15:19 02.09.2021

Як почати працювати вчителем?

4 хв читати

Професія вчителя – одна з найбільш недооцінених професій. Здається, що викладати дуже просто, але це зовсім не так, адже доводиться зіштовхнутись із великим стресом. Педагог має знаходити спільну мову з учнями, доступно роз’яснювати тему уроку, вирішувати конфлікти між дітьми, справлятись із різною документацією тощо.

Для того, щоб стати успішним вчителем, необхідно мати сильну психологічну стійкість, хорошу комунікабельність, сильні педагогічні здібності. Володіння такими навиками та рівень навантажень передбачають і солідну зарплатню, хоча державні школи навряд зможуть надати відповідні умови. Але перейматись через те, що мрія стати вчителем розіб’ється об низьку оплату, не варто: як варіант, можна знайти своє місце у приватній школі або на додаткових курсах для молоді, чи спробувати свої сили у репетиторстві..

Молодша школа: яку роль вона відіграє у розвитку дитини?

Початкові класи – одні з найважливіших у подальшому прогресі дитини. По-перше, діти отримують базові знання: навчаються писати, простим математичним підрахункам, розвивають словарний запас та пам’ять тощо. Але це далеко не найголовніші пункти, які вплинуть на розвиток школяра – куди важливіше «вміння вчитись».

Воно включає в себе:

  • Терплячість, оскільки дитина поступово звикає проводити за партою від 30 до 45 хвилин.
  • Концентрація уваги на матеріалі й на поясненнях учителя.
  • Освоєння і розуміння почутого та побаченого.
  • Виконувати вказівки педагога, такі як записати або прочитати матеріал.

Учитель молодших класів повинен прищепити «вміння вчитись» своїм учням, адже подальша освіта без цього стане дуже складною для них.

Середня школа: поява підліткових проблем та роль вчителя у їх вирішенні

У віці від 10 до 15 років дитина проходить середню школу. Саме в цю пору школяр засвоює все більше інформації у різних галузях, продовжує освоюватись у соціумі. Ця стадія досить важлива для становлення дитини як особистості, адже він є перехідним. Підлітковий вік – не найпростіший етап у житті людини, адже тут починається інтерес до однолітків, емоційні сплески, деколи бурхлива поведінка, тож сконцентруватись на навчанні може стати проблемою.

Втім, за грамотної допомоги вчителя дитина може не тільки впоратись із цим, а й продовжити свій розвиток. Для цього потрібні:

  • Вміння читати емоції дитини та знайти до неї підхід.
  • Бути авторитетом для учнів, тобто вчителем, який викликатиме повагу. Для цього потрібно не тільки добре знати предмет, а й знаходити спільну мову з дітьми.
  • Бути не тільки вчителем, а й другом для дітей.

Якщо вчитель середніх класів зможе впоратись з емоційними сплесками дітей та іншими факторами, які можуть відволікати від навчання, то учень наблизиться до самовизначення. Саме в цьому віці людина починає окреслювати свої інтереси у виборі професії – одним краще вдаються технічні науки, іншим гуманітарним, а деяким – природничі.

Старша школа – останній крок перед переходом у доросле життя

Останні 2 роки перед закінчення мають важливу роль для підлітка. Зокрема через те, що він робить перший важливий вибір у своєму житті – обирає подальшу професію. Так, це вдається далеко не всім зробити вірно, оскільки дитина здебільшого ще не готова здійснювати цей крок самотужки. Тут на допомогу мають прийти батьки та вчитель старших класів, які:

  • Допоможуть визначитись з майбутньою професією, опираючись на здібності підлітка та його вподобання.
  • Підштовхнуть зробити вибір самотужки, але аж ніяк не нав’язуватимуть своє бачення.
  • Підтримають його в починаннях.

Як бачите, бути вчителем – це не про просто читання матеріалу, а повноцінну роботу з дитиною як педагога та психолога. Якщо ж ви маєте намір працювати з дітьми, допомагаючи їм здобувати знання, можете спробувати себе у статусі Букі репетитора.

Це освітній сервіс, який проводить онлайн-навчання для дітей з величезної кількості галузей – від вивчення різних мов до веб-дизайну, креслення та інших предметів. Репетиторство на Buki зручне як для учнів, які обирають необхідний предмет та викладача, і для репетиторів, які проводитимуть заняття лише в тій області, у якій добре знаються. Тож скористайтесь сервісом, аби зробити навчання ненудним, а викладання – простим.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші кроки до власної справи: що потрібно для того, щоб стати підприємцем

Посол Корнійчук: Україну та Ізраїль обʼєднують не лише спільні цінності, а й спільні вороги

Перший простір для адаптації в Харкові надаватиме допомогу за принципом "єдиного вікна" для внутрішньо переміщених та постраждалих від війни людей

Керівник компанії "ОДЕК" Україна (лідер з виробництва фанери) розповів про поточний стан деревообробного бізнесу та ринку деревини

У компанії PROMETEY заговорили про недовіру до податкової

Київстар ТБ транслюватиме «Євробачення-2024» у вільному доступі

Сексуальне насилля під час конфлікту — ще один вид зброї проти мирного населення, елемент злочину проти людяності

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна): Стабільність банків України: 2 роки війни (за підсумками двох років війни)

В Києві вдруге пройде УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС

До Великодня Київстар ТБ надає вільний доступ до платформи

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА