12:13 07.02.2023

Як спланувати поїздку на поїзді у 2023 році

6 хв читати

Залізниця утримує звання головної транспортної артерії за будь-яких часів. Обороти пасажиропотоку не знижуються ні взимку, ні влітку. Тільки змінюються пріоритетні напрямки. Купити квиток на потяг може бути важко під час бойових дій, коли Укрзалізниця працює на межі своїх можливостей, забезпечуючи сполучення з найвіддаленішими містами, впритул до тимчасово окупованих територій. Завдяки цьому зберігається зв’язок всієї залізничної мережі країни, а люди можуть вирушити у справах або для відпочинку.

Так-так, відпочивати та подорожувати 2023 року не тільки можна, а й потрібно, щоби підтримувати бойовий моральний дух та відновлювати сили. Сайт skybooking.ua допомагає у цьому інформаційно та організаційно. Тому збираємо валізи, гортаємо туристичні гайди України та вивчаємо питання, як спланувати вояж потягом у такий непростий час.

Як організувати поїздку з урахуванням бойових дій в Україні

Особливих труднощів у плануванні поїздки зараз немає. Національний перевізник підтримує лише відносно безпечні маршрути на підконтрольних територіях. Тому перейматися тим, що виїдеш за територію України, а опинишся на окупованих землях, не варто. Розклад також ніхто не скасовував. Потяги затримувалися та запізнювалися завжди. При цьому можливостей перевірки графіків руху стало набагато більше – у режимі онлайн вони доступні цілодобово. Потрібно тільки знайти куточок із генератором та Wi-Fi, щоб дізнатися про останні новини залізниці.

Як перевірити наявність рейсів за напрямом

Розклад руху поїздів доступний на офіційному сайті Укрзалізниці, а також на спеціалізованих сайтах із продажу залізничних квитків. Схема перевірки наявності рейсів всюди однакова. Для цього необхідно в пошуковому рядку ввести назву міст відправлення та прибуття, а також вибрати бажану дату виїзду. Система видасть перелік усіх доступних рейсів за вибраним маршрутом, у тому числі фірмові та Інтерсіті. Якщо результатів пошуку не виявилося – не варто зневірятися. Спробуйте змінити дату, адже не на всіх напрямках поїзди прямують щодня.

Як і де купити квиток на поїзд

Залізничний квиток можна купити в касі або онлайн, на сайтах агентств, у тому числі за допомогою сервісу SkyBooking. У першому випадку весь клопіт оформлення покупки візьме на себе касир. Від клієнта буде потрібно лише терпіння на очікування в черзі.

У другому замовник абсолютно не прив’язаний до часу чи обставин. При цьому потрібна зосередженість та уважність при бронюванні квитка та оформленні замовлення.

На що звернути увагу при купівлі залізничного квитка

Крім стандартних параметрів залізничного квитка, як його тип (дорослий чи дитячий), вид посадкового місця (сидячий, плацкарт, купе чи люкс), важливо звернути увагу на правила використання самого квитка. Для посадки на поїзд зараз необхідно мати стандартний бланк, який видають у касах чи електронний документ (скрін на екрані смартфона). У деяких випадках електронний бланк слід перед посадкою обміняти в терміналі самообслуговування на спеціальний паперовий. Правила пред’явлення квитка вказані в самому документі. Уважно прочитайте їх одразу після отримання файлу на свій email, щоби правильно розрахувати час перед посадкою на рейс.

Як купити залізничний квиток онлайн

Щоб купити залізничний квиток через сайт, потрібно виконати кілька простих дій:

  1. Перевірити наявність доступних рейсів за вибраним маршрутом.
  2. Обрати найзручніший поїзд за класом (фірмовий, швидкий, Інтерсіті), часом руху, класом вагонів, ціною.
  3. Вказати вільне посадкове місце та за необхідності супутні послуги (напої, постільна білизна тощо).
  4. Внести особисті дані та вибрати спосіб оплати.
  5. Оплатити замовлення.

Після цього файл із квитком прийде на вказану поштову скриньку.

Чи потрібно друкувати електронний квиток

Електронний квиток (якщо в його бланку не зазначено інше) є повноцінним проїзним документом, достатнім для посадки. Його не обов’язково друкувати. Достатньо пред’явити бортпровіднику з екрана свого смартфона для зчитування штрих-коду.

При цьому наявність роздруківки не буде зайвою на випадок, якщо телефон розрядиться або виникнуть інші технічні проблеми при зчитуванні унікального коду.

Що врахувати під час планування поїздки

Збираючись на залізничний вокзал, важливо не запізнитися і не забути цінних речей. Складіть список документів, медикаментів та необхідних речей. Перевірте наявність квитка та паспорта. Заплануйте час із запасом на дорогу до вокзалу в разі дорожніх заторів, щоби прибути на перон заздалегідь.

Який багаж дозволено до перевезення

Згідно з чинними правилами Укрзалізниці, кожен дорослий пасажир (і діти віком від п’яти років) має право на безкоштовне перевезення багажу вагою до 36 кг у вагонах типу люкс, плацкарт і купе. За габаритами поклажі діє правило, що сума її висоти, ширини та довжини не повинна перевищувати 200 см.

Максимальна вага багажу, дозволена до перевезення в пасажирських вагонах, становить 50 кг. За багаж на 14 кг понад безкоштовну норму доведеться доплачувати за чинними тарифами. Інший габаритний багаж можна залишити в окремому багажному вагоні. Для цього варто подбати про міцне пакування.

Заборонено перевозити в пасажирських вагонах:

  • вибухонебезпечні та легкозаймисті предмети;
  • предмети в неналежному санітарному стані (джерела інфекції чи неприємного запаху);
  • великих тварин;
  • зброї;
  • коштовностей (гроші, ювелірні вироби, цінних паперів).

Дрібних тварин у клітках-переносках перевозити дозволяється. Лижі, дошки для серфінгу та дитячі візки краще здати в багажний вагон, щоб не заважати іншим пасажирам.

Які документи потрібні при поїздці

Для посадки на поїзд необхідно пред’явити електронний або паперовий квиток, а також посвідчення особи (внутрішній або закордонний паспорт громадянина України, дипломатичний паспорт, посвідчення моряка або члена екіпажу, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення водія, посвідчення біженця, картку мігранта, свідоцтво про тимчасову реєстрацію тощо).

Для посадки дітей віком до 16 років слід пред’явити свідоцтво про народження або запис про народження дитини в паспорті одного з батьків.

Військовослужбовці зобов’язані пред’явити військовий квиток

Карантинні обмеження у зв’язку з пандемією COVID-19 у країні продовжено до травня 2023 року. Тому рекомендуємо відстежувати епідеміологічну ситуацію в регіоні призначення. Якщо він знаходиться в жовтій або червоній зоні, слід подбати про наявність сертифікатів про вакцинацію (достатньо довідки про наявність однієї дози вакцини).

За скільки днів можна купити залізничний квиток

У зв’язку з нестабільною військово-політичною ситуацією в країні ранній продаж залізничних квитків припинено. Купити квиток на поїзд можна не раніше ніж за 20 днів до дати відправлення. Такий тимчасовий лаг дозволяє в оперативному режимі коригувати розклад, змінювати вартість квитків та уникати потенційно небезпечних напрямків.

За допомогою сервісу SkyBooking можна відстежувати наявність квитків напередодні відправлення поїзда з можливістю їхнього швидкого викупу.

Що робити в нестандартних ситуаціях

Подорож поїздом – справа клопітна й пов’язана з організаційними складнощами та переживаннями. В екстрених ситуаціях важливо не втрачати самовладання та діяти:

  1. Якщо не встигаєте добігти до свого вагона під час посадки, можна зайти в поїзд у будь-якому іншому вагоні та пройти на своє місце. Особливо це стосується проміжних станцій, де час посадки дуже короткий.
  2. Якщо в метушні забули квиток, пасажир має право на посадку за умови, що упродовж години його квиток нададуть начальнику залізничного вокзалу. Той повідомить старшого поїзда та пасажиру випишуть проїзне посвідчення. Інакше він вважатиметься безквитковим і зобов’язаний сплатити штраф згідно із затвердженими тарифами.
  3. Якщо проїхали свою станцію, маєте право безкоштовно повернутися на неї найближчим поїздом.
  4. До вирішення конфліктних ситуацій у вагоні (шум, куріння, неналежна поведінка сусідів) необхідно залучати бортпровідника – це його прямий обов’язок.

Слід пам’ятати, що безвихідних ситуацій немає, а головне завдання залізниці – забезпечити своїх пасажирів якісним сервісом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА