08:15 28.04.2023

Розвиток ринку праці в умовах глобалізаційних зрушень: виклики для України

3 хв читати

Київ, 27 квітня 2023 р.  У Маріупольському державному університеті відбулась науково-практична конференція «Розвиток ринку праці в умовах глобалізаційних зрушень: виклики для України», присвячена визначенню шляхів рівноправного включення України до світового ринку праці, дієвих  напрямків протидії глобальним викликам економічного розвитку. Важливим напрямком роботи конференції стало обговорення питань трудоресурсного забезпечення поствоєнної розбудови України. 

Виступи учасників стосувались перспектив економічного розвитку держави, трансформації національного ринку праці в умовах глобалізації, протидії загрозам втрати людського капіталу, майбутньому українських біженців. В процесі дискусії було підкреслено важливість поєднання науки і практики при вирішенні завдань економічного розвитку України. 

В рамках конференції підписано меморандум про співробітництво між Маріупольським державним університетом, Київським національним університетом будівництва і архітектури та Всеукраїнською асоціацією компаній з міжнародного працевлаштування з метою наукового та інформаційного співробітництва як важливого фактору результативного просування ідей щодо трудоресурсного забезпечення поствоєнного відновлення України.  

Микола Трофименко, ректор Маріупольського державного університету: «Проведення сьогоднішньої конференції є одним із напрямків реалізації місії університету, визначеної в рамках Стратегічного плану розвитку МДУ на 2021-2025 роки – продукування та реалізація проривних моделей розвитку людського капіталу, зміцнення науково-освітнього та інноваційного потенціалу України. На сьогодні Маріупольський державний університет перетворився на амбасадора Маріуполя в Україні та світі, і тим більш важливим є поєднання науки і практики для забезпечення вирішення питань поствоєнного розвитку держави і якнайшвидшого відновлення міста Маріуполь».    

Петро Куліков, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури: «Всі науковці в Україні мають демонструвати єдність. Я впевнений, що ми будемо доповнювати один одного та розвивати співпрацю в єдиному конструктивному напрямку».

Світлана Калініна, завідувач кафедри економіки праці Маріупольського державного університету: «В умовах глобальної конкуренції за людський капітал питання забезпечення трудовими ресурсами перетворюються на визначальний чинник економічного розвитку будь-якої держави. Особливо важливого значення при цьому набуває наукове супроводження організаційно-економічних перетворень на ринку праці в контексті завчасного реагування на трудоресурсні потреби поствоєнного відновлення України».

Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування: «Хоча ми живемо у стані війни, уряду потрібно вже зараз планувати майбутні дії щодо повернення мільйонів українців, які зараз перебувають за кордоном. Без цього буде неможливо відбудовувати та розвивати нашу країну. Але й цього недостатньо, бо без залучення трудових мігрантів з інших країн ми будемо продовжувати пасти задніх на європейському континенті». 

Довідка:

Маріупольський державний університеткласичний заклад вищої освіти, який з 1991 р. здійснює багатопрофільну підготовку фахівців для України та світу. У структурі університету 5 факультетів та Навчально-науковий інститут управління, Центр розвитку людського потенціалу,  міжнародні наукові та освітньо-культурні центри. Зараз є тимчасово переміщеним до м. Києва.

Київський національний університет будівництва і архітектури – заклад вищої освіти України з підготовки фахівців для архітектурно-будівельної галузі, історія якого бере початок у 1930 р. В університеті є 3 наукові інститути, 2 науково-дослідні комплекси, центр економічних досліджень і прогнозувань, 11 науково-дослідних лабораторій.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА