11:00 26.01.2022

Гроші проти закону: як великий бізнес ігнорує виконання судових рішень в Україні

3 хв читати

26 січня 2022 року у місті Києві у прес-центрі  інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція Асоціації приватних виконавців України "Гроші проти закону: як великий бізнес ігнорує виконання судових рішень в Україні".

Голова Асоціації приватних виконавців України Віталій Чепурний зазначив, що в Україні частішають випадки ухилення великого бізнесу від правосуддя: проти приватних виконавців відкривають фіктивні кримінальні провадження, ініційовані підконтрольними компаніями українських мільярдерів з метою уникнути виконання вимог закону. Сприяють цьому як недосконале законодавство, так і високий рівень корумпованості судової системи і правоохоронних органів.

Асоціація приватних виконавців України (АПВУ) має низку аналогічних за своєю сутністю справ, у яких приватні виконавці намагаються відстоювати повагу до вимог правосуддя, проте їх роботу з примусового виконання рішень блокують порушенням кримінальним справ. Аналогічні випадки мали у своїй практиці приватні виконавці Ярослав Бережний, Дмитро Ляпін, Дмитро Гненний, Дмитра Куліченко, Людмила Лановенко, а також власне сам Голова АПВУ Віталій Чепурний і його заступник Анатолій Телявський. На думку Голови АПВУ, відповідний тиск на приватних виконавців не тільки гальмує процедуру примусового виконання рішень і є перешкодою для роботи приватних виконавців, але і є загрозливим для системи правосуддя України та її економіки.

"Наголошую на тому, що загальноприйняте правило безвідповідального великого бізнесу "За гроші можна порішати все" – це діаметрально протилежне по відношенню до цінностей, які сповідує професія приватного виконавця в Україні. Договори мають виконуватися, судові рішення виносяться в Україні її іменем, тому їх вимоги мають бути безперешкодно, вчасно і у повному обсязі виконані. Ми ж на сьогодні маємо ситуацію, за якої виграні судові справи навіть у Верховному Суді для боржника все одно не означають повернення його законних коштів, адже правоохоронець своїм рішенням про відкриття фіктивної кримінальної справи може заблокувати усю цю роботу. Це загроза всій системі правосуддя," - зазначив у виступі Віталій Чепурний.

Особливо резонансною справою стала заборгованість компанії бізнесмена Євгена Сігала ТОВ "Комплекс Агромарс", яка належить до відомого бренду "Гаврилівські курчата". Компанія намагається уникнути виконання рішень судів про стягнення сотень мільйонів гривень. Детальніше про кейс розповіли заступник Голови АПВУ Анатолій Телявський і представник компанії-стягувача "Ветсинтез-ВІП" Юрій Бурдай.

"Боржник, аби заблокувати торги арештованим майном, маніпулював інформацією про його вартість, в той час, як кінцеву вартість проданого майна все одно було б визначено за результатами аукціону, на хід якого ми, приватні виконавці, жодним чином впливати не можемо. Суд апеляційної інстанції, скасувавши ухвалу Печерського райсуду м. Києва щодо запобіжного заходу, дійшов висновку про безпідставність звинувачень приватних виконавців. Таким чином, кримінальна справа очевидно була порушена з однією метою – зупинити торги і не допустити реалізації арештованого майна. Безумовно, проблема має комплексний характер. Аналогічні зриви виконання рішень розповсюджені серед десятків інших моїх колег і з цим маємо боротися", - описав ситуацію заступник Голови АПВУ.

Заступник генерального директора з юридичних питань Державного підприємства "СЕТАМ", яке в Україні організовує торги арештованим майном, Ярослав Деяк навів також десятки аналогічних прикладів блокування виконання судових рішень і продажу арештованого майна, тому проблема має системний характер. Керівництво Асоціації приватних виконавців України запевнило, що приватні виконавці продовжуватимуть захищати свої права і відстоювати повагу до правосуддя.

За додатковою інформацією, будь-ласка, звертайтеся:

Костянтин Рубель, менеджер зі зв’язків з громадськістю АПВУ

тел.: +38 093 752 17 34

[email protected]

www.apvu.com.ua

https://www.facebook.com/apvu.com.ua

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА