12:46 14.07.2023

У Києві відкрилась виставка робіт скульпторки Ольги Рапай: в експозиції керамічні горельєфи і панно, які 20 років вважалися втраченими

3 хв читати
У Києві відкрилась виставка робіт скульпторки Ольги Рапай: в експозиції керамічні горельєфи і панно, які 20 років вважалися втраченими

У Національному музеї українського народно-декоративного мистецтва, який розташований на території Верхньої Лаври, відкрилась унікальна виставка "Дія друга: "Сила коріння" в межах великого проєкту "Сила крихкості інтер’єрна кераміка Ольги Рапай".

Асоціація мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів реалізує виставковий проєкт, який триває три місці: від травня до 25 серпня.

Експозиція представляє керамічні роботи легендарної скульпторки Ольги Рапай, які вона виконала для інтер’єрів готелю "Братислава". Відомо, що столиця Словаччини,  є містом-побратимом Києва. Тож Ольга Рапай у яскравих і складних горельєфах та панно показала, як геральдику Братислави, так і жанрові сценки, які демонструють побут та традиції словацького народу.

Скульптури у занедбаному стані випадково знайшли на складі.

"Уявіть собі, що минулого року, у воєнний час, Асоціація мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів провела дослідження та виконала реставраційні роботи. Сьогодні ця виставка – для всіх поколінь українців. Ольга Рапай своєю творчою фантазією прикрасила чимало будівель у столиці. А ця виставка – справжнє свято, яке дарує таку потрібну радість людям, що переживають постійні атаки і долають важку воєнну депресію", - зазначила під час відкриття експозиції  Людмила Строкова, директорка Національного музею українського народно-декоративного мистецтва.

Кожна з робіт вражає дуже ніжними кольорами. Кераміка – важка сама по собі, роботи складаються з багатьох елементів, все це зробило процес реставрації дуже непростим.

"Коли я вивчав фарби, то збагнув наскільки глибоким був задум Ольги Рапай. Коли дивишся на ці скульптури – здається, що вони прості, але це талановита простота, яка приховує дуже складну роботу", - розповів Євгеній Тур, художник-реставратор.

"Відданість роботі, пошук, фантазія, талант – все це зробило роботи Ольги Рапай такими, що від них не можна відірвати очей і через десятки років", - розповіла Ірина Бекетова, завідувачка фондами Національного музею українського народно-декоративного мистецтва.

Відвідувачі виставки багато фотографували експозицію. Кожен хотів зберегти на пам’ять скульптури, які несуть радість і позитивні емоції.

За три місяці демонстрації виставкового проєкту, експозицію повністю змінюють двічі.

"Крім того, що організатори дають можливість насолодитись творчим доробком Ольги Рапай, виставка нагадує, що руйнувати легко, відновити та зберегти - треба докласти зусиль. І треба берегти спадщину. Особливо у час війни. Зауважу, що цей проєкт - комплексне рішення величезної команди з десятків спеціалістів", - поділилась з журналістами кураторка всього проєкту Оксана Циганок.

До слова, Ольга Рапай, авторка понад п’яти тисяч унікальних горельєфі, панно та керамічних скульптур. Мешканцям Києва вона відома монументально-декоративними роботами в інтер’єрах Республіканської бібліотеки для дітей, Інституті фізіології ім. Богомольця, Інституті ботаніки імені Холодного, Будинку художніх колективів на бульварі Шевченка тощо.

Організатори проєкту:

Асоціація мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів

Національний музей українського народного декоративного мистецтва.

Партнери проєкту:

Фонд імені Ольги Рапай-Маркіш

Видавництво "Дух і літера"

Журнал "Антиквар"

Національна премія "Скарб нації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА