13:29 14.11.2021

Що буде з цінами на відпочинок на Азовському морі в 2022 році — прогнози експертів

6 хв читати

Минулий сезон на курортах Азовського моря став найскладнішим за останні 15 років. Серед головних винуватців — медузи, які в немислимих кількостях атакували узбережжя, комарі, а на окремих курортах ще й «морські блохи» з сонечками. Це все разом з істерією, що штучно нагнітається у ЗМІ та соцмережах, увігнало головну азовську трійцю — Кирилівку, Бердянськ та Арабатську стрілку — у справжню туристичну кризу. В очікуванні майбутнього сезону експерти розповіли, що буде з цінами на азовських курортах у 2022 році, і чи варто сподіватися на їхнє зниження.

У серпні поточного року заповнюваність баз відпочинку та готелів Бердянська, Кирилівки та Арабатської Стрілки ледь сягала 30%, при тому, що в цей же період минулого року цей показник був мінімум удвічі вищим. Але навіть на цю скромну цифру вийти вдалося здебільшого завдяки найпопулярнішим готелям, які розпродали значну частину номерного фонду ще під час раннього бронювання наприкінці зими - початку весни, коли про майбутні проблеми та їх розмах ніхто ще не знав.

При цьому прогнозувати ситуацію з головними вбивцями курортної галузі – медузами – сьогодні не береться ніхто. І навіть дані, на які могли б спиратися у своїх прогнозах експерти, практично відсутні: екологію внутрішніх морів в Україні не вивчають уже понад 10 років. Принаймні вже мінімум з 2006-го року, згідно з даними відкритої бібліографії, не було проведено жодного фундаментального дослідження в цьому напрямку.

Разом з тим, простого та бюджетного вирішення проблеми медуз сьогодні немає, а щоб робити реальні дії, потрібно проводити ґрунтовну дослідницьку роботу, вкладати значні кошти та організаційні ресурси.

При цьому закордонні курорти, в умовах зменшеного через пандемію короновіруса потоку туристів, істотно знизили ціни і теж поки не поспішають повертати їх до докризових значень.

У результаті вітчизняна туристична галузь зіткнулася одразу з двома проблемами: медузи та інші негативні моменти зробили Азовське море непривабливим для великої кількості відпочивальників, а тягатися із зарубіжними курортами в умовах демпінгу з їхнього боку нашим виявилося не під силу. З цієї причини вже на завершення сезону-2021 багато експертів передбачали, що в прагненні відновити попит, який впав, власники курортного житла коригуватимуть ціни.

Але до такого кроку приазовські готельєри поки що не готові і намагаються знайти інші способи повернути туриста. Хтось активно будує басейни, які могли б стати альтернативою морю в період навали медуз, хтось розвиває гастрономічний напрямок, хтось розробляє нові екскурсійні програми.

Але знижувати ціни представники туристичної сфери не хочуть — головним чином через постійно зростаюче податкове навантаження і витрати, а також сезонність свого бізнесу: за три місяці потрібно отримати такий дохід, якого вистачило б на підтримку номерного фонду та сплату податків за весь рік.

«Більшість власників готельного бізнесу на азовських курортах, яких нам вдалося опитати, нині не планують знижувати ціни або включати до торішньої ціни додаткові послуги чи сервіси, за винятком хіба що басейнів. Свою позицію вони пояснюють суттєвим подорожчанням електроенергії та комунальних послуг, підвищенням податків на землю та нерухомість, зростанням мінімальної заробітної плати та пов'язаним з ним збільшенням податкових зобов'язань, а також запровадженням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), які напевно потягнуть за собою адміністративні витрати та штрафи . У такій ситуації, кажуть готельєри, проблематично буде не лише знизити ціни, але навіть зберегти їх на рівні минулого сезону, не знижуючи при цьому сервіс і не урізаючи перелік та якість послуг, що надаються. Але це стосується переважно великих і затребуваних курортних об'єктів, яких криза торкнулася найменше. Тоді як міні-готелі та гостьові будинки воліють поки не думати про майбутнє, обмежуючись будівництвом басейнів», — коментує можливість зниження цін на відпочинок у 2022 році інформагентству «Інтерфакс-Україна» головний редактор профільного видання  «Старий Азов» Юлія Ангеловська.

У таких умовах багато готелів та бази відпочинку на курортах Азовського моря, особливо невеликі, з невисокою прибутковістю, новий сезон можуть просто не витягнути.

«Невдалим минулий сезон для азовських курортів виявився не лише через медуз – свою роль відіграли й інші фактори. Зокрема, суттєве зростання вартості оренди землі, збільшення мінімальної зарплати, що тягне за собою підвищення одразу кількох податкових платежів, зростання тарифів на електроенергію та газ, а також обов'язкове використання з наступного року реєстратора розрахункових операцій для ФОП. Все це саме по собі здатне поставити туристичний бізнес у скрутне становище, а медузи лише посилили його, і в найближчому майбутньому ситуація навряд чи зміниться. Що буде з готелями у 2022 році, і скільки з них зможуть пережити майбутній сезон, передбачити дуже важко. Єдине, що відомо напевно, це те, що за збереження торішніх цін на вітчизняних курортах відпочивальники сюди просто не поїдуть. Принаймні більшість із них. А прибуток готелю залежить не від вартості номера, як вважають багато власників готельного бізнесу, а в першу чергу від його завантаження. Отже бізнес все ж таки змушений буде знижувати ціни, нехай навіть при цьому якийсь час працювати доведеться з нульовою рентабельністю. Але, звісно, ​​для ринку загалом це матиме негативні наслідки», — озвучила своє бачення ситуацію виданню «Подробиці» редактор інтернет-видання «Арабат» Юлія Васильєва.

Також цей експерт ставить додатковий акцент на тому, що динаміка цін відрізнятиметься залежно від регіону:

«Логічно припустити, що різниця в рівні падіння доходів тур-сектору дуже залежить і від конкретного регіону або навіть району курорту. Так, найімовірніше ті ж Мелекіне та Білосарайська коса через розташування на березі порівняно прісноводної Таганрозької затоки, в якій практично немає медуз, можуть отримати навіть суттєве зростання потоку відпочивальників. У той же час, навіть якщо брати саме Арабатську Стрілку, то тут теж є велика різниця в прогнозах падіння ринку в залежності від району коси і, відповідно, типового портрета споживача. Так, наприклад, згідно очікуванням Генгірка постраждає найбільше через орієнтацію насамперед на пляжний відпочинок з дітьми. При цьому Стрілкового проблема найімовірніше торкнеться найменше - місцевий турист найчастіше є шанувальником дикого чи напівдикого відпочинку або взагалі їде до Стрілкового заради гарячого джерела. Відповідно, така категорія туристів без особливих проблем передислокується з берега Азовського моря на Сиваш, де поки немає медуз», - пояснює Юлія Васильєва в коментарі “Інтерфакс-Україна”.

Більше категоричну позицію озвучують представники служб бронювання. Вони переконані: якщо ціни залишаться на тому ж рівні, що й у 2021 році, левова частка українців з великою ймовірністю віддасть перевагу не курортам Азовського моря, а  іншим напрямкам. Наприклад, аналітик медіа-проекту «Бердянськ» Олександр Мостовий спрогнозував, що падіння цін розпочнеться вже після початку курортного сезону — ближче до липня, коли власники зрозуміють, що турист не поїхав, і становитиме в середньому 20–50%.

Підсумовуючи, можна сказати, що найімовірніше вартість відпочинку на курортах Азовського моря в 2022 році буде знижуватися, але не відразу, а ближче до старту сезону. Водночас, непроста економічна ситуація, спровокована зростанням тарифів, податків та інших витрат, здатна обрушити ринок на найближчі кілька років.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА