12:43 21.07.2023

5 шкідливих продуктів, які варто виключити з раціону: поради нутриціолога

4 хв читати

Це звучить дивно, але більшість «традиційних» продуктів у нашому раціоні не приносить користі. Цей факт можна ігнорувати, проте чи треба потім дивуватися, звідки беруться неприємні прояви різних проблем та захворювань? Краще за все — прислухатися до порад спеціаліста і вже зараз почати змінювати ставлення до харчування. Нутриціолог Ольга Степанова зробила підбірку з п’яти продуктів, які треба якомога швидше виключити з меню.

Будь-яка промислова випічка

Хліб, булочки, печиво, пиріжки та інші вироби, які доступні в супермаркетах та крамницях, становить значну частку раціону багатьох людей. Ці продукти, хоч і можуть бути смачними та зручними для споживання, мають негативний вплив на наше здоров'я.

Варто почати з того, що у пшеничному борошні вже апріорі відсутні будь-які корисні елементи. Це продукт з низькою поживною цінністю: він дає лише швидке відчуття ситості. Крім того, багато виробів містять штучні барвники, ароматизатори та консерванти. Надмірне споживання цих хімічних елементів провокує головні болі, гіперактивність у дітей та загальне незадовільне самопочуття.

У складі більшості  виробів є цукор. Він підвищує ризик ожиріння, розвитку діабету другого типу, карієсу. А ще варто враховувати, що виробники знижують собівартість продукції, використовуючи сухе молоко, штучні олії тощо. Це знижує будь-яку харчову цінність продукції та робить її токсичною.

«Я рекомендую замінити промислову випічку на натуральні альтернативи. Зокрема, варто віддавати перевагу хлібові з цільнозернового борошна», — коментує нутриціолог Ольга Степанова.

Ковбаса і ковбасні вироби

Вони можуть бути смачними та зручними для споживання, але негативно впливають на здоров'я через склад та спосіб виробництва. Більшість ковбасних виробів містять велику кількість насичених жирів, сприяє збільшенню рівня «поганого» холестерину (LDL) в крові. Це збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, інфаркту міокарда, деяких видів раку.

Ковбаса та ковбасні вироби містять велику кількість натрію, який додають як консервант та для покращення смаку. Барвники, ароматизатори та консерванти є сильними алергенами та теж шкодять здоров'ю. У складі деяких ковбасних виробів є залишки антибіотиків та гормонів, які використовують у тваринництві. Їх вживання може призвести до появи антибіотикозалежних бактерій у людини та впливати на гормональний баланс.

«Краще замінити ковбасу на свіже м'ясо без штучних добавок», — радить нутриціолог.

Молоко, отримане промисловим способом

Це один із найбільш популярних та корисних харчових продуктів, який є важливим джерелом білка, кальцію, вітамінів та мінералів. Однак спосіб отримання впливає на поживну цінність та безпеку продукту.

У промисловому тваринництві часто використовують гормони росту та антибіотики, щоб прискорити ріст та збільшити виробництво молока у тварин. Це може призвести до наявності залишків цих речовин у молоці.

Більшість промислових молочних продуктів проходять процес пастеризації за високих температур для зниження ризику зараження харчовими інфекціями. Проте цей процес водночас знищує корисні ферменти та вітаміни у молоці, зменшуючи його поживну цінність. Деякі комерційні молочні продукти містять штучні добавки, які додають для поліпшення смаку, текстури та тривалості зберігання.

«Я рекомендую споживати органічне молоко від перевірених виробників, яке не містить шкідливих речовин та додаткових добавок. Цей продукт отримують від тварин, яких годують виключно органічною їжею. Готовий продукт зберігає більше корисних поживних речовин», — зазначає Ольга Степанова.

Готові сухі сніданки

Це популярний продукт для швидкого і легкого перекусу: особливо для людей, які не мають часу на приготування їжі. Багато виробників цинічно зазначають на пакуванні термін «Фітнес». Проте багато готових сухих сніданків містять велику кількість цукру, який додають для підвищення смаку та привабливості продукту. Споживання таких продуктів призводить до різких коливань глюкози в крові, енергетичних зривів та збільшеного апетиту протягом дня.

У складі сухих сніданків є  штучні барвники, ароматизатори та консерванти, які додаються для поліпшення смаку та зберігання продукту. Ще ці продукти містять високоочищене борошно та інші оброблені інгредієнти, у процесі виробництва яких були втрачені всі поживні речовини. Готові сніданки можуть бути висококалорійними, але недостатньо насиченими вітамінами, мінералами та клітковиною. Тож вони не насичують надовго: вже через пару годин після сніданку ви будете голодні. Варто ще згадати про трансжири, які утворюються під час гідрогенізації рослинних олій. Вони збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

«Краще замінити готові сухі сніданки на здорові та більш поживні альтернативи. Це можуть бути, наприклад, пластівці з вівса зі свіжими фруктами», — радить експертка.

Оселедець у пластиковій тарі

Це рибний продукт, який містить багато корисних жирів Омега-3, вітамінів та мінералів. Проте спосіб обробки та пластикове пакування негативно впливають на якість та безпеку продукту.

Зокрема, тара може містити хімічні речовини: бісфенол А (BPA) та фталати, які можуть переноситися на продукт, особливо при взаємодії з високими або низькими температурами. Ці хімічні сполуки шкідливі для здоров'я у довгостроковій перспективі: можуть впливати на гормональний баланс та функції органів.

Проблема ще й у додаванні консерванту Е239 під час обробки риби перед пакуванням до пластикової тари. Цей елемент чудово зберігає якості продукту, проте дуже шкідливий для людини.

«Змінюйте раціон згідно з порадами та свідомо обирайте продукти: самостійно чи з допомогою спеціаліста. Зрештою, від цього залежить ваше здоров’я», — радить нутриціолог Ольга Степанова.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА