12:26 05.06.2023

Банківська система України стала більш ліквідною та прибутковою

5 хв читати

Підсумки першого кварталу 2023 року вказують на те, що банківська система України стала більш ліквідною та прибутковою. Найбільші результати показали банки, які віддавали переваги депозитним сертифікатам НБУ. За перші три місяці 2023 року якість кредитних портфелів банків продовжила знижуватись. Станом на 01.04.2023 року частка поганих кредитів (NPL) в портфелі банків складала 38,79%. Агентство продовжує очікувати погіршення ситуації, але із оптимізмом дивиться в майбутнє і вважає, що банківська система України завдяки державним банкам та банкам з іноземним капіталом впевнено пройде кризу, викликану війною. Загальний прибуток банківської системи за 2022 року дорівнював 24,7 млрд грн, а за перший квартал 2023 року — 34,056 млрд грн, з яких 16,042 млрд грн приходилось на ПриватБанк. Державні Укргазбанк та Укрексімбанк вийшли на прибуткову діяльність. За підсумками першого кварталу 2023 року збитковими були лише Мотор-Банк та БТА Банк, але їх збитки були несуттєвими.

ТОП-12 банків з найнадійнішими (привабливими) депозитами за підсумками 1-го кварталу 2023 року:

АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК"

АТ "КРЕДОБАНК"

АТ "КБ "ПРИВАТБАНК"

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК"

АТ "ПРАВЕКС БАНК"

АТ "УКРСИББАНК"

АТ "ПІРЕУС БАНК МКБ"

АТ "КОМІНБАНК"

АТ "АБ "УКРГАЗБАНК"

АТ "ПРОКРЕДИТ БАНК"

АТ "УКРЕКСІМБАНК"

АТ "ОЩАДБАНК"

Лідери рейтингу

Ювілейний сороковий рейтинг банківських депозитів очолив АТ "Креді Агріколь Банк". За підсумками першого кварталу 2023 року банк отримав чистий процентний дохід 1,7 млрд грн і мав частку NPL на рівні 14,58%, що було значно нижче середнього значення цього показника по банківській системі. Важливо також, що діяльність АТ "Креді Агріколь Банк" в першому кварталі 2023 року була прибутковою.

За підсумками першого кварталу 2023 року в четвірку лідерів також потрапив Райффайзен Банк. За 2022 рік банк отримав чистий процентний дохід у сумі 12,829 млрд грн та прибуток 1,547 млрд грн, а вже за перший квартал 2023 року прибуток банку після оподаткування склав більше 2,0 млрд грн. Станом на 01.04.2023 року частка NPL в кредитному портфелі банку становила всього 16,22%, що значно менше за середньо-ринковий показник NPL в кредитному портфелі банків, які ведуть свій бізнес в Україні.

В десятку рейтингу також потрапив АТ "КОМІНБАНК" (COMINBANK), який завершив перший квартал 2023 року з чистим процентним доходом 81,01 млн грн та прибутком 17,750 млн грн. Частка проблемних кредитів в портфелі банку оцінювалась на рівні 20,69%, що значно менше за середні показники по банківській системі України. За підсумками першого кварталу 2023 року банк мав міцну дохідну базу, його діяльність залишалась стабільно прибутковою. Також АТ "КОМІНБАНК" на 01.04.2023 року сформував значний запас адекватності регулятивного капіталу Н2, якій дорівнював 18,96% при нормативі 10%. За словами Тетяни Путінцевої, Голови Правління АТ "КОМІНБАНК", "за 30 років успішної роботи на ринку України АТ "КОМІНБАНК" уособлює турботу і підтримку клієнтів. Наша перевага – це індивідуальний підхід до клієнта: натхненна потужна робота експертної команди для вигідної співпраці у примноженні своїх заощадження. У COMINBANK ми пропонуємо депозитні програми, які навіть у важкі часи війни допомагають українцям грамотно управляти особистими фінансами, безпечно зберігати гроші й комфортно їх накопичувати".

Лідери рейтингу соціальної відповідальності

Війна залишається одним із найбільших факторів, який впливає на поточну економічну ситуацію в Україні. Катастрофічне зниження ВВП на третину супроводжується відтоком споживачів та трудових ресурсів. Зниження економічної активності відбувалось на фоні ослаблення національної валюти у 2022 році та помітної споживчої інфляції на рівні 26,6%. І хоча НБУ та уряду вдалось на початку 2023 року приборкати інфляцію, але вийти на довоєнні темпи економічного зростання протягом 2023 року буде неможливо. В таких умовах соціальна відповідальність, яку проявляють банки, грає подвійну роль. Важливою ланкою соціальної відповідальності є як благодійні програми для цивільних, так і спеціальні комерційні програми для військових або волонтерів. Будь-яка допомога суспільству та військовим є цінною.

В середині травня 2022 року агентство вперше провело дослідження соціальної відповідальності банківського сектору. Вивчались як формальні показники, такі як витрати банків на податок на прибуток, участь банків на ринку військових ОВДП, так і неформальні ознаки соціальної активності, про які заявляли самі банки, а саме: умови для позичальників на час війни, участь у соціальних проектах, гуманітарних місіях, фінансування проектів, пов’язаних з укріпленням оборони міст та переселенням вимушених мігрантів. Агентство змінило свої підходи до оцінки соціальної відповідальності банків, врахувавши зауваження, які надійшли від учасників ринку у першому кварталі 2023 року. Насамперед були усунуті методичні недоліки, які не враховували різницю між банками з іноземним капіталом і іншими банками. Агентство виокремило дві групи банків, по яким проводилось дослідження: дочірні банки іноземних банківських груп та інші банки. В рейтингу враховувалась вся інформація банків, яка була доступною станом на 29.05.2023 року.

Серед банків, які НБУ відносить до дочірніх банків іноземних банківських (фінансових) груп, безумовним переможцем став Креді Агріколь Банк. Від початку війни Креді Агріколь Банк зупинив діяльність в росії, міжнародна Група створила фонд солідарності в розмірі 10 мільйонів євро для своїх працівників і українців, які постраждали від війни. Банк спрямував 21 млн гривень на різні благодійні проекти, здебільшого на придбання медичного обладнання для лікарень за підтримки благодійного фонду "Твоя опора". Від початку війни Креді Агріколь Банк передав 1 автомобіль, понад 90 комплектів комп’ютерної техніки на допомогу армії та територіальним громадам.

Серед банків, які НБУ не відносить до дочірніх банків іноземних банківських (фінансових) груп, переможцем став АТ "КОМІНБАНК". Агентство нагадує, що АТ "КОМІНБАНК" почав розвивати систему корпоративної та соціальної відповідальності ще до війни. У грудні 2022 року банк презентував оновлену КСВ з назвою DOBROKOLO, в рамках якої банк провадить різні доброчинні активності, у тому числі допомагає ЗСУ та військовому шпиталю із закупівлею необхідного обладнання, ліків тощо. Навесні 2023 року COMINBANK став офіційним партнером Благодійного фонду ONUKY. В перший місяць разом із фондом банк надав допомогу 316 людям, з них 72-м діткам. Підопічні фонду — соціально вразливі верства населення (одинокі літні люди, люди з інвалідністю, родини ВПО). Окрім того, волонтери АТ "КОМІНБАНК" допомагали працівникам фонду, беручи активну участь у фасуванні продуктових наборів.

 

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "THE CHOICE" виробництва KALYNA FILM, який здобув перемогу на Міжнародному жіночому кінофестивалі в Торонто, стає резонансною подією у світі

Безоплатна юридична допомога для ВПО: перелік ініціатив та організацій

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 10 – 12 травня

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

Рішення BIMEX Ukraine для захисту кіберпериметру установ та організацій МОЗ України

Зелений квітень: місяць важливих екоініціатив у торговельних комплексах Arricano

У Києві відбувся показ колекції, присвячений 5-річчю бренду YS Couture by Yanis Stepanenko

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА