13:53 10.02.2022

В Україні запустилась нова програма підтримки парламентаризму. Один із пріоритетів – цифрові інновації для Верховної Ради України

3 хв читати

8 лютого у Верховній Раді України відбулась інтерактивна дискусія "Парламент ДІЄ: цифрове майбутнє та інновації в роботі Верховної Ради України". Захід став офіційним стартом Програми "Рада: наступне покоління", що фінансується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який підтримує парламентаризм в Україні вже 30 років.

Дискусія складалася з двох частин. Перша була присвячена візії цифрового оновлення роботи депутатів та комунікації з виборцями.

"Парламентська реформа йде – багато вже зроблено. Я мрію, щоби ми завершили хоча б на 70 відсотків. Але є наступні кроки, які ми маємо зробити як парламент, щоби суспільство отримало більше можливостей для інформування про діяльність Ради. А сам парламент завдяки цифровій трансформації всередині був більш динамічний, гнучкий, сучасний, інноваційний", - наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

"USAID має намір залишатися важливим помічником у впровадженні українських реформ. Ми мали чудову співпрацю з Програмою РАДА і сподіваємося, що оновлена Програма "РАДА: наступне покоління" сприятиме утвердженню парламенту України як підзвітної установи, що йде вперед у демократичному розвитку країни", - сказав Директор Офісу демократії та врядування USAID в Україні та Білорусі Марк Елінгстад.

Також учасники обговорили майбутню дорожню карту цифрової трансформації Парламенту.

"Ми повинні працювати над усім, що поліпшить роботу людей в парламенті й поза ним. З початком пандемії ми дуже швидко відреагували та перейшли на роботу, яка дала можливість народним депутатам працювати дистанційно. Зараз потрібно працювати над онлайн-інструментами, адже це досвід парламентів світу, які враховують нинішню ситуацію", - наголосив Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний.

Костянтин Квурт, Голова Правління громадської організації "Інтерньюз-Україна", яка імплементує Програму, зазначив, що високий рівень учасників і відвертість діалогу засвідчує готовність усіх працювати на імідж і довіру до парламенту в очах виборців.

Друга частина панельної дискусії стосувалася електронних інструментів для законодавчої роботи та роботи народних депутатів із виборцями. Окрему увагу учасники приділили обговоренню питань кібербезпеки, які останнім часом набувають усе більшого значення. До дискусії долучилися народні депутати Олександр Федієнко та Павло Фролов, а також керівник Управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України Олексій Сидоренко.

Директор Програми USAID "РАДА: наступне покоління" Ігор Когут представив основні цілі програми та напрями взаємодії із Верховною Радою України. Крім цифрової трансформації парламенту, програма буде сприяти залученню виборців до законодавчого процесу та покращенню комунікації між громадянами та народними депутатами. Програма також посилить законодавчу та аналітичну спроможність Верховної Ради, зокрема, буде допомагати у створенні Дослідницької служби парламенту, Офісу законопроєктної роботи.

Програма "РАДА: наступне покоління" реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програму виконує ГО "Інтерньюз-Україна" разом із партнерами: Вестмінстерська фундація за демократію (Велика Британія), Міжнародний республіканський інститут (США), Американські ради з міжнародної освіти (США), Центр політико-правових реформ (Україна), Агентство розвитку освітньої політики (Україна).

Контактна особа – Анастасія Чупіс, [email protected], +38 099 295 44 23.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА