11:05 14.09.2023

Про результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на вересень 2023 року

4 хв читати
Про результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на вересень 2023 року

Український інститут майбутнього спільно з “Нью Імідж Маркетинг Груп” презентували результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на вересень 2023 року

Респонденти дали відповіді на питання щодо найбільш резонансних подій в Росії; цілей так званого “СВО”; мобілізації; очікувань від цьогорічних виборів, а також відносин з Китаєм.

Цікаво, що ріст цін та інфляція перемогли війну. Зокрема, 49% росіян чекають, що все подорожчає. Крім того, росіяни бояться мобілізації, але готові до неї 52% росіян її підтримують. І навіть у віці 18-24 роки підтримує третина респондентів. Якщо мобілізація відбудеться, то ніяких бунтів не буде. До речі, росіяни чекають, що це станеться після виборів президента в березні.

У той же час 25% росіян хочуть бачити нового президента. 49% хотіло б, щоб саме Володимир Путін назвав наступника. У рейтингу майбутніх президентів РФ з великим відривом лідирує прем'єр-міністр Михайло Мішустін (24%). На другому місці мер Москви Сергій Собянін (9%).

Ще ключові результати дослідження:

  • Похід Пригожина на Москву та його загибель, а також атаки безпілотників на Москву стали найбільш резонансними подіями серпня. Атаки безпілотників по Криму хоча й були достатньо помітними, значно поступилися по помітності атакам на Москву.
  • Історія з Пригожиним стала першою подією, яка щось змінила в російському суспільстві. Не кардинально, але помітно. Знизилися рейтинги довіри майже до всіх відомих режимних політиків (від -5% до -15%), а тому числі Путіна (-7%) і самого Пригожина (-5%), зменшилася кількість тих, хто "за СВО до побєдного конца", збільшилося усвідомлення людських втрат та економічних негараздів тощо. Якщо загальна оцінка напрямку розвитку РФ з лютого по травень 2023 відрізнялася стабільністю, і три чверті опитаних були тоді переконані у правильності напрямку руху країни, серпневий зріз характеризується слабким, але помітним зменшенням частки тих, хто впевнений у правильності руху Росії (-6%), і збільшенням кількості тих, хто вважає, що Росія рухається у неправильному напрямку (+5). Також на ту саму величину (6%) збільшилася кількість тих, хто підтримав би рішення про завершення "СВО". Таких респондентів більше за все у віковій групі 18-24 (80%).
  • Оцінюючі цілі "СВО", які, згідно з попередніми опитуваннями, більшості росіян невідомі, 36% респондентів, тим не менш вважає, що вони або повністю або частково досягнуті. Проте половина (51%) має протилежну думку. Причому в цьому питання динаміки порівняно з травнем 2023 практично немає.
  • Тенденція до зменшення (жовтень 2022-березень 2023) підтримки мобілізації припинилася. В травні кількість прихильників мобілізації певною мірою зросла, і це зростання продовжилося в серпні (+3%). Припущення: люди вважають, що РФ треба армія до оборони.
  • Зате зберігається тенденція усвідомлення втрат. Про це свідчать і заяви кожного п’ятого про те, що у нього-неї є загиблі серед близьких, і оцінка загальних втрат РФ, яка також поволі ростуть у свідомості росіян. І це усвідомлення серйозних втрат: 20% опитаних вважає, що кількість загиблих перевалила за 100000, а 53% воліла не відповідати на це питання.
  • Результати опитування свідчать, що для росіян анексовані території мають різну цінність. Крим вважають своїм 72% опитаних, з Донбасом не готові розстатися 60%, а з Таврією (Херсонщина та Запорожжя) – вже тільки 52%.
  • Хоча наступним очільником Росії майже половина бачить того, на кого вкаже Путін, четверта частина опитаних (25%) вважає, що новим президентом РФ має бути нова людина. При цьому 24% наступним президентом бачать технократа Мішустіна, 9% поміркованого Собяніна, і лише незначна кількість бачить нового президента РФ в погонах (Шойгу – 5%, Д. Патрушев – 2%) чи активних діячів "СВО" (Кірієнко – 2%). Не бачать президентом так само і несистемних опозиціонерів (Навальний – 3% , Ходаковський – 2%).
  • Від цьогорічних виборів більшість (56%) росіян нічого особливого не очікує. Хоча 33% сподіваються на краще. Погіршення очікує 8%. Хоча 49% опитаних впевнена, що після виборів на них чекає підвищення цін (49%), зниження рівня життя (34%), зростання курсу долару (27%) та інше.
  • Відносини з Китаєм оцінуються у такий спосіб: з одного боку 72% вважають, що РФ та Китай.

– це рівні партнери, з іншого боку є усвідомлення того, що Китай використовує або збирається використовувати РФ у своїх інтересах. Особливо це стосується китайських зазіхань на російські сировині ресурси.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА