12:40 30.08.2021

Передумови для успіху візиту Володимира Зеленського до США

4 хв читати
Передумови для успіху візиту Володимира Зеленського до США

Від візиту Володимира Зеленського до США всі очікують результатів. Рівень очікувань зависокий і реакція на візит залежатиме від політичної орієнтації тих, хто коментуватиме ці результати. Нижче сформульовані декілька передумов, дотримання яких дозволить створити у відносинах Україна – США атмосферу мінімально необхідної довіри та умови для виходу на новий рівень партнерства.

  1. Не грати з американською адміністрацією у гру «з нульовою сумою» за принципом «ти мені – я тобі». Така модель не пройде з тими, хто наразі приймає рішення у США. Win-win є єдиною можливою опцією. Для того, щоб вона запрацювала, необхідно мати стратегічний підхід у відносинах зі США, зорієнтований не на миттєві результати, а на побудову майбутнього союзництва.
  2. Привезти до Вашингтона двосторонні проєкти або ідеї проєктів у форматі win-win, тобто з обопільним інтересом України та США. Переконати американську сторону заявити про політичні та інші, зокрема фінансові, гарантії виконання цих кроків. Після візиту важливо створити дієві механізми виконання кожної з досягнутих домовленостей.
  3. Побудувати спільну історію успіху зі США. Ніхто не хоче асоціюватися з відсутністю такої історії. Наші партнери не збираються і не будуть слухати довгий перелік того, що ми вважаємо досягненнями, вони хочуть змін, які перезавантажать країну.
  4. Вести зі США гранично чесний, відвертий діалог, водночас не впадати у дріб’язкову критику, яка сприймається як перелік претензій. Вона викликає суміш посмішок і роздратування, але жодного позитиву.
  5. Сформулювати цілі української сторони та зробити їх публічними для українського суспільства (за виключенням конфіденційних).
  6. Обговорити співпрацю правоохоронних органів США та України щодо справ
    І. Коломойського та його можливу екстрадицію, або взяти його з собою до США.
  7. Залучити громадянське суспільство в Україні та США для дискусії щодо ключових цілей наших відносин зі США та їхнього досягнення. Таке обговорення можливе та необхідне після візиту.
  8. Сформулювати візію безпекового партнерства зі США, основою якого має стати двостороння безпекова угода на зразок угод з ключовими азійськими союзниками. Вона має включати (але не обмежуватися) співпрацю у розміщенні американських підрозділів та елементів інфраструктури.
  9. Представити США візію стійкості енергетичного сектору України та досягнення енергетичної незалежності від країни-агресора. Домовитися про спільні конкретні кроки у цій сфері і спільну стратегію щодо критичних викликів, зокрема «Північного потоку – 2». Доручити уряду України затвердити календарний план приєднання української енергомережі до енергомережі Європи (ENTSO-E).
  10.  Переконати Адміністрацію США, що наші наміри стати членом ЄС та союзником США – це стратегічний пріоритет, кроки для його реалізації здійснюватимуться незалежно від їхньої популярності.
  11.  Зустріч Зеленського з Байденом – це привід зробити важливі кроки, які дотепер відкладались. Довіра до українських політиків украй низька. Тому переговори з президентом США треба починати не з обіцянок, а презентувати дії, які слід започаткувати ще до вильоту у Вашингтон. Це дозволить хоча б частково відновити довіру з боку наших ключових західних партнерів. А саме:
  • розблокувати роботу конкурсної комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та ініціювати перезапуск конкурсу з відбору керівника Бюро економічної безпеки (БЕБ) із новою конкурсною комісією, оскільки попередня скомпрометувала себе. Відбір керівника БЕБ повинен здійснюватись комісією, у складі якої більшість становитимуть представники громадянського суспільства, експертного середовища, фахівці з бездоганною репутацією. Такий підхід має бути застосований до всіх без виключення конкурсів;
  • ініціювати процедуру відбору директора Державного бюро розслідувань (ДБР). До того часу призначити виконуючим обов’язки керівника ДБР доброчесного професіонала, незалежного від побажань політиків чи виконавчої влади; 
  • ініціювати звільнення Генерального прокурора за провал реформи прокуратури та саботаж резонансних розслідувань у країні;
  • ініціювати широке громадське обговорення та ухвалення плану дій з деолігархізації. Проєкт «Дорожньої карти  з деолігархізації» розроблено Центром національної стійкості та розвитку разом із представниками громадянського суспільства та надіслано президентові України;
  • звільнити з посад в Офісі Президента та апараті Ради нацбезпеки та оборони осіб, щодо яких є кримінальні провадження, а також тих, які мають ознаки поглядів на користь Російської Федерації; 
  • запровадити санкції щодо всіх бізнесів Фірташа;
  • започаткувати повноцінну імплементацію законів про судову реформу. Утворити дорадчий орган за участю громадянського суспільства для контролю за впровадженням судової реформи;
  • розпочати реальну реформу Служби безпеки України. Звільнити тих, хто її саботує. Зосередити роботу СБУ виключно на контррозвідці та антитерористичній діяльності. Демілітаризувати Службу з паралельним зменшенням чисельності співробітників відповідно до західних підходів; 
  • ініціювати відставку Кабінету Міністрів та формування професійного і доброчесного складу уряду на основі консенсусу з громадянським суспільством; 
  • ініціювати ліквідацію Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, що втручається у роботу державного концерну «Укроборонпром». Призначити інше керівництво «Укроборонпрому», яке буде здатне провести швидку і повноцінну трансформацію  відповідно до нещодавно ухваленого законодавства.

Співзасновники Центру національної стійкості та розвитку:

Руслан Рябошапка

Генеральний прокурор України (2019-2020)

Павло Клімкін

Міністр закордонних справ Україні (2014 - 2019),
Надзвичайний і повноважний посол України в Німеччині

Олександр Данилюк

Міністр фінансів України (2016-2018),
Секретар РНБО (2019)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА