17:55 17.06.2022

Чи досяг біткоїн дна і коли очікувати зростання – думка експерта

2 хв читати

Вчора біткоїн векотре наблизився до критичної позначки в 20 000 доларів за 1 BTC. Не врятувало головну криптовалюту від падіння, навіть рекордне за останні десятиліття підвищення процентної ставки ФРС. Втім, і не могло врятувати, оскільки криптовалюти є досить молодим інвестиційним активом, який досі не був схильний до впливу змін фаз економічного розвитку.

Крипторинок продовжує розвиватися за власними правилами, залишаючись спекулятивним продуктом, висока волатильність якого приваблює велику кількість трейдерів, які готові ризикувати заради швидкого заробітку. Найчастіше такі оператори масово скуповують криптовалюту у фазу зростання і настільки ж масово починають її позбуватися під час падіння ринку.

Але цього разу ситуація дещо інша. Багато аналітиків говорять про початок "найтемнішого часу для крипти" за всю її історію. Пожвавилися і традиційні супротивники біткоїну. Так, відомий фінансист Уоррен Баффетт нещодавно заявив:

"Якби мені зараз запропонували купити біткоїни по 25 доларів, я б їх не взяв. Що мені потім з ними робити? Довелося б потім продавати їх вам назад. Це глухий кут".

І додав, що не знає, підніметься чи впаде біткоїн наступного року, через п'ять чи десять років, але точно знає, що він нічого не виробляє.

Видання Open4business звернулося до експерта з економіки та фінансів Ігоря Стаковиченка з проханням прокоментувати ситуацію на ринку криптовалют. На думку економіста, останніми місяцями особливо загострилася проблема відсутності реальної ресурсно-виробничої бази для цифрових активів. Це пов'язано з тим, що російська агресія в Україні порушила ланцюжки постачавння та призвела до підвищення цін на продукцію реального сектора у світовій економіці.

"Падіння капіталізації найбільших компаній і криза на біржовому ринку закономірно призвели до обвалення ринку криптовалют, оскільки багато інвесторів вважають цей актив занадто ризикованим", - зазначає фінансист.

Стаковиченко підкреслив, що в поточній ситуації падіння ринку біткоїну нижче 22 000 запустило нову, ще глибшу "ведмежу фазу" циклу, оскільки значно похитнуло позиції довгострокових власників активу. Багаторічні холдери, які зберігали свої позиції протягом останніх падінь, не витримали і почали скидати "біток" за мінімальними цінами.

"Це похитнуло всю конструкцію: як технічні, так і макроекономічні показники сьогодні говорять про можливе падіння головної криптовалюти до позначки 16 000 або навіть нижче", - заявив експерт.

Втім, за словами Стаковиченко, ховати біткоїн ще рано, оскільки «кити» (інвестори, які володіють більш ніж 10 000 BTC), як і раніше, продовжують накопичувати цю цифрову валюту, що може свідчити про можливість зростання в середньо- та довгостроковій перспективі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА