18:25 21.09.2021

Укрзалізниця вводить громадськість в оману та маніпулює фактами: коментар VR Capital щодо заяви УЗ стосовно її боргу перед іноземним інвестором

5 хв читати

НЬЮ-ЙОРК, 21 вересня 2021 р.: 17 вересня 2021 року Укрзалізниця ("УЗ") опублікувала пресреліз, у якому висловила певні судження щодо своїх боргів перед VR Global Partners, LP. ("VRGP"). Цей пресреліз містив низку оманливих і абсолютно неточних заяв. VR вважає, що обговорення цієї теми, до якої зростає суспільний інтерес, як всередині, так і за межами України, має бути заснованим на фактах та бути точним. Відповідно, даною заявою VRGP прагне виявити неточності та неправдиві твердження у пресзаяві УЗ, щоб допомогти громадськості зрозуміти реальність навколо поточної суперечки.

УЗ заявляє, що їй було нічого невідомо про намір первинного кредитора, Промінвестбанку ("ПІБ"), продати свій кредитний портфель. Перш за все, ПІБ не був зобов’язаний інформувати УЗ про свої плани - УЗ була позичальником, і кредит надавав повне законне право кредитору передавати його без згоди позичальника. Крім того, УЗ навряд чи могла бути здивована рішенням ПІБ. На момент продажу УЗ була у стані дефолту за основною сумою кредитів вже понад чотири роки, і ПІБ звертався до суду, намагаючись стягнути кредити. Неспроможність УЗ реструктуризувати кредити на консенсусній основі також призвела у 2016 році до ковенантного дефолту за єврооблігаціями - ситуації, яка була значною мірою вирішена завдяки співпраці з VRGP, яка була на той час найбільшим власником облігацій УЗ.

Однак твердження УЗ про те, що вона не знала про намір ПІБ продати кредити є не просто нерелевантним, але ще й хибним. 13 лютого 2019 року, за вісім днів до аукціону, на якому були продані кредити, керівництво УЗ, у тому числі тодішній голова правління Євген Кравцов та нещодавно замінений на посаді голові правління Іван Юрик, провели в офісі УЗ у Києві зустріч з керівництвом VRGP, щоб обговорити питання кредитів та майбутній аукціон. На цій зустрічі керівництво УЗ не висловило заперечень щодо аукціону чи щодо участі VRGP в аукціоні. VRGP тоді запросила зустріч саме для того, щоб переконатися, що керівництву УЗ було відомо про аукціон і що компанія не заперечує дійсність кредитів, що були предметом розгляду.

Також не відповідає дійсності характеристика продажу боргу як "кулуарної угоди". Борг був проданий на публічному аукціоні, проведення якого було схвалено НБУ. Ціна на аукціоні була підтверджена двома незалежними оцінками, проведеними для ПІБ, в тому числі аудитором з "Великої четвірки" - KPMG. Відтак аукціон був далеко не "кулуарним", а навпаки відкритим та прозорим та відповідав найкращим міжнародним практикам.

УЗ далі стверджує, що придбання VRGP кредитів відбулося за межами України та не становило собою інвестиції в українську економіку. Це твердження також не витримує критики. Угода відбулася за українським контрактним законодавством, а виручка від продажу надійшла безпосередньо на рахунки ПІБ - банку, зареєстрованого в Україні. У наступні місяці банк погасив подібні суми своїм українським вкладникам, переважну більшість з яких складали фізичні особи. Оскільки всі надходження від угоди з VRGP у підсумку були виплачені українським вкладникам, важко уявити собі більш явний випадок іноземних інвестицій в Україну.

Нарешті, УЗ стверджує, що VRGP вимагає від компанії "більше ніж 388,5 млн доларів". Ця сума є повністю плодом уяви пресцентру УЗ. Як добре відомо УЗ, 28 лютого 2019 року VRGP представила офіційну пропозицію УЗ щодо врегулювання боргу шляхом його конвертації в єврооблігації на суму 145,9 млн доларів. Це передбачало списання всіх відсотків від прострочених сум, а також дисконт до основної суми кредитів. Загалом пропозиція VRGP передбачала для української держави економію у розмірі понад 110 мільйонів доларів у порівнянні з загальною сумою вимог за кредитами. VRGP так і не отримала змістовної відповіді на цю пропозицію. Так само протягом наступних двох років VRGP зробила компанії ще кілька пропозицій. Жодна з цих пропозицій навіть віддалено не передбачала таких сум, в існуванні яких компанія без жодних підстав намагається переконати громадськість.

15 червня 2021 року Річард Дейтц, президент VR Capital Group Ltd., дав свідчення перед Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України під головуванням депутатки Юлії Гришиної, що розслідувала питання корупції та неефективності в УЗ. VR Capital оприлюднила для ознайомлення комісією цілий архів своєї кореспонденції з УЗ щодо колишніх кредитів ПІБ, включно з усіма пропозиціями, наданими компанії, та усіма відповідями, отриманими від УЗ, разом з детальним свідченням. Копію свідчень VR Capital можна знайти тут.

VR Capital вірить у повну прозорість і завжди була готова до публічного розкриття усіх деталей, щоб можна було точно оцінити як її дії, так і дії (і бездіяльність) керівництва та наглядової ради УЗ. УЗ зі свого боку до тепер уникала такої прозорості щодо своїх дій та мотивів, що спричинило додаткове зростання її боргу, погіршило її репутацію як позичальника та супроводжувалось заподіянням шкоди її акціонеру - українській державі.

УЗ завершує свій пресреліз твердженням про свою "абсолютну готовність виконувати всі боргові зобов’язання перед належними кредиторами". Це запевнення, вочевидь, є неправдивим. Якби це було так, УЗ ніколи б не прострочила дану заборгованість і погодилася б на реструктуризацію із первісним кредитором. Лише внаслідок відсутності готовності УЗ виконати свої зобов’язання, початковий кредитор був вимушений вжити судових заходів проти УЗ та виставив прострочений кредитний портфель на аукціон.

VR Global Partners, L.P. ("VRGP") - це інвестиційний фонд, яким керує VR Advisory Services Ltd ("VRASL"). VRASL зареєстрований в Американській комісії з цінних паперів та бірж як інвестиційний радник, а VR Advisory Services (UK) LLP, субпідрядний радник з питань інвестицій VRGP та деяких інших фондів, уповноважений Управлінням фінансової поведінки Великої Британії. VRGP був створений у травні 1999 року і протягом свого існування став лауреатом понад 15 галузевих нагород у Нью-Йорку та Лондоні, включаючи минулорічну премію EuroHedge за довгострокові результати (20 років) серед глобальних макрофондів, що спеціалізуються на інвестиціях з фіксованим доходом та відносною вартістю.

VR Capital - це міжнародна фірма з управління активами, яка обслуговує клієнтську базу інституційних інвесторів з приблизно 5 млрд доларів США в активах інвесторів, що управляються за допомогою об’єднаних фондів. VR Capital - один з найбільших західних інвесторів в Україну, портфель авуарів якого перевищує 1 млрд доларів. Маючи понад 22-річний досвід роботи, VR Capital фокусується на інвестиціях у ринки, що розвиваються, та у розвинені ринки. Фірма працює через свої головні офіси в Нью-Йорку та Лондоні, і понад 98 % активів, що перебувають під її управлінням, пов’язані з інвесторами в США та Західній Європі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА