15:59 01.09.2023

Державна стратегія наркополітики: з Європою чи з pociєю

5 хв читати
Державна стратегія наркополітики: з Європою чи з pociєю

Чи будуть поліцейські підкидати підліткам пакети з травою, вимагаючи хабарі та ламаючи їм життя? Чи буде держава сприяти поширенню в Україні епідемії ВІЛ, туберкульозу та гепатитів? Чи припинить правоохоронна система змагання "хто посадить за ґрати більше людей за наші податки", а почне боротися з організованою наркозлочинністю? Відповіді на ці питання вкорінені в Стратегії державної політики щодо наркотиків на 2023-2030 роки. Через відсутність політичної волі її ухвалення відкладалось три роки, але зараз це важливо для вступу України в ЄС і документ винесено на громадське обговорення. Громадські організації, які вкотре надіслали свої зауваження до документа, висловлюють обґрунтовані побоювання, що Уряд знехтує пропозиціями та збереже репресивну модель наркополітики за pociйським зразком.

"Оприлюднений текст створювався у 2021 році", — говорить співорганізатор Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків, член правління ГО "Міські ініціативи та суспільні трансформації" Назарій СОВСУН. "За цей час правове поле цивілізованого світу оновилось кардинально, наука і технології крокують вперед, а Україна може на це відповісти лише архаїчним текстом, який не відповідає реаліям сьогодення.

Хорошу новину, що Україна майже має державну стратегію щодо наркотиків, затьмарює погана: є ризик, що Уряд спокуситься ухвалити цей важливий документ суто формально, без занурення у подробиці, що там всередині вода і зовсім не європейські принципи. Ухвалить, можливо, навіть без наміру це потім виконувати. Просто заради галочки в атестаті про готовність до євроінтеграції".

І цього допустити ніяк не можна, стверджують учасники прес-конференції. Бо євроінтеграція це не про слова, а про принципи. І фундаментальні права людини це не порожній звук. Нездорова, каральна наркополітика держави створює проблеми всьому суспільству.

"Зараз в Україні неадекватно низький мінімальний поріг притягнення до кримінальної відповідальності, значно нижчий ніж у багатьох європейських країнах. На практиці це означає, що всі зусилля поліції йдуть на те, щоб карати людей, які вживають психоактивні речовини. І їх просто не лишається на боротьбу з організованою наркозлочинністю, що займається розповсюдженням та збутом, зокрема серед неповнолітніх", — розповідає директор Благодійної Організації "Благодійний Фонд "Всеукраїнське Об'єднання Людей з Наркозалежністю (ВОЛНА)" Олег ДИМАРЕЦЬКИЙ.

Люди потрапляють до в’язниці, втрачають доступ до якісних медичних послуг і це сприяє епідемії ВІЛ, туберкульозу та гепатитів. У Стратегії державної політики щодо наркотиків до 2020 року були заплановані зміни до наказу МОЗ №188 "Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу", але Уряд їх проігнорував.

"Значно ефективніше було б спрямувати кошти на програми зменшення шкоди, реабілітації та програми замісної підтримувальної терапії, профілактику передозувань. А за зекономлені кошти купити для ЗСУ дрони та турнікети", — стверджує Олег ДИМАРЕЦЬКИЙ.

Тепер вкрай важливо встановити громадський контроль за Стратегії державної політики щодо наркотиків, слідкувати, щоб Уряд заклав у ній європейські норми і принципи, а не coвкові та pociйські догми.

Для спільного контролю за діями уряду учасники прес-конференції оголосили про створення об’єднання #DRUGPOLICYUA, що керуватиметься такими принципами:
Неприпустимо планувати ухвалення одночасно і тексту Стратегії і операційного плану з її реалізації. Спершу ухвалюється стратегія, потім розробляється план щодо неї. Міністерством охорони здоров’я України на обговорення винесено обидва документи одночасно.

  1. Нова стратегія не може бути ухвалена без аналізу стану реалізації попередньої. Інакше правонаступність та тяглість державної політики щодо наркотиків (майже дослівна цитата з проекту) буде стосуватись виключно традиції вибіркового виконання “дорожньої карти” з наркополітики.
  2. Текст Стратегії повинен містити чіткі індикатори виконання Стратегії, за якими можливо буде оцінити успішність її виконання.  Але ці індикатори можуть бути вироблені виключно щодо фінальної редакції тексту, яка зараз лише обговорюється.
  3. Державна стратегія зобов’язана відповідати кваліфікаційним критеріям вступу України в ЄС, має підкреслювати відданість зміцненню інституцій та правових норм, які забезпечують демократію, підтримують верховенство права, гендерні особливості, захищають права людини та гідність вразливих груп населення, забезпечують свободу науковому пошуку, зокрема дослідженням психоактивних речовин з потенціалом терапевтичного використання.
  4. Документ не може ігнорувати реалії воєнного стану та повномасштабної війни з росією. Українська державна стратегія не може резонувати з "антинаркотичною" доктриною російської федерації, яка є не більше, ніж інструмент впливу на міжнародній арені;

Повідомляється, що громадянська коаліція #DRUGPOLICYUA є відкритою для участі всіх організацій, що розділяють ці принципи. 

"31 серпня відзначають Міжнародний день поінформованості про передозування. Це ще одне сумне нагадування, наскільки цінним і вразливим є людське життя. Саме людське життя і здоров’я має бути в центрі державної стратегії. Закликаємо громадські організації та рухи долучитися до нашого коаліційного об’єднання "DRUGPOLICY.UA", Ми будемо стежити, щоб Уряд ухвалив ефективну Стратегію державної політики щодо наркотиків на період до 2030 року, що справді наблизить Україну до ЄС", — оголосив координатор консорціуму "DRUGPOLICY.UA", представник експертної ради з наркополітики в (ENPUD) Eurasian Network of People who use drugs Ігор КОЗАК.

Учасники прес-конференціїоголосили про створення об’єднання #DRUGPOLICYUA, щоб спільно контролювати дії уряду.

30 серпня завершилося громадське обговорення Стратегії державної політики України щодо наркотиків на 2023-2030 роки, організоване Міністерством охорони здоров’я. Тепер всі пропозиції змін до документа, надані неурядовими організаціями, Уряд має проаналізувати, прийняти або відхилити: публічно та прозоро. Однак у попередньому раунді громадських обговорень Стратегії у 2021 році Уряд проігнорував пропозиції організацій, що представляють думки понад 300 тис. людей, які вживають наркотики.

Додаткова інформація: [email protected]

+38(093)314-14-88, Христина Морозова

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА