13:46 23.11.2022

Як зробити запаси на зиму й не викидати продукти?

2 хв читати

Звичка українців запастися їжею зберігається у генетичній пам'яті. Війни, суворі зими та складнощі із постачанням узимку привчили створювати стратегічні запаси «про всяк випадок». Але частина продуктів неминуче псується, тому замість економії отримуємо додаткові витрати. Тож як перед замовленням на https://novus.online/ доставки продуктів додому правильно розрахувати обсяг і склад закупівлі?

Продукти важко зберігати вдома тривалий час

Торгові мережі та логістичні компанії витрачають мільйони, щоб зберегти якість та товарний вигляд фруктів, овочів, круп, бобових, макаронних виробів, спецій.

У кожного продукту свій термін придатності, умови зберігання та температурний режим:

  • коренеплоди не проростатимуть й не втрачатимуть вологу у приміщенні, що добре провітрюється, без доступу ультрафіолету, при температурі 0+7ºС, вологості 85-90%;
  • гарбуз добре зберігається у холодильній камері при +10-13ºC, вологості 50-75%;
  • яблука зимових сортів зберігають при -2+4ºC, груші -2+0ºC, вологості 90-95%;
  • цибуля збереже вітаміни у приміщенні з вологістю 65-75% при -2+2ºC, часник при -1,5+2ºC;
  • крупи гігроскопічні та окислюються при попаданні сонячного світла, тому потребують темного приміщення з мінімальною вологістю, іонізованим кондиціюванням для протидії паразитам;
  • цитрусові потребують примусового повітрообміну та різних температур — для мандаринів оптимально +3ºС, лимонів, лаймів, грейпфрутів +7-9ºС.

 

У звичайній квартирі створити для кожного типу продуктів ідеальні умови зберігання неможливо. Щоб не викидати картоплю, цибулю, крупи та лимони, довірте їх зберігання професіоналам. Вигідніше замовити партію необхідного на 7-10 днів.

Оптимальний запас розрахуйте індивідуально

У кожного свої харчові звички та потреба в калоріях. Заздалегідь сплануйте меню, розрахуйте потрібну кількість макаронів, круп, жирів, фруктів, солодощів. Взимку для вітамінізації корисно з'їдати в день один апельсин чи 3-4 мандарини, яблуко чи грушу, до 200 г гарбуза чи моркви.

Крупи оптимально купувати на місяць. Розрахувати просто, ось середня кількість на одну порцію круп та макаронів, достатніх для відчуття ситості:

  • 75 г (дві жмені) як основна страва;
  • 37 г (одна жменя) як гарнір до м'яса або риби.

Соняшникова та оливкова олії починають окислюватись після відкриття пляшки, кава втрачає аромат після розгерметизації пакування. Тому замість великих пачок для сім'ї з трьох осіб вигідніше купувати олію об'ємом до 1 л, каву до 250 г.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА