10:06 01.06.2023

Україні потрібно використовувати європейський досвід залучення трудових мігрантів

2 хв читати
Україні потрібно використовувати європейський досвід залучення трудових мігрантів

Київ, 1 червня 2023. Без залучення трудових мігрантів з інших країн зростання української економіки в майбутньому неможливо. До такого висновку прийшли учасники Форуму громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України».  Кількість населення нашої країни постійно зменшується. Найбільша кількість співвітчизників була зафіксована у 1992-му році – 52 млн людей. На початок 2022-го року нас вже було приблизно 37 млн, а на початок 2023-го року приблизно 32 млн.  Чим довше триватиме гаряча фаза війни, тим менше українців повертатиметься додому. Достатньо взяти досвід війни в колишній Югославії, де після закінчення  війни додому повернулася тільки третина з тих, хто виїхав, ми зрозуміємо, що без масового залучення іноземних трудових мігрантів економіка України приречена на деградацію, а населення – на подальше скорочення.   

«Може бути 52 мільйони лише за однією умови – ми будемо заохочувати дуже масштабну сюди імміграцію. Це проблема не тільки України. Це проблема всіх без винятку, принаймні, європейських країн… І розвинуті країни компенсують скорочення населення, тобто перевищення чисельності померлих чисельністю народжених виключно за рахунок імміграції», - заявила Елла Лібанова, директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України.

«Відповідно ми розуміємо, що нам потрібно щонайменше 50 тис осіб на деокуповані території. І в той самий час ми розуміємо, що цих 50 тис осіб в нас не вистачає на материковій частині. Тобто при прекрасно віддаємо собі розуміння, що це і правоохоронний блок (в нас правоохоронців не вистачає), це судді (в нас величезний брак суддів), а відповідно в Криму нам треба буде абсолютно з нуля це відновлювати…» , - розповіла Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в Автономній республіці Крим.

«Коли ми дивимось на високі соціальні стандарти життя в країнах Європи, ми забуваємо про те, що призвело до їх виникнення. Це були масштабні фінансові інвестиції та масове залучення трудових мігрантів. Саме іммігранти великою мірою замістили автохтонне європейське населення, яке в результаті демографічної кризи скорочувалося та старіло. Україні потрібно використовувати цей європейський досвід», - зауважив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА