14:01 08.12.2021

Навчатися і працювати. Студенти-дорожники зможуть поєднувати навчання з роботою

3 хв читати

Група компаній «Автострада», один із лідерів дорожньо-мостового будівництва в Україні, підписала договір з Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом щодо старту програми дуальної освіти.

Дуальна форма навчання передбачає поєднання здобуття теоретичних знань у закладах освіти з отриманням практичного досвіду в умовах виробництва. В Україні подібні практики, покликані подолати розрив між теорією і тим, чого очікують від молодих фахівців роботодавці, тільки починають впроваджуватися.

Вже з 2022/2023 навчального року студенти ХНАДУ паралельно з навчанням зможуть працювати на дорожніх та мостових об’єктах «Автостради». Попередньо отримано понад 100 заявок на участь у програмі. Наразі завершується узгодження формату навчання, навчальних програм і критеріїв оцінки студентів.

Дуальна освіта, яка вперше була запроваджена у Німеччині у 60-х роках минулого століття, сьогодні активно практикується у низці європейських країн. Для України вона є новацією, яка тільки набирає обертів. «Автострада» готова максимально переймати європейський підхід і сприяти впровадженню проєкту, передаючи свої найкращі практики закладам освіти задля того, щоб навчальний процес вийшов на якісно новий рівень, а студенти мали глибокі знання щодо сучасних технологій та інновацій, які використовуються у дорожньо-мостовому будівництві, та набули досвіду роботи на новітній техніці.

Загалом, підхід через дуальну освіту дозволить готувати саме таких фахівців, у яких є потреба як компанії, так і ринку. Студенти зможуть з упевненістю розраховувати на те, що матимуть роботу за спеціальністю. Оплата навчання буде проводитись «Автострадою» згідно 3-сторонньої угоди.

«Участь у проєкті дуальної освіти є продовженням системного підходу "Автостради" до підготовки кадрів. У нас діють внутрішні програми розвитку та навчання персоналу, стажування, виробничі практики з гарантованим соціальним пакетом, а також стипендіальні ініціативи. "Автострада" оновлює матеріально-технічні бази профільних навчальних закладів. Співробітники компанії діляться досвідом зі студентами на відкритих лекціях, зустрічах та ознайомчих візитах на виробничі потужності компанії. Наша мета – популяризувати професію дорожника, щоб сприяти підготовці нового покоління фахівців та ліквідувати "кадровий голод", який є у галузі», – зазначила HR-директор «Автостради» Катерина Васюта.

За словами ректора ХНАДУ Віктора Богомолова, реалізація проєкту дуальної освіти дозволить вивести підготовку майбутніх дорожників на якісно новий рівень та підвищити інституціональну спроможність університету. «Ми маємо потужну навчальну базу і прагнемо давати нашим студентам найактуальніші знання. Запуск дуальної форми навчання у партнерстві з "Автострадою", яка є однією з найбільш інноваційних компаній на ринку – це можливість для них отримати повний комплекс необхідних практичних навичок. Учасники програми набуватимуть саме того досвіду, який дозволить їм досягти успіху в професії. У процесі навчання буде близько 50% практики. І не формальної, як часто буває з виробничою практикою на старших курсах. Це проходження стажувань для того, аби подолати прірву між теорією на лекціях та сучасними реаліями професії», – наголосив Віктор Богомолов.

«Автострада» вже тривалий час співпрацює з Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом. У компанії працюють майже 50 випускників ХНАДУ, 35 з них обіймають керівні посади. Половина з тих, хто пройшов курс навчання, були переведені на посади інженерно-технічних працівників. Також фахівці «Автостради» проходять підвищення кваліфікації у ХНАДУ, а співробітники університету беруть участь у забезпеченні науково-технічного супроводу дорожньо-будівельних проєктів «Автостради».

Довідково

Група компаній «Автострада» – один із лідерів дорожньо-будівельної сфери, потужне сучасне українське підприємство, яке має власні виробничі ланцюги та є частиною холдингу MS|Capital. Здійснює капітальний ремонт та будівництво доріг і мостів. Має у власності понад 2,5 тис. одиниць спеціалізованої техніки та штат працівників 5,5 тис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА