14:05 20.06.2022

Банківська система України припинила зростання через війну Росії проти України

5 хв читати

20 червня 2022 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна) підвело підсумки свого вже тридцять шостого "Рейтингу надійності (привабливості) банківських депозитів".

Підсумки перших трьох місяців 2022 року вказують на те, що банківська система України припинила зростання і негативними показниками відреагувала на початок війни Росії проти України. Нагадаємо, що банки, які прямо або опосередковано контролювались урядом РФ, ще у 2018 році були виключені з рейтингу надійності банківських депозитів через схильність керівництва цих банків до "політичних рішень". За перші три місяці 2022 року або за один місяць війни якість кредитних портфелів банків майже не змінилась. Втім такі оцінки є попередніми і враховують тільки трохи більше 30 днів війни з більше ніж 100. Тож агентство очікую погіршення ситуації, але із оптимізмом дивиться в майбутнє і вважає, що банківська система України завдяки державним банкам та банкам з іноземним капіталом впевнено пройде кризу, викликану війною.

ТОП-13 банків з найнадійнішими (привабливими) депозитами за підсумками 1-го кварталу 2022 року:

АТ "КРЕДОБАНК"

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ"

АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК"

АТ "ПРАВЕКС БАНК"

АТ "УКРСИББАНК"

АТ "КБ "ПРИВАТБАНК"

АТ "ПІРЕУС БАНК МКБ"

АТ "БАНК ФОРВАРД"

АТ "АБ "УКРГАЗБАНК"

АТ "ПРОКРЕДИТ БАНК"

АТ "УКРЕКСІМБАНК"

АТ "ОЩАДБАНК"

АТ "АЛЬФА-БАНК"

Першу сходинку в рейтингу зайняв АТ "Кредобанк", який 3 місяці 2022 року завершив з чистим прибутком 39,624 млн грн та чистим процентним доходом 533,066 млн грн. Частка поганих кредитів банку на 01.04.2022 року складала всього 7,12% і була майже вдвічі меншою за середнє значення показника по банкам, які приймали участь у рейтингу. На думку агентства, дуже сильні позиції АТ "Кредобанк" у західному регіоні України та високий рівень підтримки від зовнішніх акціонерів дозволили йому зайняти лідерські позиції в рейтингу під час війни. За словами Голови Правління АТ "Кредобанк" Єжи Яцека Шугаєва "Кредобанк адаптував депозитну лінійку до вимог воєнного часу. Ми маємо вклади, як з достроковим розірванням, так і без дострокового розривання, як з щомісячною виплатою відсотків, так і в кінці терміну, в розрізі всіх термінів (1,3,6,12,18 місяців). Зараз переважна більшість клієнтів користується ощадним рахунком "Кишеня", який передбачає зняття коштів в будь-який момент без втрати відсотків — у час воєнного стану клієнтів більше цікавить швидкий доступ до коштів у будь-який момент, а не додатковий заробіток на заощадженнях".

За підсумками 3 місяців 2022 року другу сходинку рейтингу очолив Райффайзен Банк. За 3 місяці 2022 року банк отримав чистий процентний дохід у сумі 2,4 млрд грн та незначний збиток. Станом на 01.04.2022 року, частка NPL в кредитному портфелі банку становила всього 2,21%, що значно менше за середньо-ринковий показник NPL в кредитному портфелі вітчизняних банків.

В трійку лідерів рейтингу увійшов банк Креді Агріколь. Банк мав наднизький рівень проблемних кредитів у кредитному портфелі — всього 1,87% та завершив перший квартал з чистим процентним доходом 901 млн грн. Креді Агріколь мав також досить серйозний рівень підтримки від свого акціонера.

Уже традиційно до числа банків з найнадійнішим рівнем депозитів увійшов АТ "БАНК ФОРВАРД". За даними звітності банку, чистий процентний дохід банку за 3 місяці 2022 року становив 161,547 млн грн, а чистий комісійний дохід — 1,398 млн грн. 3 місяці 2022 року АТ "БАНК ФОРВАРД" завершив з чистим прибутком 25,643 млн грн. Станом на 01.04.2022 року кошти клієнтів банку становили 1,638 млрд грн. Банк утримував частку NPL в своєму кредитному портфелі на рівні 17,26%, що значно менше, ніж середній показник по банківській системі. За оцінками агентства, АТ "БАНК ФОРВАРД" мав досить привабливі депозитні програми. Андрій Кисельов, Голова Правління Forward Bank, так охарактеризував ситуацію перших 3-х місяців війни: "У першому кварталі 2022 р. по банківський системі відбувся значний відтік коштів населення зі строкових депозитів, який становив 9,3% за квартал. Основна причина відтоку — війна та, як наслідок, зростання інфляції та зменшення доходів громадян. Якщо говорити про другий квартал поточного року, то у Forward Bank за квітень та травень 2022 р. спостерігаємо відновлення попиту населення на строкові депозити. Так, за 2 місяці другого кварталу розмір портфеля строкових депозитів фізичних осіб зріс на 10,7%".

В цілому слід відмітити, що п’ятірку лідерів повністю заповнили банки із 100% іноземним капіталом. Відповідна тенденція не є випадковістю. Початок війни в Україні для вітчизняних банків із приватним капіталом був справжнім шоком: багато хто з них зійшли з дистанції та (або) були вимушені різко підняти ставки за депозитами, що вказує на проблеми з утриманням ліквідності, в т.ч. через відтік зобов’язань. Наявність зовнішньої підтримки з-за кордону, або від держави Україна під час війни стає одним із дієвих факторів, який здатний ефективно впливати на надійність банку.

Війна в Україні буде суттєвим фактором цілого "букету" економічних ризиків. Фізичне знищення об’єктів застави робить актуальними кредитні ризики для банків. Зростання облікової ставки НБУ провокує процентний ризик для позичальників, що може бути з часом конвертований у кредитний ризик. Звісно, актуальним є і валютний ризик разом із темпами девальвації гривні до долара США та євро. Ефективність протидії банківської системи системним ризикам, які викликані війною буде залежати від ефективності боротьби держави з такими ризиками.

Вкрай важливо, щоб держава Україна домагалась повної компенсації економічних втрат від війни саме за рахунок коштів країни-агресора. Кожна зруйнована застава має бути компенсована, а кредити не мають списуватись без відповідальності країни-агресора. Всі інші моделі списання активів можуть призвести до накопичення токсичних активів в банківській системі. Отже агентство очікує найближчим часом ефективного оновлення законодавства України щодо відшкодування вартості зруйнованих застав та створення відповідних механізмів відшкодування.

Втім, за прогнозами агентства, поки в Україні будуть тривати бойові дії економічні фактори, які б дозволили розблокувати відновлення України, не будуть діяти ефективно. Насамперед, бойові дії на території України сильно стримують кредитування від банків-нерезидентів через неможливість страхування проектних ризиків в Україні за прийнятною ціною. Блокування процесів з відновлення економіки України через відсутність страхового покриття може заморозити відновлення ділової активності в Україні, що також може негативно відобразитись на розвитку внутрішнього банківського кредитування.

Тож ефективність дій держави Україна проти розвитку банківської кризи буде залежати цілком від швидкості взаємодії України із партнерами по коаліції проти РФ. Компенсації за втрачене заставне майно, відновлення ділової активності та вгамування валютного і процентного ризиків вказують на необхідність доступу держави до заморожених за кордоном активів країни-агресора.

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА