11:02 01.10.2021

Повномасштабний моніторинг земель сприятиме збереженню родючості та якості ґрунтів - Тарас Висоцький

2 хв читати

Земельний фонд України становить 60,3 млн га і характеризується надзвичайно високим рівнем освоєння. Як для покращення якості ґрунтів діятиме влада, коментує перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Указом Президента України від 23 березня 2021 року № 111 визначено завдання підготувати законопроект щодо збереження ґрунтів та охорони їх родючості.  Наразі ми фіналізуємо концепцію Загальнодержавної програми використання та охорони земель до 2030 року. Це буде зрозумілий для землекористувачів та землевласників документ, розраховуємо на його ухвалення найближчим часом. 

Які у нас цілі?

  1. забезпечити публічний моніторинг, щоб всі розуміли, яка ділянка в якому стані з точки зору якісних показників ґрунту.
  2. запровадити систему мотивації відновлення родючості ґрунтів, щоб громадяни або громади дбали про земельні ділянки та їх відновлення. Наприклад,  якщо добровільно заходиш в консервацію земель, то розглядається можливість компенсації або пільгового оподаткування.     – 
  3. запровадження системи відповідальності за суттєві порушення. На нашу думку, вона має бути превентивною – робимо системний моніторинг, аналіз, якщо виявляємо порушення завжди даємо можливість виправитися, якщо ж це не сприймається, тоді наступає адміністративна відповідальність.

Важливою складовою у відновленні ґрунтів є запровадження зрошення в Україні. На прикладі малопродуктивних земель (їх найбільше в Одеській області) бачимо, що там важливий фактор – це відсутність системи меліорації. Тому такий критичний фактор "доступна волога", для того, щоб тут була гарна продуктивність земель. Мінагрополітики працює над відновленням зрошення. В Одеській області є 12 пілотних проектів, підтриманих обласною радою, і міжнародний проект (Нижньо-Дністровська зрошувальна система) підтриманий ЄБРР, що в цілому дозволить відновити близько 100 тис.га.

Ми  також працюємо над окремим планом дій по відновленню зрошувальної системи, якості води і екологічного стану річки Інгулець.

Залучаємо міжнародних партнерів у проекту зрошення. У серпні в межах робочого візиту Президента України до Сполучених Штатів Америки делегацією Міністерства аграрної політики та продовольства України на чолі з Міністром Романом Лещенком проводились зустрічі  із  зацікавленими американськими інституціями щодо можливого залучення міжнародної технічної допомоги з питань розвитку меліоративних систем. Зокрема, двосторонні зустрічі щодо проектів відновлення зрошувальних систем пройшли з  представниками Світового Банку. Представники Світового Банку розглядають можливість розпочати об’ємний проект з модернізації сільського господарства в Україні.

Під час зустрічі з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (далі – USAID) було поінформовано про суттєвий прогрес земельної реформи та плани програми розвитку зрошення. У свою чергу USAID запевнила про сприяння зі своєї сторони подальшому розвитку та впровадженню цієї реформи. Окрім того USAID розглядає можливість окремого проекту щодо створення механізмів фінансування організацій водокористувачів. 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА