12:09 31.08.2021

Нейромережі в маркетингу: тренди 2021 року

6 хв читати

Нейромережі перестали бути науковою фантастикою - їх присутність в житті людей стає відчутнішою з кожним роком. У сфері маркетингу нейромережі дозволяють брендам ретельніше вивчити своїх покупців, перевести на максимальний режим персоналізацію рекламних пропозицій, збільшивши обсяг продажів. Великі компанії розвивають чотири основних напрямки застосування нейромереж в маркетингу:

• індексація;

• таргетинг;

• блогери;

• контент.

Ми постараємося розібратися, як відбувається інтеграція штучного інтелекту в бізнес-процеси.

Що таке нейромережа і чому вона так затребувана в рекламі.

Але для початку простою мовою пояснимо, що таке нейромережа. Це модель, побудована на основі закладених правил, яка видає результат (прогнозування, кластеризація і визначення).

Виходячи з визначення, логічно стверджувати, що точна обробка величезного масиву даних є ключовим чинником в отриманні прибутку. Тобто, чим точніше ми визначимо людей, коли і де потрібно показувати рекламу - тим більше дохід.

В звичному житті ми вже не помічаємо, як точно формуються рекламні пропозиції на сайті або в наших додатках. Алгоритми знають який формат краще конвертується (клік по рекламному оголошенню і подальша купівля).

Можна навести простий приклад, наскільки нейромережі пошукових систем і соціальних мереж просунулися в цій області. 3-4 роки тому особистий кабінет рекламодавця (настройка реклами) в google ads складався з великої кількості налаштувань по таргетингу. Необхідно було пройти навчання, а в подальшому витратити значну кількість часу для пошуку оптимального рішення. Зараз настройка займає 5 хвилин, так як Google краще вас знає кому показувати рекламу. Аналогічне рішення використовують і соціальні мережі не тільки в пошуку цільової аудиторії, а й модерації рекламних оголошень.

Індексація заголовків і тексту

Нейромережу застосовують в інтернет-маркетингу для підвищення результативності видачі в пошукових системах і мережах, що дозволяє доставити до потенційного споживача рекламні продукти і релевантний контент. За допомогою спеціальних алгоритмів, індексуючих матеріали web-сайтів і заголовки статей, вивчаються основні запити з кожної адреси і користувач отримує в рекомендаціях просувний маркетологами контент.

Не можна стверджувати, що нейромережі вдалося домогтися абсолютної коректності роботи. Часто користувачі отримують в розсилках та рекомендаціях пропозиції на чужі їм товари і послуги. Але подібні промахи трапляються все рідше.

Подібну схему роботи першим вивів на промислову потужність гігант онлайн-продажів Амазон. Користуючись нейронною мережею, фахівці домоглися збільшення обороту продажів цього міжнародного консорціуму на 31 відсоток.

У російському сегменті ринку продажів нейромережа використовується фрагментарно. Більшість великих мереж вважають за краще діяти перевіреними способами просування продукції. Проте фахівці фіксують стабільне зниження результативності від реклами. Друкована продукція практично не викликає зворотного зв'язку, а аудиторія телевізійних програм не відноситься до самої платоспроможної частини потенційних покупців.

Перспективи

Поки дрібні підприємці освоюють систему персональних рекомендацій товарів і послуг. Це гігантський крок вперед. На багатьох сторінках інтернет-магазинів вже практикуються блоки уваги:

• «товари для Вас»;

• товари цінового сегмента (в межах 10 - 15 відсотків від вартості раніше замовленого товару);

• супутні крос-продажу ( «З цим товаром купують»).

Таргетинг

Актуальні завдання таргетингу в 2021-м разюче відрізняються від схем двох - трирічної давності. Новий напрямок - дослідження та обробка фотографій. Саме фотографії, які користувачі терабайтами викладають в загальний доступ, є базою для маркетологів.

Фотографія зберігає величезну кількість інформації. Бренди модного одягу, марки алкогольної продукції і зовнішній вигляд користувача є джерелом цінних знань. Таргетована реклама, заснована на фото, виводить точність визначення аудиторії до позначки 80-85 відсотків.

Зарубіжні компанії за допомогою системи розпізнавання осіб нейромережею контролюють емоції покупців на касах і в різних відділах великих торговельних мереж. Нейромережа три роки активно застосовується маркетологами в Walmart.

Перспективи

Сервіс товарних рекомендацій виходить на перше місце за результативністю роботи. З перших секунд на сайті відвідувач потрапляє в обійми нейромережі, яка фіксує кожен крок. Набравши необхідну базу для рекомендацій, власник порталу має максимально докладний звіт і шляхи оптимізації продажів.

Відвідувачі систематизуються за ключовими якісними характеристиками і допоможуть протестувати новий дизайн або наповнення web-ресурсу.

Блогери

Просувати бренди, залучаючи на свою сторону «Маркетинг уваги», ідея не нова. Тільки в 2021 інфлюенс-маркетинг вийшов на новий рівень охоплення потенційних клієнтів. Блогери відбили у телебачення солідний шматок аудиторії, причому найбільш платоспроможною. Нативна і ненав'язлива комунікація через рекомендації популярного і яскравого персонажа соцмережі вийшла в тренд.

Поява «ютубера-мільйонника» в одязі певного бренду або з чашкою кави впізнаваного виробника не робить негативного ефекту, на відміну від перериває ролик реклами. Вибір правильного персонажа з соцмережі допомагає продажам рвонути вгору на 15-20 відсотків. А за вибір відповідальна нейромережа, а конкретніше, система HypeFactory.

В її функціонал входить оцінка аудиторії кожного потенційного партнера-інфлюенсера по декількох десятках метрик. Нейромережа активує гіпертаргетінг, що дозволяє відбирати блогера за інтересами його передплатників, їх геолокації і віком.

Крім цього HypeFactory налаштована на обчислення «блогерів-пустушок», за допомогою накруток лайків або фейкових підписок претендують на вигідні рекламні пропозиції. У березні 2021 нейромережа відсканувала Instagram і Тік-Ток. Результати дослідження дивують - до 54 відсотків топових акаунтів в тій чи іншій мірі маніпулювали накруткою лайків і фіктивними передплатниками.

Перспективи

Нейромережа займеться не тільки аналізом існуючих пропозицій, а й активним моніторингом соцмереж. Маркетологи отримують готові набори з блогерів, здатних накрити всі сегменти потенційних клієнтів. Збірна з інфлюенсеров з різною аудиторією дозволяє оптимізувати воронку продажів і активно прогрівати клієнтуру, розширюючи конверсію.

Контент

Сегмент, де нейромережа поки програє людині - створення контенту. Пробні спроби змусити ІІ створити рекламний текст поки в процесі розробки. Нейромережа виступає в якості корисного інструменту маркетолога для аналізу переваг аудиторії при роботі над контентом, надає унікальні дані про зображення, розміщення яких на сторінках порталу змусять клієнтів «кинути якір». Проводиться аналіз медіапереваг аудиторії для наповнення web-ресурсу контентом. Система допоможе прорахувати, як створити візуальне оформлення для повідомлення, щоб зачіпляти клієнта.

Зображення в індустрії маркетингу виконують роль тарана, тому нейромережа підключається до розробки логотипів, рекламних слоганів і заставок. Роботу над «візуалом» ведуть кілька відомих програм. У розробку систем включилися такі фахівці з візуалізації, як Nvidia і Google. Їх системи розробляють дизайн для порталів, грунтуючись на медійних перевагах цільової аудиторії.

Перспективи

Оптимізація контенту нейромережею збільшує трафік на 25 - 30 відсотків. Користувачі все більше переходять на веб-майданчика і боротьба за клієнта загострюється. Виграти її допоможе розуміння переваг клієнтів, що грунтується не на «внутрішньому переконанні» маркетолога, а на жорстких алгоритмах нейромережі.

Які нові можливості для рекламодавців дають нейромережі?

Точність цільової аудиторії для реклами - це чудовий інструмент для будь-якого маркетолога. Але куди первинні сам продукт або послуга, яка пропонується користувачеві. Використання нейромереж для оптимізації і розвитку продукту - набагато первинні самого продажу. Ніхто не буде купувати ваш продукт, якщо він недостатньо хороший і затребуваний на ринку. Використання нейромереж всередині компаній, для оптимізації продукту послужить значним поштовхом.

На даний момент, тільки великі технологічні компанії інвестують великі кошти в цю область, тим самим збільшуючи маржинальність своєї продукції. Як тільки середній і малий бізнес буде застосовувати машинне навчання в побудові нейромереж, це дасть значний приріст не тільки в якості продукту або наданих послуг, і в ефективності бізнесу в цілому.

photo-2021-08-31-11-19-59

Шаловенков Микола

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА