17:14 24.12.2021

Виклик стереотипам: у Славутичі стартували тренування з футзалу для дівчат

3 хв читати

У листопаді 2020 року Славутич став першим містом в Україні, яке почало роботу над розвитком безбар’єрного та інклюзивного середовища. І хоча пілотний проєкт передбачає оновлення передусім архітектурного компоненту, у місті вже почали доводити, що безбар’єрними мають бути й інші сфери, зокрема — спорт.

Так, 22 грудня у Славутичі стартувала всеукраїнська програма "Спортивний наставник" від Міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation, яка допомагає дітям із родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, змінити своє життя. І вперше за всю історію програми учасниками ініціативи стали виключно дівчата. У такий спосіб Славутич разом із Parimatch Foundation вирішили кинути виклик стереотипам та довести, що спорт має бути доступним для всіх — незалежно від соціального статусу, статі чи будь-яких інших факторів. 

До тренування долучилися також головний тренер жіночої національної збірної з футзалу Олег Шайтанов та гравчині національної збірної Наталія Митрофанська та Альона Кирильчук.

"Цей проєкт справді про безбар’єрність. Це про рівні можливості та подолання стереотипів. Хто сказав, що жінка не може займатися якимось спортом? Жінки літають у космос, перемагають на боксерському ринзі. Їм під силу все. І чудово, що наші дівчата отримали шанс займатися улюбленою справою. Не боротися з поділом за статтю, не втрачати шансів через фінансове положення чи ще якісь обставини. А просто ставати успішними в спорті", — розповів міський голова Славутича Юрій Фомічев.

Відтепер 15 учасниць програми отримали можливість регулярно займатися футзалом та доводити, що спорт — це не лише чоловіча справа, він не має гендеру та обмежень. Наставником дівчат став тренер футбольного клубу "Олімп" Володимир Панченко. На його думку, протягом останніх років спорт став далеким для багатьох родин через фінансове положення. А тому "Спортивний наставник" — шанс виправити цю ситуацію.

"Коли діти зверталися до нас, почали приходити, розпитувати, — вони до останнього не вірили, що таке буває. Вже коли зрозуміли, побачили, отримали першу форму, то були надзвичайно задоволені. Треба було бачити їхні обличчя. Впевнений, ми на правильному шляху", — зазначив тренер Володимир Панченко.

"Ми у Parimatch Foundation на прикладі цієї програми хочемо кинути виклик таким стереотипам і показати, що всі діти, незалежно від статі, можуть займатися будь-яким видом спорту і досягати в ньому успіхів. 

Спорт — це ще одна сфера для реалізації цінностей гендерної рівності в українському суспільстві, поваги до дитячого вибору і адекватного сприйняття різноманітності. Це узгоджується з концепцією інклюзії та безбар’єрності, які ми просуваємо у нашій діяльності", — каже Вадим Місюра,  директор представництва міжнародного фонду  Parimatch Foundation в Україні.

Для довідки:

Parimatch Foundation — міжнародний благодійний фонд, створений Parimatch у 2019 році для підтримки сталих довгострокових ініціатив та проєктів на території присутності компанії. Діяльність фонду спрямована на те, щоб у кожної дитини, незалежно від фізичних особливостей, соціального статусу та інших бар’єрів, був рівний доступ до навчання та занять спортом. Фонд реалізує чотири комплексні програми: "Так, я можу!", "Спортивний наставник", "Нова фізична культура" та Boost4Best. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА