23:29 30.05.2022

Кульмінація битви на Донбасі: чи вчасно надійде важке озброєння до України?

7 хв читати
Кульмінація битви на Донбасі: чи вчасно надійде важке озброєння до України?

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика

 

Битва на Донбасі за інтенсивністю бойових дій, за жорстокістю збройного протистояння досягла своєї кульмінації. Наступний тиждень буде визначальним. Чи вдасться ЗСУ стримати ворога?

Експерти "Інформаційної оборони" пропонують  новий формат свого аналітичного продукту – щотижневі аналітичні огляди військово-політичної ситуації в Україні та геополітичний аналіз. З  оглядом 22-29 травня, який присвячений геополітичній ситуації,  ви можете ознайомитися тут: Укр Eng.

 

1. Героїчна битва за Донбас: військова ситуація в Україні станом на 29 травня 2022 року.  Українські Збройні Сили продовжують стратегічну оборонну операцію на Сході України.

Лисичансько-Сєверодонецький оперативний район

Основні свої зусилля ворог зосередив на наступах у районах Лиману та Попасної, намагаючись зустрічними ударами з півдня та півночі взяти у кліщі та оточити угруповання ЗСУ у Лисичансько-Сєверодонецькій агломерації.

Обстановка на фронті залишається складною та має ознаки до подальшого загострення. Противник задіяв всі сили і засоби для захоплення території та оточення наших військ, бої досягли максимальної інтенсивності. Ворог здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії фронту та штурмує позиції наших військ одночасно на декількох напрямках.

На півночі війська противника у результаті важких боїв, використовуючи свою перевагу у далекобійній артилерії, зуміли "проломити" оборону ЗСУ та фактично захопили Лиман. Зараз російські окупанти перегруповають свої підрозділи з метою наступу для з’єднання з російськими силами, які атакують українські позиції з півдня, та наступу до Слов’янська.

На півдні після взяття Попасної збройні сили рф та їх сателітів наступають у трьох напрямках: власне на Лисичанськ, на Бахмут, та у центрі, намагаючись перерізати стратегічну трасу, "дорогу життя" Бахмут-Лисичанськ в районах Ниркове, Берестове та Білогорівка та з’єднатися із силами, які намагаються наступати з боку Лимана.

Біля дороги йдуть запеклі бої, ворог тримає її під вогневим контролем, постачання вантажів ЗСУ цим  щляхом до Лисичанська фактично припинене, але сама дорога ще знаходиться під фізичним контролем українських військових. Комунікація з Сєверодонецьком здійснюється іншими шляхами. У суботу, 28 травня у результаті введення резервів та контратак ЗСУ ворога вдалося відтіснили від "дороги життя" на 2-3 км., що зменшило її обстріл.

На Бахмутському напрямку російські окупанти успіху не мають, зазнали втрат.

В Сєверодонецьку ворожі війська ще на минулому тижні вийшли на околиці міста, де продовжуються запеклі бої, але просунутися вперед їм не вдалося. ДРГ противника захопила готель "Мир" у місті та утримує його.

Бахмут та Лисичанськ повністю під контролем ЗСУ.

Донецький напрям

Ворог активно проводив наступальні дії на Авдіївському напряму та у районі Золотого, успіху не має.

https://fakty.com.ua/wp-content/uploads/2022/05/30/draftukrainecotmay292022.png

Харківський та Ізюмський напрями

На минулому тижні в Харківській області в результаті передислокації резервів ворог зумів зупинити контранаступальні дії українських підрозділів, які намагалася наступати у напрямку Вовчанська та перерізати шляхи комунікації Ізюмського угруповання противника.

На Ізюмському напрямі ворог намагався організувати наступ на Слов’янськ, але успіху не мав.

Південний оперативний район

На Запорізькому напрямку ворог намагався наступати в районі Гуляйполя, але не зміг продвинутися вперед та перейшов до тактичних дій з покращення своїх позицій.

На Херсонщині наприкінці тижня українські підрозділі розпочали успішні наступальні дії. Ворог зазнав втрат, відійшов та зайняв оборону на невигідних для себе рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області. 

На інших напрямках без суттєвих змін.

Битва на Донбасі за інтенсивністю бойових дій, за жорстокістю збройного протистояння досягла своєї кульмінації. ЗСУ поки що програє ворогу в оснащенні важкою зброєю, наступальною далекобійною артилерією.  Українські військові знаходяться майже постійно під цілодобовими артилерійськими обстрілами та несуть відчутні втрати.

Підрозділи ворога виснажені внаслідок багатоденних боїв, також понесли важкі втрати особового складу та потребують відпочинку, поповнень і переходу до оперативної паузи.

Наступний тиждень буде визначальним – чи вдасться ЗСУ стримати ворога, чи все таки під огневою навалою противника доведеться перейти на інші підготовлені рубежі.

2. Військово-технічна допомога Україні: механізм налагоджений, як не втратити темпи

23 травня відбулася  друга зустріч міністрів оборони різних країн у форматі Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн-2). В принципі конференція виправдала свої очікування, а її підсумки міністр оборони Олексій Резніков окреслив, розмістивши у своєму Твіттері зображення "Зірки смерті" із саги "Зоряні війни".

Нагадаємо, що ця "штукенція" руйнувала цілі планети. Напевне  саме  такими, на думку міністра, будуть результати дії зброї, яку передадуть Україні.

І так, що ми маємо у сухому залишку?

По-перше, у цій зустрічі прийняли участь 47 країн, на чотири більше, ніж на першій зустрічі, що свідчить про розширення підтримки України у світі. Можливо не всі ці країни, які приєдналися до коаліції, мають великі спроможності в оборонній сфері, однак політичний ефект розширення є безсумнівним.

По-друге, значно розширилося коло країн, які надають реальну безпосередню військово-технічну допомогу – за підсумками зустрічі їх 20. Тихий саботаж країн старої Європи – особливо Німеччини, як обіцяли озброєння і техніку, але "чомусь" постійно затримували строки їх постачання (наприклад, БМП "Мардер", ЗСУ "Гепард" тощо), намагаються компенсувати за рахунок поставок з інших країн.

Данія з іншими країнами передасть Україні протикорабельні ракети Гарпун і пускові установки для них. Такі ракети необхідні для того, щоб подолати російську морську блокаду. Чехія передала Україні бойові гелікоптери, танки і ракетні системи для боротьби з російським вторгненням. Італію, Грецію, Норвегію та Польщу оголосили про передачу критично необхідних артилерійських систем і боєприпасів.

По-третє, Литва пропонує створити військово-морську коаліцію для зняття російської блокади Чорного моря з українського експорту зерна. Створення такої коаліції експерти Інформаційної оборони прогнозували у попередньому щотижневому огляді за 15-22 травня.

Військово-морська операція щодо супроводу – не під егідою НАТО – може дати змогу захистити кораблі із зерном, коли вони прямуватимуть через Чорне море і повз російські військові кораблі. План Литви вимагатиме розмінування частин Чорного моря задля забезпечення безпечного проходу, а також угоди з Туреччиною, яка охороняє вхід до Чорного моря.

І наостанок, головним рушієм історії з наданням військово-технічної допомоги України залишаються США, а ось на роль головного координатора не  без серйозних підстав претендує Велика Британія, за що ми обом країнам ми безмежно вдячні.

Це все про гарні новини. А тепер про проблеми.

Військово-технічна допомога Україні без сумніву набирає оберти, механізм вже налагоджений. Однак затримки із постачанням зброї з окремих країн, зокрема Німеччини, непостачання окремих систем важкого наступального озброєння у достатній кількості ускладнюють ситуацію на фронті, особливо на Луганському та Донецькому напрямках, де противник, використовуючи перевагу в артилерії, здійснює масований наступ на позиції ЗСУ.

Ситуація багато у цьому критична. Питання із постачанням сучасних далекобійних систем реактивних систем залпового вогню – американських MLRS це питання життя та смерті сотень українських військовослужбовців. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що "ми дуже потребуємо зразків озброєння, які дадуть можливість уражати противника на великій відстані. І з цим не можна зволікати, адже ціна затримки вимірюється життями людей, які собою захистили світ від рашизму".

За попередньою інформацію, рішення щодо поставок MLRS буде прийнято. Проте, буквально перед публікацією цього матеріалу президент США Джо Байден заявив, що не постачатиме ракетні системи Україні, що досягають меж росії.

За прогнозами експертів, ЗСУ вийдуть на пік своєї бойової готовності у червні цього року, якщо зобов’язання наших партнерів щодо військово-технічної допомоги будуть виконуватися вчасно. Тоді і слід очікувати вирішальний контрнаступ наших захисників.

***

З початком неспровокованої агресії росії проти України, експерти проекту  "Інформаційна оборона України" готували щоденні огляди військово-політичної ситуації в Україні, українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України". Всі експерти проекту працюють безоплатно з 24 лютого по 29 травня 2022 виключно як волонтери. Це команда фахових аналітиків, яка потребує підтримки. Наразі тривають переговори з донорами. Міністерство закордонних справ надало лист про підтримку цієї важливої ініціативи. Сьогодні ми потребуємо вашої допомоги.

Реквізити Громадської організації "Фонд "Відкрита політика":

UAN card /PayPal : 4576 3999 7063 6884

UAН рахунок : Громадська організація "Фонд "Відкрита політика"

Код ЄДРПОУ: 36304445

IBAN: UA673004650000000260093011470

Банк отримувач: АТ "Державний ощадний банк України

S.W.I.F.T.: COSBUAUK

 

USD banking account : Non-Governmental organization "Open Policy Foundation"

Company address: 29B Moskovska street, ap. 16, 01021 Kyiv, Ukraine

USREOU: 36304445

IBAN Code: UA783004650000026006300952367

Name of the bank: JOINT STOCK COMPANY OSCHADBANK OF UKRAINE

Bank address: 12g Hospitalna Street, 01001 Kyiv, Ukraine

SWIFT: COSBUAUK

 

 

 

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА