-які ознаки гострої респіраторної вірусної інфекції.

Які є види досліджень і що вони визначають?

Приватні та державні лікувально-діагностичні заклади проводять такі аналізи на COVID-19:

  1. Експрес-тести на антигени.
  2. Дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).
  3. Імуноферментний аналіз (ІФА) на антитіла.

Для експрес-тесту беруть мазок із носо- чи ротоглотки. Дослідження триває 15-30 хвилин і показує, чи є у взятому біологічному матеріалі специфічні білки вірусу — антигени.

Для ПЛР також потрібні зразки з рота/носа. Між взяттям біоматеріалу та отриманням готового результату минає від 12 до 24 годин. Аналіз дозволяє виявляти РНК вірусу в організмі.

Для ІФА використовують венозну кров. Методика дає змогу з'ясувати, чи містяться у крові пацієнта імуноглобуліни (антитіла) до SARS-CoV-2. Це білки, які виробляються у відповідь на проникнення в організм інфекції, зберігаються в кров’яному руслі упродовж декількох місяців і протидіють повторному зараженню.

Який метод аналізу обрати?

Якщо у вас тільки-но з’явилися симптоми ковіду, можна зробити швидкий тест на антигени. Найбільша їх концентрація спостерігається на першому етапі захворювання.

Через 5-7 діб коронавірус починає слабнути, кількість антигенів зменшується, тож зроблене в цей час експрес-дослідження може виявитись хибнонегативним.

ПЛР-аналіз буде високоінформативним на будь-якій стадії захворювання. За його допомоги можна діагностувати COVID-19 ще до появи перших симптомів.

Саме таке тестування призначають вагітним та пацієнтам, яких готують до операцій. ПЛР-тест треба зробити громадянам, котрі планують виїжджати за кордон або щойно прибули із закордонної подорожі.

Чутливість експрес-тестів коливається в межах 80%. Для дослідження шляхом полімеразної ланцюгової реакції цей показник сягає практично 100%.

ІФА на антитіла може показати, що людина хворіла на ковід протягом останніх кількох місяців або хворіє зараз, при цьому інфекційний процес перебуває у фазі завершення. Від моменту інфікування до формування перших антитіл в організмі хворого минають щонайменше 1-2 тижні. Якщо здати імуноферментний аналіз в перші дні хвороби, він виявиться помилково негативним.

Куди звернутися для обстеження?

«Меділабс» запрошує всіх охочих пройти тест на коронавірус у Києві. Крім столиці лабораторія має відділення й пункти забору біоматеріалів у Хмельницькому та Вінниці.

У відділеннях «Меділабс» можна здати ПЛР-аналіз для виїзду за кордон й отримати результати на бланку міжнародного зразка з QR-кодом і перекладом на англійську мову. Послуга перекладу безплатна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА