10:17 20.01.2023

Світова прем’єра українського фільму "20 днів у Маріуполі" відбудеться 20 січня на головном фестивалі незалежного кіно в світі Sundance

4 хв читати

Повнометражний документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського журналіста,  письменника, а тепер і режисера Мстислава Чернова увійшов у програму американського кінофестивалю Sundance (Санденс). 20 січня у у Парк-Сіті (США) відбудеться світова прем’єра дебютної для автора стрічки. Фільм розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення — обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку.  Після першого показу 20.01 відбудеться спілкування команди фільму з глядачами. Всього ж в рамках фестивалю пройде 6 разів. Детальніше - на сайті фестивалю.

Фільм, створений Черновим, Associated Press і Frontline, змагатиметься з іншими 11 документальними стрічками зі всього світу в номінації World Cinema Documentary Competition, серед яких ще один український фільм — “Залізні метелики”Романа Любого.

Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого за годину до початку вторгнення як команда Associated Press. Вони фіксували все, що відбувається в місті, в тому числі гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів, першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли, які потім дивився весь світ, Чернов і Малолєтка надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

«Ми дуже часто потрапляли на смерті дітей, це складно забути. Всі діти, яких привозили в лікарню та яких ми знімали, — вони всі померли, — згадував Євген Малолєтка. — Це ті діти, які були в нас на кадрах — як 15-річні, так і тримісячні немовлята. Вони всі загинули внаслідок обстрілів».

15 березня команда AP залишила Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, які Чернов вивіз із Маріуполя, стали основою документального фільму.

«Відсутність інформації в умовах блокади має дві мети. Перша – це хаос. Люди не розуміють, що відбувається, і панікують. Друга – безкарність, — пояснює автор «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов. — Без кадрів зруйнованих будівель та вмираючих дітей російські війська могли робити все, що хотіли. Якби не ми, таких кадрів не було. Ось чому ми пішли на ризик, щоб показати світові те, що побачили».

Стрічка з матеріалів українського журналіста була створена командою Frontline — найдовшої в історії США програми документальних фільмів. Вона виходить на каналі PBS (США). З моменту заснування Frontline отримали 104 нагород Еммі.

«Те, що українці побачили, було не чим іншим, як жахом і трагедією, і крізь об’єктив Мстислава у надісланих відеофайлах це задокументовано одночасно непохитно та співчутливо, — розповідає монтажерка фільму Мішель Мізнер. — Я ніколи не плакала так багато, монтуючи відео. Ніколи не була так спустошена емоціями. Але також ніколи так не надихалася роботою відеографа, що з таким баченням і рішучістю розповідає історію своєї країни під час війни».

За свою роботу в Маріуполі Мстислав Чернов, Євген Малолєтка й Василіса Степаненко вже отримали багато міжнародних нагород: премії  Лівінгстона,  Рорі Пека, премію Королівського телевізійного товариства, DW «За свободу слова», Bayeux Calvados-Normandy, імені Георгія Ґонґадзе, Knight International Journalism, Press Freedom Awards 2022,  нагороду Elijah Parish Lovejoy  та стали «журналістами року» за версією «Української правди».

«Робота Мстислава Чернова та його колег по документуванню облоги Маріуполя була не менше, ніж героїчною, — вважає старший віце-президент і виконавчий редактор AP Джулі Пейс. — Без їхнього відважного висвітлення насильства та бійні світ би не побачив, що відбувається».

Фестиваль «Санденс», де покажуть «20 днів у Маріуполі», пройде з 19 по 29 січня у Парк-Сіті (США). Окрім фільму Мстислава Чернова, в програму World Cinema Documentary Competition увійшов фільм «Залізні метелики» українського режисера, монтажера і мультиплікатора Романа Любого, що розповідає про події навколо збиття рейсу MH17 у 2014 році.

Довідка:

Фестиваль Sundance — національний американський кінофестиваль незалежного кіно, один з найпрестижніших у світі майданчиків для прем’єр авторських фільмів. Українські фільми вже отримували нагороди «Санденсу»: у 2015 році документальний фільм «Російський дятел» здобув Гран-прі в тій же номінації, де змагається фільм Чернова. У 2020 році Ірина Цілик отримала на фестивалі нагороду за найкращу режисуру за фільм «Земля блакитна, ніби апельсин». У 2022 році фільм «Клондайк» отримав нагороду за кращу режисуру в категорії світове художнє кіно, а фільм «Будинок зі скалок» — премію за найкращу режисуру, також в категорії World Cinema Documentary Competition.

Мстислав Чернов — український відеограф, фотожурналіст, режисер, військовий кореспондент та письменник, зараз працює у Associated Press. Президент Української асоціації професійних фотографів. Висвітлював Революцію гідності, Війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, Сирійську громадянську війну, битву при Мосулі в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року. Матеріали Чернова були опубліковані та випущені в ефірі багатьох ЗМІ по всьому світу, включаючи CNN, BBC, New York Times, Washington Post та інших.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА