10:44 17.07.2023

Після Вільнюса перед Вашингтоном

4 хв читати
Після Вільнюса перед Вашингтоном

Час вжити більш рішучих дій для України.

Підсумки Вільнюського саміту НАТО, зокрема разом із зобов’язаннями членів G7 та інших, які приєдналися до нього, є потужним сигналом стратегічної підтримки України, поки не буде відбито агресора.

 Очевидно, українці та друзі України розчаровані тим, що саміт НАТО не надав більш чіткого запрошення до членства. Але це не повинно негативно вплинути на реальність Вільнюського пакету підтримки для України.

Тепер слід зосередитися, з одного боку, на тому, щоб країни G7, НАТО та ЄС дотримувалися своїх зобов’язань щодо надання Україні подальшої та посиленої військової, фінансової та політичної підтримки в її боротьбі за свою свободу, а з іншого боку – Україна прискорила свою роботу, щоб виконати умови для початку переговорів про вступ до ЄС та подальшого просування до членства в НАТО. 

Робота над розбудовою нової та кращої України після закінчення війни та прагнення до повноправного членства в ЄС і НАТО має розпочатися зараз. Це також прискорить перемогу у війні. 

G7 та інші країни повинні розуміти, що затримка зброї та іншої підтримки затримує кінець агресії та реконструкцію та реабілітацію, якими доведеться займатися після війни. Затримка зброї означає затримку миру.

Україна потребує фінансової підтримки також для того, щоб мати можливість оплачувати та допомагати медсестрам, вчителям, військовим та всім іншим, хто підтримує націю в її боротьбі за виживання та свободу. 
Місце України є і буде в ЄС і НАТО. В інтересах усіх, щоб цей процес був підтриманий і прискорений. 

Отже – давайте не нарікати, а цінувати той факт, що Європа продовжує підтримувати Україну, а НАТО твердо стоїть за Україну. Не повинно бути жодних сумнівів: Україна бореться не лише за власне існування та свободу – ця війна є також за захист свободи та демократії для всієї Європи, за саму ідею демократії, заснованої на цінностях.

Але давайте чітко зазначимо: поки ми на правильному шляху, ми повинні продовжувати, і навіть рішучіше, ніж раніше. Небезпека триває. Зупинення або сумніви поставить під загрозу все, що було досягнуто. 
Чи Захід надто швидко діяв, допомагаючи Україні? Авжеж ні. Чи Захід діяв занадто повільно? Так, справді, і дорогою ціною втрачених людських життів, знищених міст і окупованих територій.
 Давайте винесемо уроки з цього. Україні потрібні винищувачі. Україні потрібно більше ракет великої дальності. Україна потребує комплексної військової та фінансової підтримки. І Україні необхідно досягти такого ж рішучого прогресу у внутрішніх реформах, включаючи боротьбу з корупцією.

Після Вільнюса – перед Вашингтоном. Нашою метою має бути те, щоб до того моменту, коли НАТО знову збереться на саміт у 2024 році в столиці США, ситуація на фронті була такою, ситуація українських інституцій була такою, а розташування західних партнерів було таким, щоб Україні можна було надати членство в НАТО. Сподіваємось, робота над перспективою вступу до ЄС відбуватиметься таким же чином. 

Україну потрібно сприймати не як тягар, а як актив. Як повноправний член Україна зробить НАТО та ЄС сильнішими. Безпечний і цілісний вступ України до ЄС і НАТО означатиме: ті, хто хоче жити у свободі, демократії та під верховенством права, мають такий полюс, на який можна покластися в багатополярному світі, який є достатньо сильним, щоб поставити свої життєві плани та життєві плани для своїх дітей на ньому. 

За це зараз гинуть українські воїни, бо розуміють, про що йдеться. Партнери з НАТО та ЄС повинні виконати свою роль. Йдеться не лише про майбутнє України – це про всіх нас, про наш майбутній спосіб життя, про світ, яким керуватимуть не диктатори, а верховенство права.

Наглядова рада YES:
Александр Кваснєвський, Президент Польщі (1995–2005), Голова Наглядової Ради YES; Керсті Кальюлайд, Президентка Республіки Естонія (2016-2021); Карл Більдт, Міністр закордонних справ Швеції (2006-2014), Прем’єр-міністр Швеції (1991-1994); Вольфганг Ішингер, Посол у відставці, Президент Ради Фонду Мюнхенської конференції з безпеки, Старший науковий співробітник школи управління Hertie (Берлін); Віктор Пінчук, засновник YES, фонду Віктора Пінчуки та групи EastOne, Стефан Фукс, Віцепрезидент Havas Group, Виконавчий Співголова Havas Worldwide

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА