15:00 19.10.2021

Уряд допоміг зекономити "Укрзалізниці" на електроенергії

3 хв читати

Влітку Кабінет Міністрів України дав зелене світло співпраці з закупівлі електроенергії між компаніями з державною формою власності. Мова йде про прийняття постанови, яка дозволяє укладати взаємовигідні двосторонні договори за спрощеною процедурою між національним перевізником "Укрзалізницею", який є одним із найбільших споживачів електроенергії (6 млрд кВт-год в рік) та державними генеруючими компаніями, зокрема НАЕК "Енергоатом". Так, вже наприкінці вересня під час аукціону з продажу електроенергії на "Українській енергетичній біржі", була укладена перша угода на закупівлю понад 4,9 млн МВт-год електроенергії, загальною вартістю - 6,554 млрд грн. Контракт, строком до 2022 року був підписаний між трейдером "Укрзалізниці" компанією "Енерго Збут Транс» та НАЕК "Енергоатом". Згідно договору, національний перевізник отримав стабільну ціну на електроенергію, в умовах різкого росту цін на енергоресурси в світі, а генеруюча компанія – надійного контрагента зі значними обсягами споживання.

АТ «Укрзалізниця» провела 30 вересня 2021 року першу закупівлю електроенергії на термін понад 1 рік безпосередньо у виробника — НАЕК «Енергоатом» за прямими договорами. Завдяки цьому компанія зекономить орієнтовно понад 4 млрд грн до кінця 2022 року. Це ті кошти, які УЗ можна буде спрямувати на інфраструктурні проєкти, оновлення залізничних колій, станцій, вагонів та локомотивів, - зазначає в своєму офіційному повідомленні державний перевізник. 

В свою чергу, директор компанії постачальника «Енерго Збут Транс» Руслан Чайковський розповів, що проведення першого аукціону та укладення контракту стало можливим після прийняття Урядом 22 вересня 2021 року змін до попередньо прийнятої постанови №791 про продаж електричної енергії за двосторонніми договорами. 

Керівник уточнив, що зміни до постанови стосувались питання ціни закупівлі електроенергії, тобто була доповнена норма, яка передбачає, що продаж електроенергії здійснюється за ціною, яка не може бути нижчою від середньозваженої ціни РДД (ринок двосторонніх договорів –авт.) за останні три місяці, з урахуванням знижки 30%. Також був зменшений об’єм пакету аукціонних лотів, що дозволило гнучкіше проводити аукціони і укладати договори. І ключовою зміною стало те, що Уряд виключив з попередньої постанови норму, щодо можливості продажу частини закупленої електроенергії в об’ємі - 20%, третім особам. Це рішення нівелювало будь-які спекулятивні розмови навколо цього питання, які виникли у інших учасників ринку електричної енергії. 

Розповідаючи деталі укладеної угоди, керівник «Енерго Збут Транс» вказав, що якщо орієнтуватися на середньозважену ціну у вересні за РДН (сегмент ринку на добу на перед – авт.), то в жовтні потенційна економія національного перевізника перевищуватиме 300 млн гривень. Орієнтовна економія стосовно всього об’єму договору, який розрахований до кінця 2022 року, перевищуватиме 4 млрд гривень. Уточнюючи Руслан Чайковський вказує, що сума достатньо умовна, адже буде залежати від багатьох факторів, зокрема коливань цін на енергоресурси в світі на момент закупівлі, середньозваженої ціни на РДН і РДД (ринок двосторонніх договорів – авт.) місяць до місяця. 

Щодо коригування відхилень споживання та відповідно закупівлі електроенергії, Руслан Чайковський  відповів, що, дійсно, зважаючи на той факт, що графік споживання «Укрзалізницею» є нерівномірним та важкопрогнозованим, згідно договору з «Енергоатомом» для уникнення надлишків, у компанії-трейдера існує можливість коригування обсягів закупівлі на щоденній основі в сторону зменшення - 20%, згідно планових обсягів споживання. З іншої сторони, ті обсяги електроенергії, які будуть споживатися перевізником в години пікового навантаження та перевищуватимуть визначені погодинні  обсяги  закупівлі, будуть придбані трейдером на різних сегментах ринку. 

Довідково: Компанію «Енерго Збут Транс» створено в листопаді 2018 року для забезпечення потреб «Укрзалізниці» в електричній енергії. В 2020 році дохід компанії склав 6,9 млрд грн, чистий прибуток - 5,3 млн грн. 

3 лютого 2021 Кабінет Міністрів прийняв рішення про передачу 100% статутного капіталу ТОВ "Енерго Збут Транс" від АТ "Укрзалізниця" на користь ТОВ "Збут Енерджі ЛТД".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА