09:34 19.10.2021

"Добудовуємо за іншими", – Comfort Life Development

3 хв читати

Довгобуди – житлові комплекси та будинки – не перший рік є надчутливим питанням українського ринку нерухомості. Особливо гостро відчувають ситуацію великі міста та їхні найближчі супутники.

        Управляючий партнер Comfort Life Development Сергій Мусієнко

Зазвичай місцева влада не в змозі оперативно реагувати на проблему власними силами. Саме тоді до справи стає інженерно-технічний персонал (ІТП) та ресурси потужних локальних забудовників.

Про досвід девелопменту з правонаступництвом спілкуємось із Сергієм Мусієнком, управляючим партнером компанії Comfort Life Development – одного з найкрупніших забудовників у Київській області.

Почнемо з найважчого кейсу. Як відбувався процес?

Таких кейсів наразі чотири. Першим пригадується великий об'єкт «Перлина Ірпінських Липок». У 2012 році на суміжній з нашою ділянці будувався інший девелопер. Ще на початковому етапі його проєкт застряг, але квартири продовжували активно пропонувати. Мова зараз іде про близько 8 % від готовності забудови. По суті, бетонний каркас шести поверхів однієї з чотирьох 12-поверхових секцій.

Недобросовісний власник ділянки спрямував на будівництво лише половину отриманих коштів від продажу квартир, залишивши інвесторів без житла.

Оскільки поруч повним ходом ішло будівництво ЖК «Ірпінські Липки», втративши надію, ошукані інвестори звернулися до нас. Вкладникам порадили об'єднатися в кооператив і поставити проблемний об'єкт на баланс.

Після завершення процедури фахівці Comfort Life взяли юридичний супровід кооперативу на себе. Головною метою було якнайшвидше отримати права власності для обманутих людей. Лише після цього ми змогли укласти нові контракти із власниками на добудову ЖК, який знаходився в "замороженому" стані близько трьох років. Сьогодні він має назву «Ірпінські Липки-2».

ЖК «Ірпінські Липки-2»

Як щодо інших трьох? Відчувалися великі відмінності?

Щодо Ірпеня, знаковими є кейси ЖК «Парковий», однієї з його секцій, та фактичне зрушення з етапу фундаменту ЖК Royal Park. У випадку останнього після старту будівництва девелопер, відчувши складнощі, сам звернувся до нас.

Окрема розмова – про відомий довгобуд ЖК Gold City в Бучі. До Comfort Life за цей комплекс упродовж чотирьох років по черзі бралися декілька забудовників. Звернувшись, зрештою, до нас, перший власник активно сприяв вирішенню проблеми, організовував зустрічі з мером та ініціативними групами. Сьогодні великий об'єкт під назвою ЖК Central
Bucha – на фінальній стадії будівництва.

ЖК Central Bucha

Підкреслимо, у кожному випадку ми проводили суттєві покращення. Виконували перепланування, масштабні роботи з благоустрою.

Плануєте поширити досвід на інші проблемні об'єкти?

Чесно кажучи, ніколи не прагнули до цього.

Проблема недобудов – зона відповідальності місцевої влади. В її компетенції попереджати та закривати подібні питання. Поруч із цим розуміємо обмеженість її інструментів. Намагаємося підставити плече.

Дійсно, інколи добудовуємо за іншими. Ми змогли підхопити декілька будівництв у Київській області, але завжди бралися лише за перспективні, економічно вигідні бізнес-проєкти. Одразу відкидали пропозиції, якщо бачили хоча б найменший ризик. Ретельно все розраховували.

Сьогодні до нас продовжують звертатись і влада, і девелопери, оскільки маємо великий позитивний досвід – завжди добудовуємо об’єкти.

У свою чергу, компанія Comfort Life Development перш за все зосереджена на поточному будівництві.

Розмовляв Дмитро Стрелецький

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА