15:28 22.05.2023

Для досягнення ключових цілей збереження держави та її розвитку необхідно переглянути існуючу тарифну політику на електроенергію

4 хв читати

Держава має припинити субсидіювання платоспроможного населення, яке споживає значні ліміти електроенергії, знизити аварійність систем передачі електроенергії, забезпечити формування амортизаційних фондів для модернізації атомної енергетики та зберігання відпрацьованих ядерних відходів. Але досягти бажаного неможливо із збереженням діючих тарифів в умовах війни та значно пошкодженої енергосистеми. Внаслідок дій російського терористичного режиму в Україні знищено понад 40% магістральних мереж, понад 40% генерації, руйнування в тепловій генерації майже 80%. Звісно, згодом за все це відповість агресор, але термінові зусилля потрібні вже сьогодні, щоб встигнути підготувати систему до нового опалювального сезону. Але для цього доведеться відмовитись від штучного утримання тарифів на мінімальному рівні. Такого висновку дійшли експерти Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Олексій Кущ, Петро Олещук, Валентин Гладких та фінансист Олексій Буряченко під час презентації дослідження «Модернізація тарифів на електроенергію для населення – вимушена, справедлива чи запізніла?», що відбулась 19 травня в пресцентрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна».

Фінансовий аналітик Олексій Кущ зауважив необхідність розроблення та впровадження дієвого механізму конвертації народної власності на енергетичні активи (Укренерго, Укргідроенерго, Енергоатом) у відповідне соціальне благо для широких верств населення.

«На сьогодні таким універсальним інструментом має стати національний фонд енергетичних проектів, який щороку має поповнюватись за рахунок прибутку державних енергетичних компаній. На етапі перехідного періоду кошти цього фонду варто використовувати на виплату енергетичних субсидій у розмірі 400-500 грн на місяць на користь домогосподарств з низьким рівнем доходів (пенсіонери, інваліди, багатодітні сім’ї, безробітні, тощо)», – зазначив експерт.

Водночас експерт закликав відмовитись від «експертного міфу» про дешеву атомну та гідроенергію, адже у тариф атомної електроенергії не закладена вартість утилізації відпрацьованих ядерних реакторів та інвестиційні капітальні витрати на реновацію існуючих атомних блоків. Крім того, утилізація відпрацьованого ядерного палива також не відображається у собівартості за справедливою ціною.

«Справа в тому, що в попередні роки ядерне паливо на українські блоки поставляла рф. Однією з умов таких поставок було прийняття в росії відпрацьованого ядерного палива. Наразі, українські АЕС отримують ядерне паливо з США і утилізація його після відпрацювання не входить у вартість контрактів. Тобто це паливо Україна буде зберігати на свої майданчиках відпрацьованого ядерного палива, а отже вартість такої утилізації суттєво збільшиться», – повідомив Олексій Кущ.

Фінансист, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування "Міжнародна асоціація малих громад" Олексій Буряченко звернув увагу на потребу не просто відновлювати зруйновані об’єкти енергосистеми, але і враховувати при цьому нові реалії, потреби громад та розвитку територій.

«Є чітке розуміння, що під час відновлення промисловості в Україні, особливо після нашої перемоги, тієї генерації, яка у нас є зараз, об’єктивно не вистачить. Більше того, проблема є не лише з генерацією, але і з мережами. У зв’язку з цим, коли будуть відновлювати мережі, необхідно врахувати не лише інтереси виробників електроенергії, але й потреби регіонів та громад. Потрібно збільшити ліміти як на регіон, так і на конкретні громади. Тому що ми не можемо говорити про створення індустріальних парків, залучення інвестицій, активне створення підприємств, якщо у нас не буде можливості збільшити ліміти на населені пункти», – зазначив експерт.

 

Довідково:

Якщо проаналізувати період з 10 жовтня 2022 р. росія нанесла по об’єктах енергетики України 33 масовані атаки: випущено понад 1000 ракет та дронів, з них – 270 влучень в об’єкти енергетики.

Як наслідок, були пошкоджені 24 об’єкти генерації (ТЕС, ТЕЦ, ГЕС), майже 50% підстанцій системи передачі, 43% магістральних мереж. Було зафіксовано кількаразове ураження одних і тих же об’єктів.

В результаті об’єднана енергосистема втратила:

  • 44% атомної генерації,
  • 78% потужностей ТЕС,  
  • 66% блочних ТЕЦ,
  • 12% ГЕС,
  • 75% вітрової генерації
  • більше 20% - сонячної.

Залишаються пошкодженими 19 енергоблоків ТЕС сумарною потужністю 3,3 ГВт. Крім того, на сьогодні частина генеруючих потужностей знаходиться під окупацією, зокрема:

- 5 теплових електростанцій з 14 наявних в Україні, сумарною встановленою потужністю 10950 МВт

- найбільша атомна електростанція України – Запорізька АЕС, встановленою потужністю 6000 МВт;

- Каховська ГЕС

- 1,4 ГВт вітрової енергетики та 1 ГВт сонячної енергетики.

Також, через мережеві обмеження та пошкодження газової інфраструктури залишаються заблокованими 520 МВт генеруючої потужності на Слов’янській ТЕС.

Детальніше ознайомитись з думкою експертів можна, переглянувши запис трансляції заходу: https://youtube.com/live/QR0WZsPuaHw?feature=share

З дослідженням можна ознайомитись за посиланням: https://www.united-ukraine.org.ua/post/modernization-of-electricity-tariffs-for-the-population-forced-fair-or-late

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА