13:57 06.12.2021

Міжнародні компанії чекають на надання гарантій захисту інвестицій учасникам приватизації "ОГХК"

3 хв читати

9 грудня завершується термін подання заявок для участі в аукціоні з приватизації АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" ("ОГХК"). Міжнародні інвестори чекають на надання гарантій з боку Кабінету Міністрів України щодо захисту великих інвестицій для переможця аукціону.

Так, за дорученням Прем’єр-Міністра України робочою групою з представників Кабінету Міністрів, Міністерства економіки, Фонду державного майна України, за участю представників BDO Корпоративні Фінанси та юридичного радника Baker McKenzie, був розроблений проект Меморандуму про взаєморозуміння, який Кабінет Міністрів підпише з переможцем аукціону, що відбудеться 20 грудня.

Меморандум передбачає захист інвестицій для стимулювання економічного розвитку та зростання конкурентоспроможності економіки України, створення сприятливих умов для залучення в Україну значних інвестицій (внутрішніх і зовнішніх), розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

Проект Меморандуму знаходиться на затвердженні Кабінету Міністрів.

Офіси BDO International реалізували багато проектів з приватизації в країнах Центральної та Східної Європи, Прем’єр-Міністри та Уряди котрих особисто запрошували міжнародні компанії взяти участь в приватизації та створювали сприятливі умови для таких інвесторів.

Засобами досягнення цілей, визначених національною економічною стратегією України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2021 р. № 179, є, зокрема, (1) забезпечення впровадження механізму для запобігання блокуванню процесу великої приватизації зі сторони державних підприємств та органів управління, (2) пришвидшення процесу Великої приватизації шляхом законодавчих змін і (3) проведення великої приватизації із залученням максимальної кількості покупців.

Радник та Фонд держмайна провели ґрунтовну підготовчу роботу з приватизації "ОГХК". Зокрема, завдяки налагодженню ефективного корпоративного управління та викоріненню корупції на "ОГХК", прибуток компанії за результатами 10 місяців цього року становить 600 млн грн — у 6 разів більше прибутку усього 2019 року. Окрім того, було значно розширено запаси сировини, продовжено строк дії ліцензій та отри"ОГХК" з початкових 2,1 млрд грн до 3,7 млрд грн.

Під час підготовки до приватизації, разом з міжнародними офісами BDO International, було проведено комунікацію з понад 100 міжнародними стратегічними інвесторами та інвестиційними фондами. Прем’єр Міністр та Офіс Президента підтримують Велику приватизацію та залучалися до комунікацій з міжнародними інвесторами щодо приватизації "ОГХК".

Потенційні інвестори, більшість з яких іноземні, цікавилася активом й вивчали підприємство, підписавши договір про конфіденційність. Декілька іноземних інвесторів вже завершили всі відповідні Дью Ділідженси та підготовку до аукціону й наразі чекають на надання гарантій захисту інвестицій щонайменше у вигляді Меморандуму з Кабінетом Міністрів.

Для забезпечення максимальної кількості учасників аукціону та успішного проведення Великої приватизації, проект Меморандуму необхідно ухвалити до завершення терміну подання заявок 9 грудня.

За умови участі міжнародних інвесторів в аукціоні з приватизації "ОГХК", вартість підприємства може перевищити 4 мільярди гривень, які надійдуть до бюджету України. Водночас міжнародні інвестори переконаються, що Уряд України спроможний проводити успішну Велику Приватизацію та залучати іноземні компанії до участі в аукціонах.

Отже, BDO Корпоративні Фінанси як радник з приватизації закликає Кабінет Міністрів України затвердити відповідні гарантії захисту великих інвестицій для переможця аукціону з приватизації "ОГХК".

Компанія «BDO Корпоративні Фінанси», спеціалізується на угодах M&A, залученні фінансування та стратегічному консалтингу, разом з BDО в Україні входить до міжнародної мережі BDO International. У 2020 році BDO International зробила та приймала участь в більш ніж 1500 транзакціях M&A на суму близько 83,5 млрд доларів та по рейтингу PitchBook стала №1 в  світі серед M&A радників.

BDО в Україні – провідна аудиторсько-консалтингова група, учасник 5-го в світі міжнародного  об'єднання незалежних аудиторських і консультаційних компаній. Компанія надає широкий  спектр послуг з аудиту, реструктуризації бізнесу, бізнес- та ІТ-консалтингу, кібербезпеки,  автоматизації бізнес-процесів, податкової та юридичної практики, бухгалтерського  аутсорсингу, оціночної практики, стійкого розвитку та інше. Близько 200 співробітників  працює в офісах компанії, розташованих у Києві та Дніпрі.

BDО International має більше 1650 офісів в 167 країнах світу, загальним обсягом реалізації 10,3 млрд доларів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА