11:19 17.06.2022

Проведення торгів лише на ліцензованих товарних біржах – це правильник крок – професор Микола Солодкий

2 хв читати

Донедавна український товарний ринок можна було характеризувати як розпорошений та не досить ефективний. На ньому було офіційно зареєстровано понад 500 товарних бірж з викривленою ліквідністю та низькою регульованістю. Наразі ситуація поліпшилась.

1 липня 2021 року набув чинності Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки». Це дозволило сконцентрувати біржові торги виключно на ліцензованих біржах. Це значно спростило контроль державним органам за біржовими операціями, а учасникам ринку пошук надійних майданчиків для цивілізованої торгівлі.

Одним з таких майданчиків стала Українська енергетична біржа. Її керівництво відразу декларувало фокусування на енергетичних ринках, та почало наполегливо працювати над розвитком саме національної ринкової інфраструктури.

За словами доктора філософії, професора Миколи Солодкого, це стало сильним сигналом про те, що керівництво УЕБ знає свою мету – створення сучасного біржового майданчика та готовність пройти весь шлях до сучасного біржового ринку, яким важким він би не був.

Серед ресурсів, які торгуються на біржі, є зокрема й необроблена деревина. З моменту отримання ліцензії на УЕБ було реалізовано 4 666,8 тис. куб. м необробленої деревини від виставленого обсягу, і об’єми продажу постійно зростають. Від вище виставленої вартості на торги деревини держава отримала додатковий дохід понад 2 млрд грн.

«Враховуючи той факт, що ми тут не спостерігаємо 100% рівень ліквідності, як це відбувається на ринку нерухомості, то я оцінюю такі результати за останній рік, як вкрай позитивні, як для Української енергетичної біржі окремо, так і для країни загалом. Якщо ж звернути увагу на рекордні прирости цін, то ситуація виглядає неймовірно: максимальне зростання стартової ціни було зафіксоване на рівні 727%, що є абсолютним рекордом. Враховуючи, що крок аукціону складає 1% максимальна кількість кроків була по ялині звичайній - 727; дуб звичайний – 602, твердолистяні дрова дерев’яні – 485. На графіку зображено породи деревини і їх максимальні значення, які зросли у ціні більше ніж на 200% під час аукціонів. Саме вільні біржові торги дозволяють розвиватися ринковій економіці та підкріплюють довіру потенційних та існуючих учасників до таких майданчиків», - наголосив доктор філософії, професор Микола Солодкий.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА