11:07 30.08.2023

Діагностика стабільності банківського сектору України

5 хв читати

          30 серпня 2023 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна) вже вдруге оприлюднило інформаційно-аналітичне дослідження стабільності банківського сектору України, в якому були зібрані результати діагностичного обстеження банківської системи, основних трендів та тенденцій, які можуть суттєво впливати на розвиток банківської системи України.

           Штучні спроби розгойдування ситуації у банківському секторі під час війни є класичним заходом в загальному переліку дій спецслужб ворога. Нажаль, банківській сектор України від початку вторгнення був однією з пріоритетних цілей агресора. У перші дні великої війни банківський сектор вистояв, в тому числі завдяки злагодженим діям НБУ та банків. Однак, з огляду на нову хвилю інформаційних атак в першій половині 2023 року, можна зробити висновки, що ворог, якому не вдалось фізично знищити банківську інфраструктуру, тепер намагається посіяти паніку серед українців та вразити нашу економіку. Про це свідчить "чорний піар", з яким наразі мають справу українські банки. З метою протидії штучним ризикам, джерелом яких є країна-агресор, Рейтингове Агентство "Стандарт-Рейтинг" провело повторне діагностичне обстеження банківського сектору та підготувало спеціальний Звіт про стабільність банківського сектору, де виклало основні результати такого обстеження.

1. Сукупний регулятивний капітал банків почав безперервне зростання з жовтня 2022 року: з того часу і до 01.07.2023 року він виріс на 28% до 251,5 млрд грн. За аналогічний період значне зростання продемонстрував норматив адекватності регулятивного капіталу (до 24,3%) і норматив достатності основного капіталу (до 14,81%). Виявлена тенденція пов’язана зі зростанням прибутковості банків через високий рівень ставок за депозитними сертифікатами НБУ та ОВДП. РА "Стандарт-Рейтинг" позитивно оцінює виявлену тенденцію, оскільки разом зі збільшенням прибутковості виріс і рівень платоспроможності / захищеності банків.

2. Такі банки як Дойче Банк ДБУ (Deutsche Bank, Німеччина), ІНГ БАНК (ING Group, Нідерланди), КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК (Credit Agricole Group, Франція), СІТІБАНК (Citigroup, США), КОМІНБАНК (портфельний інвестор з Великобританії) та інші потрапили до ТОП-30 банків з найбільшою адекватністю регулятивного капіталу, але вони і так мали дуже високий рівень зовнішньої підтримки від акціонерів. Банки, чий регулятивний капітал був менший за 500 млн грн, також демонстрували високий рівень забезпеченості регулятивним капіталам, серед них: РАДАБАНК, УБРР, БАНК ФАМІЛЬНИЙ, ЄПБ та інші.

3. За період з 01.01.2022 р. по 01.08.2023 р. помітно виріс коефіцієнт покриття ліквідністю за всіма валютами (LCRвв): з 284,91% до 347,99%. За той самий період норматив коефіцієнта покриття ліквідності в іноземній валюті (LCRів) збільшився з 262,36% до 358,34%. Схожі тенденції можна було спостерігати і за коефіцієнтом чистого стабільного фінансування (NSFR). Частка депозитів до запитання у національній валюті станом на 01.07.2023 р. знизилась майже до довоєнного рівня і склала 33,20%.

4. Ренкінг за нормативом LCRвв станом на 01.07.2023 очолив банк з іноземним капіталом АГРОПРОСПЕРІС БАНК. В ТОП-30 також були присутні такі банки з іноземним капіталом, як УКРСИББАНК (BNP Paribas), КОМІНБАНК, ПІРЕУС БАНК МКБ, ЮНЕКС БАНК, ПРАВЕКС БАНК, Райффайзен Банк і т.д. Також до ТОП-30 за забезпеченням ліквідністю увійшли такі банки, контрольовані Урядом України, як ПриватБанк та Ощадбанк. В цілому, станом на 01.07.2023 українські банки були дуже добре забезпечені ліквідністю. Частково це пов’язано зі зростанням дохідності Депозитних сертифікатів НБУ, а потім і дохідності ОВДП.

5. За період з 01.01.2022 р. по 01.07.2023 р. розмір NPL виріс з 345,13 млрд грн до 425,15 млрд грн або на 23,18%, що з урахуванням інфляції та девальвації взагалі не повинно вплинути на роботу банків. Станом на 01.07.2023 року частка NPL стабілізувалась на рівні 38,94%: це все ще більше за довоєнний рівень (на 9-9,5%), але з урахуванням динаміки рівня NPL в державних банках є цілком прийнятним рівнем для України. Серед банків, які мали помітні кредитні портфелі, з ТОП-30 банків за рівнем NPL можна відмітити: ПІРЕУС БАНК МКБ, ПРАВЕКС БАНК, Райффайзен Банк, КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК, КОМІНБАНК та ін.

6. Від початку війни співвідношення чистого комісійного доходу (ЧКД) до чистого процентного доходу (ЧПД)  в цілому по банківській системі знизилось з 42,07% до 27,35%. Під впливом зростання рівня процентних ставок бізнес-модель багатьох банків змінилась. Так, банк за участю іноземного капіталу КОМІНБАНК за підсумками 2022 року мав співвідношення ЧКД до ЧПД на рівні 559%. У першому півріччі 2023 року ренкінг очолив АКОРДБАНК зі значенням 104,61%, а КОМІНБАНК зайняв шосту сходинку в ренкінгу. До ТОП-30 за співвідношенням ЧКД та ЧПД увійшли і таки банки з українським капіталом як БАНК ВОСТОК, ГЛОБУС, РАДАБАНК та ін. По мірі зниження ставки НБУ ті банки, які раніше більше спирались на комісійні доходи, будуть більше готові до зниження процентних ставок.

7. На думку РА "Стандарт-Рейтинг", зростання рівня процентних ставок в Україні забезпечило банки України значним запасом регулятивного і основного капіталу, а також на порядок підвищило рівень ліквідності системи в національній та іноземній валюті. Разом з тим, проект НБУ та банківської спільноти POWER BANKING став ефективною відповіддю та протидією російській агресії, яку було спрямовано на знищення банківської і розрахункової інфраструктури.

8. Банківський сектор України під час війни самоорганізувався та продемонстрував високий рівень соціальної відповідальності. У серпні 2023 року Агентство провело повторне дослідження соціальної відповідальності і склало список соціально відповідальних банків. Агентство визначило ТОП-3 банків за рівнем соціальної відповідальності. До групи лідерів рейтингу за рівнем соціальної відповідальності увійшли банки:

1.  АТ "КОМІНБАНК"

2.  АТ "РАДАБАНК"

3.  ПуАТ "АКОРДБАНК"

 

9. У 2023 році НБУ вивів з ринку 2 банки за відмивання грошей. КОНКОРД (01.08.2023) та IBOX БАНК (07.03.2023) були позбавлені банківської ліцензії та відправлені на ліквідацію. РА "Стандарт-Рейтинг" застерігає банківську спільноту не робити відмивання грошей та ухилення від сплати податків частиною бізнес-моделі. Війна сильно ускладнила для банків України практику реалізації принципу "знай свого клієнта" (KYC), тому поодинокі помилки можуть траплятись як виключення з правил, але якщо перевірки банківського нагляду показують, що основні доходи банк отримував від сумнівних операцій, такий банківський бізнес не має права на існування.

10. В цілому, можна зробити висновки, що рівень забезпечення капіталом банківської системи України виріс, збільшився і рівень забезпечення банків ліквідністю. Одночасно було стабілізовано рівень непрацюючих кредитів в кредитному портфелі банківської системи. Виявлені тенденції підвищення стабільності банківської системі стали можливими завдяки зростанню дохідності банківського бізнесу і діям НБУ, які були спрямовані на утримання інфляції.

Із повним змістом Звіту можна ознайомитися на сайті агентства Рейтингового агентства "Стандарт-Рейтинг" (Україна): www.standard-rating.biz/

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА