11:21 14.04.2023

Результати 11 хвилі "Нового щомісячного опитування підприємств" в березні 2023 року - Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

3 хв читати

В березні економічна ситуація на підприємствах суттєво покращилась, оптимізм керівників підприємств зріс, а невизначеність зменшилась — такі основні результати  одинадцятої хвилі  «Нового щомісячного опитування підприємств», презентація яких відбулась 14 березня 2023 року.

Результати опитування засвідчили, що у березні 2023 порівняно до лютого 2023, частка підприємств, які планували зростання виробництва в найближчі 3-4 місяці, зросла з 49,1% до 60,1%, а кількість тих, де планують зменшити обсяги випуску в на найближчі місяці скоротилась з 5,0% у лютому до 3,8% у березні.  Також було зафіксовано найвищу за весь час проведення щомісячного опитування (з травня 2022 року) частку підприємств, які працюють майже на повну та повну потужність, — 52%, зокрема, 5% підприємств працювали на повну потужність, а частка підприємств, які працюють майже на повну потужність (більше 75% завантаження), збільшилась до 47%. За словами, Оксани Кузяків, виконавчої директорки ІЕД, — «результати цього місяця справили враження підготовки «економічного контрнаступу»,  а, «динаміка змін виробничих показників   та очікування приємно здивували оптимізмом».   

Рейтинг перешкод ведення бізнесу в березні 2023 року продовжила тримати перешкода «зростання цін на сировину та матеріали».  Важливість перебоїв з електро-, водо- або теплопостачанням, які тривали першість два місяці поспіль, зменшилась,  у березні ця перешкода перемістилась на друге місце рейтингу, також частка респондентів, які вважали це проблемою скоротилась з 68% до 46%. Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД зауважив під час презентації, що лише 28% підприємств тимчасово призупиняли роботу через відключення електроенергії в лютому,  що підтверджує «суттєве покращення ситуації з доступом електроенергії».

Результати опитування свідчать, що на думку бізнесу, працювати стало не так небезпечно. Частка підприємств, які вибрали «небезпечно працювати» в якості перешкоди для ведення бізнесу, зменшилась із 40% до 31%, а у рейтингу перешкод, проблема «небезпечно працювати» опустилась з четвертого на шосте місце. «Хоча тут все ще спостерігаються суттєві регіональні відмінності, загалом цей факт є обнадійливим для економічного відновлення», — зауважила Оксана Кузяків.

Під час презентації, експерти звернули увагу на динаміку експорту. 62% респондентів були експортерами до війни або розпочали експортувати під час війни, за результати березневого опитування, 13% експортерів не змогли відновити експортну діяльність під час війни. «Мікробізнес досі стикається з більшими викликами» — наголосив Євген Ангел,  — «42% мікропідприємств не експортували останні 12 місяців».

Інші результати опитування в презентації.

Також відео презентації можна подивитися тут: https://fb.watch/jUM1XpYu02/

Довідково: «Польовий» етап опитування відбувався з 15 до 31 березня 2023 року, проведено телефонні інтерв’ю з представниками  580 підприємств усіх розмірів, які розташовані в 22 з 27 регіонів України. 
«Нове щомісячне опитування підприємств» проводиться ІЕД з травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Громадська ініціатива «За прозору та чесну митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА