17:38 14.09.2023

У Києві пройшов форум, присвячений  питанням гуманітарного реагування

4 хв читати

У столичному прем’єр-готелі “Русь” 12-13 вересня відбулась важлива подія - форум «Включення та участь: люди з інвалідністю в центрі гуманітарного реагування під час війни». Ідея заходу полягала в об'єднанні  представників організацій людей з інвалідністю з  різних областей України, представників міжнародних організацій, кластерів, Агенцій ООН  з метою:

  • обговорення ролі та  значимості  організацій людей з інвалідністю у проектах гуманітарного реагування протягом 1,5 років з початку війни;
  • обміну досвідом та обговорення основних викликів в гуманітарному реагуванні для людей з інвалідністю, людей поважного віку;
  • розробки консолідованих рекомендацій з інтеграції питань інвалідності в План гуманітарного реагування на 2024 рік.

В рамках вирішення цих питань були організовані тематичні дискусії, зокрема, щодо покращення доступу людей з інвалідністю, з функціональними порушеннями, людей похилого віку до основних послуг на рівні громад під час воєнних дій та надзвичайних ситуацій, надання багатоцільової грошової допомоги, залучення  та включення організацій людей з інвалідністю до розробки політик, стратегій  гуманітарного реагування та інші.

Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, виступаючи на форумі, запропонувала представникам  організаціям людей з інвалідністю, міжнародним організаціям  організацій увійти до складу Координаційних центрів підтримки цивільного населення при обласних військових адміністраціях (ОВА).

“Ми маємо зосередити фокус уваги на роботі з організаціями, які допомагають людям з інвалідністю. Також закликаю міжнародні організації активно допомагати вразливим категоріям населення і наступного року”, - наголосила вона.

В свою чергу, голова Національної асамблеї людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич підкреслив значимість  включення людей з інвалідністю до політики гуманітарного реагування під час війни.

За його словами, понад 20 років Національна асамблея людей з інвалідністю, як і багато інших організацій тісно співпрацюють з органами влади та міжнародними партнерами над покращенням життя, реалізацією прав людей з інвалідністю, людей поважного віку. 

“Проте, війна змусила нас максимально зосередитись на питаннях гуманітарної підтримки цих людей, тому що це реальна соціальна біда для тисяч, тисяч людей з інвалідністю”, - зазначив Валерій Сушкевич.

Він підкреслив, що План гуманітарного реагування на 2024 рік для України повинен стати прикладом включення та участі громадських організацій людей з інвалідністю в процесі прийняття рішень.

Старша радниця з гендерних питань координаторки системи ООН в Україні Аннелі Пеппер висловила свою підтримку зусиллям, спрямованим на інтеграцію людей з інвалідністю, людей похилого віку в  гуманітарну .

“Цей форум – дуже важлива подія для України з точки зору прав людей з інвалідністю. Україна має значний прогрес в цьому напрямку, але все ще є куди рости, і значна частина проявів нерівності по відношенню до цих верств населення були посилені повномасштабним вторгненням”, - зазначила вона.

 Пані Пеппер також додала, що під час місій та візитів, які вона здійснювала разом із Координаторкою системи ООН в Україні, було виявлено багато нагальних проблем для людей з інвалідністю на прифронтових територіях.

“У багатьох випадках ці люди не хочуть евакуюватися, тому що побоюються, що там, куди вони поїдуть, вони не матимуть доступу до послуг, яких потребують, до догляду, який їм потрібен”, - підкреслила представниця ООН.

За її словами, домогосподарства, в яких є людина з інвалідністю, ще до повномасштабного вторгнення відчували фінансову скруту, та не могли повністю задовольнити свої потреби в охороні здоров'я та в засобах до існування, а зараз ця ситуація загострилася.

“ООН співпрацює з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю та іншими українськими організаціями, щоб переконатися, що коли ми говоримо про основні проблеми, то це виходило від самих людей. Саме від спільноти людей з інвалідністю, тому що ви є експертами в тому, що повинно відбуватися. Ви знаєте, як ми можемо покращити наші послуги”, - зазначила вона.

Форум “Включення та участь: люди з інвалідністю в центрі політики гуманітарного реагування під час війни” організовано Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги, спрямованого на підвищення доступності політичного та суспільного життя, а також повного включення всіх громадян у демократичний процес. Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать авторам і не обов’язково відображають погляди IFES.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України налічує більше ста організацій, які представляють інтереси людей з різними порушеннями. З перших днів війни організації надають гуманітарну допомогу людям з інвалідністю та людям похилого віку з різних областей України: продукти харчування, засоби гігієни, асистивні технології, ліки, непродовольчі товари першої необхідності. На базі організацій створені прихистки (5 областей), простори для дітей (різні локації у 18 областях), надається консультативна та психологічна підтримка. НАІУ працює з цивільними та військовими, які набули інвалідності внаслідок війни, адвокатує питання захисту прав людей з інвалідністю в різних сферах та інше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА