17:41 16.06.2023

Ніщо не може обмежити оптимізм: результати 13 хвилі "Нового щомісячного опитування підприємств" в травні 2023 року

3 хв читати
Ніщо не може обмежити оптимізм: результати 13 хвилі "Нового щомісячного опитування підприємств" в травні 2023 року

В травні 2023 року на тлі ескалації ракетних обстрілів бізнес продовжував мати оптимістичні настрої, хоча в довгостроковій перспективі невизначеність посилилась  — такі основні результати одинадцятої хвилі  "Нового щомісячного опитування підприємств", презентація яких відбулась 14 червня 2023 року. "Виглядає, що ніщо не може обмежити оптимізм українського бізнесу", — сказала Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД, під час презентації.

Бізнес має високі очікування на найближче майбутнє. Так у травні порівняно з квітнем частка підприємств, які планують скоротити виробництво на найближчі 3-4 місяці, зменшилася з 6,1% у квітні до 4,0%, разом із цим відбулося зменшення частка підприємств, які планують зростання виробництва, практично не змінилась (50,2% в квітні та 49,0%  травні).

Агрегований показник перспектив промисловості зріс на 1 в.п. (з 0,14 до 0,15 на шкалі від -1 (погано) до +1 (добре). Це відбулось за рахунок покращення виробничих очікувань в короткотерміновій перспективі та вищої оцінки наявного обсягу нових замовлень.

"На тіл оптимістичних очікувань в короткостроковій перспективі, віддалене майбутнє продовжує бути до невизначеним, 56,6% опитаних не змогли дати відповідь на питання про свої плани на наступні два року. Серед тих, хто відповідь на питання, переважна більшість не планують змін. Зауважимо, що попри невизначеність, "оптимісти" переважають песимістів, так 24,4% опитаних очікують розширення виробництва, а 4,1% — скорочення. Порівно до квітня частки "оптимістів" та "песимістів" зменшились, натомість частки, хто не планує змін збільшилась з 63,4% до 71,3%.

Зростання цін на сировину та матеріали , логістичні проблеми в середині країна та зменшення попиту — очолюють рейтинг перешкод ведення бізнесу в травня 2023 року Важливість перешкоди небезпечно працювати знову зросла в травні, після збільшення кількості ракетних ударів по українським містам з боку рф. Частка підприємств, які вибрали "небезпечно працювати" в якості перешкоди для ведення бізнесу, після     зменшення в квітні до 25%, в травні знову зросла до 32% опитаних.  "Такі результати, свідчать, що питання безпеки та того, яким чином Україна може убезпечити свою територію від терористичних ракетних атак рф, є дуже важливими для економічного відновлення", — зауважила Оксана Кузяків.

Третина респондентів відчували брак кадрів, цей показник залишається без суттєвих змін. Частка респондентів, які вважають, що шкати кваліфіковані кадри стало важче скоротилась з 27% у квітні до 24%  у травні. 91,1% опитаних не планують змін кількості зайнятих на підприємстві. "

Корупція не є суттєвою проблемою, згідно з результатами опитування. Вона посідає останнє місце в списку перешкод, лише 4% опитаних вказали, що корупція є перешкодою ведення бізнесу.

Під час презентації, експерти звернули увагу регіональні відмінності. "Найскладніша ситуація в регіонах, на території яких відбуваються бойові дії", — говорить Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД. За  даними опитування, лише 3% в Запоріжській та 15% підприємств Харківської області працюють на повну або майже повну потужність в порівняно з довоєнним часом., тоді я Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській областях таких майже 100%. В м. Києві таких 24%, Чернігівській області — 50%, в Київській — 63%.

Інші результати опитування в презентації.

Також відео презентації можна подивитися тут: http://surl.li/icghv

Довідково: "Польовий" етап опитування відбувався з 15 до 31 травня 2023 року, проведено телефонні інтерв’ю з представниками  563 підприємствами усіх розмірів, які розташовані в 22 з 27 регіонів України. 
"Нове щомісячне опитування підприємств" проводиться ІЕД з травня 2022 року в рамках напрямку "Економічна аналітика під час війни", що є частиною проєкту "Громадська ініціатива "За прозору та чесну митницю", яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ "Відродження" та Atlas Network

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА