20:23 08.04.2023

Підсумки спільного візиту Урсули фон дер Ляєн та Емманюеля Макрона до КНР

2 хв читати
Підсумки спільного візиту Урсули фон дер Ляєн та Емманюеля Макрона до КНР

Нещодавно президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Франції Емманюель Макрон здійснили спільний візит до Китаю, де відбулися двосторонні переговори французького лідера з головою КНР Сі Цзіньпіном та тристороння зустріч між лідерами КНР, Франції та Європейського союзу, під час яких було досягнуто результатів у багатьох сферах співпраці.

Сі Цзіньпін зазначив, що спільний візит до КНР двох європейських лідерів демонструє високу увагу та активне прагнення Європи до розвитку відносин з Китаєм, що відповідає спільним китайсько-європейським інтересам. Китай готовий докладати спільних зусиль з ЄС, щоб активізувати взаємовигідну співпрацю у всіх сферах діяльності, надати нового імпульсу розвитку китайсько-європейських відносин та сприяти миру, стабільності та процвітанню у всьому світі. За словами Голови КНР, Китай є важливим партнером Європи в аспекті підвищення конкурентоспроможності, а також у подоланні проблем, пов'язаних з енергоресурсами, інфляцією тощо.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що стійкий розвиток відносин між Європою та Китаєм має ключове значення для забезпечення миру та стабільності в Європі. Європа та КНР є великими торговельними партнерами із тісними економічними зв'язками, тому відмова від співпраці з Китаєм не відповідає європейським інтересам і не може бути стратегічним вибором Європи. Президент Європейської комісії зазначила, що Євросоюз приймає незалежні рішення у питаннях політики щодо КНР.

Макрон зазначив, що сучасний світ, повний невизначеності, потребує зміцнення двосторонніх обмінів та співпраці між Європою та Китаєм. Слід уникати пасток, які можуть призвести до розриву виробничих ланцюжків та інших зв'язків між країнами, спільними зусиллями протистояти таким актуальним глобальним викликам, як зміни клімату, та продовжувати зміцнювати всебічну співпрацю ЄС та КНР. Президент наголосив, що Франція виступає проти розколу та блокової конфронтації на міжнародній арені.

Крім того, лідери обмінялися думками щодо кризи в Україні. Урсула фон дер Ляєн та Емманюель Макрон заявили, що КНР не є призвідником української кризи та високо оцінили зусилля Китаю у підтримці політичного врегулювання ситуації. Сі Цзіньпін наголосив, що позиція Китаю стосовно українського питання полягає у сприянні примиренню та переговорам. Китай готовий відігравати конструктивну роль для політичного врегулювання та закликає всі сторони зберігати стриманість та раціональність, спільними зусиллями створюючи умови для переговорів. Голова КНР також висловив підтримку висуванню Європою пропозицій і планів політичного вирішення кризи та закликав до побудови збалансованої, ефективної та сталої архітектури європейської безпеки.

За умов складних та непередбачуваних міжнародних обставин, сторони домовилися зміцнювати співпрацю та зробити спільний внесок у забезпечення світового порядку та стабільності. Також були підписані численні угоди про співпрацю у сфері сільського господарства, науки та технологій, авіації, ядерних технологій цивільного призначення, сталого розвитку, культури та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА