19:02 21.10.2021

Україно-чеські економічні відносини в контексті формування ринку ільменіту в Україні

3 хв читати

21 жовтня 2021 року відбулася прес-конференція на тему: "Україно-чеські економічні відносини в контексті формування ринку ільменіту в Україні". 

Організатором конференції виступила чеська компанія Belanto Trade s.r.o. в особі генерального менеджера Мірослава Шилгана та директора з розвитку Марека Шпока. Також спікерами були Олександр Беззубець, адвокат, представник інтересів Belanto Trade s.r.o. в Україні, дипломат з економічних питань Ян Горняк. Модерував захід політолог Максим Андрущенко.

В ході конференції Мірослав Шилган наголосив на тому, що "нещодавно в українських ЗМІ було розповсюджено інформацію щодо чеської компанії Belanto Trade s.r.o, яка поставляла український ільменіт з ОГХК до окупованого Криму. Ця інформація абсолютно не відповідала дійсності (є документальне підтвердження) й наносила репутаційні витрати європейській компанії. Ми обурені тим, що нашу компанію пов’язують з опальним Дмитром Фірташом та його DF Group, адже ми немає жодного стосунку до останніх".

У свою чергу Марек Шпок підкреслив, що "керівництво ОГХК не зацікавлено продавати ільменіт чеській компанії попри попередні домовленості в серпні 2021 року. Belanto Trade s.r.o купувала ільменіт за ринковою ціною вперше в історії цього державного підприємтсва. Наша компанія з американським капіталом обурена монополізацією ринку ільменіту в Україні та відсутністю можливості за ринковою ціною та за вже узгодженими контрактами купувати ільменіт в Україні. Все це відбувається на фоні продажу ільменіту "лояльним" ОГХК компаніям за заниженою ціною, що вбиває конкуренцію на цьому ринку та наносить нищівного удару по наповненню українського бюджету. Вважаю, що відповідні силові структури повинні звернути свою увагу на це. На превеликий жаль, ми ще раз переконалися, що транспарентність та прозорість ведення бізнесу в Україні для іноземних компаній, інвестиційна привабливість України - це міф, а не реальність".

Економічний дипломат Ян Горняк наголосив на тому, що "вся ця ситуація відбувається на тлі кампанії Великої приватизації ОГХК, яка вже одного разу була зірвана, що викликає відповідні питання до ФДМУ та його керівництва. А постійні кадрові перестановки в ОГХК негативно позначаються на формуванні довгострокових економічних відносин двох країн на ринку ільменіту".

В той же час, адвокат, представник інтересів Belanto Trade s.r.o. в Україні Олександр Беззубець продемонстрував документи, які перешкоджають діяльності європейської компанії в Україні, гальмуючи адекватний розвиток україно-чеських економічних відносин та шкодить інвестиційній привабливості України. Серед них порівняльна таблиця протиріч договору ОГХК та чинному українському законодавству та загальноприйнятим міжнародним економічним нормам. Також він продемонстрував листи від силових структур України (НАБУ, СБУ, ГПУ), в яких констатується: "щодо Belanto Trade s.r.o. не проводиться жодних кримінальних проваджень, і закон цією чеською компанією не порушувався". В листі ж від ФДМУ України повідомляється, що "факти постачання Belanto Trade s.r.o. ільменіту до окупованого Криму документально не підтверджені".

Марек Шпок наголосив на тому, що Belanto Trade s.r.o. готова взяти потенційно участь у процесі приватизації ОГХК, але за умов чесних правил гри для всіх учасників цього процесу, транспарентності та відкритості. Він також наголосив: "Для нас важливо не просто вести конкурентний транспарентний бізнес в Україні. Наша компанія заручилася вже підтримкою потужного зарубіжного інвестора, який готовий капіталізувати Belanto s.r.o. на умовах транспарентності, прозорості та відкритості діяльності останньої. Більше того, ми зацікавлені не просто вести бізнес на території підприємств ОГХК, але й налагодити відповідну соціальну інфраструктуру для місцевого населення, продемонструвавши справді європейський рівень соціальної відповідальності. Ми це вже проходили свого часу у Чехії під час кампанії приватизації і хотіли б поділитися позитивним досвідом з дружною для нас Україною". 

Мірослав Шилган підсумував: "Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю нашої компанії з ОГХК, що сприятиме як укріпленню чеської економіки, так і української відповідно. Формування дружніх економічних відносин між нашими державами – це запорука процвітання наших народів, подальшої успішної євроінтеґрації України до ЄС, формування цивілізованого ринку ільменіту в Україні, який буде органічно вписаний до світового ринку".  

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА