23:49 18.11.2021

Британський інвестор Тамаз Сомхішвілі направив до Уряду України повідомлення про спір на підставі Угоди між Україною та Великобританією про взаємний захист інвестицій

3 хв читати

Київ, 18 листопада 2021 р.: Тамаз Сомхішвілі, бенефіціарний власник українського підприємства ТОВ "Київ-Термінал" та багаторічний британський інвестор в Україні, 8 листопада, 2021 року направив до Кабінету Міністрів України повідомлення про спір та пропозицію мирно вирішити інвестиційний спір про відшкодування збитків відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії про сприяння і взаємний захист інвестицій. Якщо інвестору та державі не вдасться дійти мирного врегулювання спору протягом трьох місяців після отримання повідомлення, інвестор буде готовий ініціювати арбітражний розгляд проти України.

Британський інвестор Тамаз Сомхішвілі з 2018 року не може відшкодувати свої збитки – 98, 5 мільйонів доларів, понесені в результаті розірвання київськими органами влади інвестиційної угоди по реконструкції Харківської площі.

Іноземний інвестор, доклав усіх зусиль для мирного врегулювання питання відшкодування збитків, вівши переговори з представниками Уряду України та керівництва Київської міської державної адміністрації (КМДА). Останні не ставили під сумнів та підтверджували право інвестори на відшкодування збитків, проте наполягали, що сума збитків має бути встановлена українськими судами.

Однак, безпосередньо в судах, представники влади Києва, а також Прокуратури міста Києва змінили свою позицію та почали недобросовісно заявляти  , що ТОВ "Київ-Термінал", і таким чином і інвестор взагалі не має право на відшкодування жодних збитків. Це при тому, що законодавство України прямо передбачає обов’язок органів влади відшкодовувати збитки, які органи влади, своїми діями, завдали інвесторам.

В свою чергу, Прокуратура міста Києва, зайняла ще більш необґрунтовану позицію, заявляючи що входження інвестора в проект із органами влади, є діяльністю інвестора на власний ризик. Це фактично, означає що і будь-які порушення органів влади є проблемою інвесторів, але не органів влади. 

Інвестор, зневірившись у можливості захистити свої законні права в межах національного правового поля і зіткнувшись із необґрунтованою та недобросовісною позицією органів влади, звернувся із повідомленням про спір до  Уряду України.

Для України, яка і так перебуває в числі лідерів держав-відповідачів у міжнародних інвестиційних арбітражах, ця публічна суперечка може перекреслити зусилля Президента та Уряду щодо залучення іноземних інвестицій та надіслати вкрай негативний сигнал міжнародній інвестиційній спільноті.

“Дана справа є не лише справою про виконання обов’язку держави по відшкодуванню збитків інвестору завданих органами влади. Ця справа також про те, чи здатні державні органи вирішувати спори добросовісно та цивілізовано. Наразі, інвестор стикнувся із прямо протилежною ситуацією. Проте, чи розуміють ці органи влади, що вони ставлять під сумнів не лише свою репутацію та репутацію країни, але й доцільність існування багатьох державних інституцій по залученню інвестицій та проведення інвестиційних форумів. В чому їх сенс якщо держава не здатна дотримуватись своїх зобов’язань щодо вже існуючих інвестицій?”, —прокоментував справу Тарас Думич, юридичний радник Тамаза Сомхішвілі, партнер міжнародної юридичної фірми Вольф Тайс.

***

Для додаткової інформації звертайтеся до Марії Бухтоярової — представника CFC Big Ideas, яка є комунікаційним радником Тамаза Сомхішвілі, за ел. адресою: mb@cfcbigideas.com або за телефоном: +380 99 317 93 46.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА