15:21 15.09.2023

Українські виробники товарів оборонного сектору звернулися до президента з проханням припинити тиск ДАСУ та правоохоронних органів

3 хв читати
Українські виробники товарів оборонного сектору звернулися до президента з проханням припинити тиск ДАСУ та правоохоронних органів

15 вересня у пресцентрі "Інтерфакс-Україна" пройшла пресконференція на тему: "Загроза існування вітчизняного виробництва через антидержавну позицію ДАСУ та правоохоронних органів".

Учасники заходу, які представляли виробників товарів оборонного сектору та роботодавців, навели аргументи, чому Уряд має скасувати висновок Державної аудиторської служби України (ДАСУ), який, всупереч законам України, вимагає повернути вже оподаткований прибуток підприємств оборонного сектору за 2022 рік. Це може призвести до зупинки виробництва товарів для фронту, до підриву обороноздатності країни.

ДАСУ почала розсилати листи до державних структур з вимогою повернути прибуток приватних підприємств, у яких закуповували товари чи техніку в 2022 році. Перший прецедент – лист від ДСНС Львівської області до ТОВ "Промислова компанія "Пожмашина".

"На замовлення ДСНС Львівської області була проведена процедура закупівлі: придбано три пожежні автомобілі за ціною кожна 11 040 000,00 грн, прибуток з однієї складає 1 138 692,00 грн. Західний офіс Держаудитслужби провів перевірку та через обласне ДСНС вимагає повернути за три машини протягом місяця 3,416 076,00 грн. Інакше Держаудитслужба погрожує судом. Як юрист компанії повідомляю, що вимога від виробника повернути прибуток за минулий рік не корелюється з Цивільним кодексом України. Тим більше, що з цього прибутку підприємство у 2022 році сплатило всі податки. Впевнений, що держава не зможе повернути ці податки, адже вони вже витрачені на інші цілі", - заявив Роман Середа, заступник генерального директора з юридичних питань ТОВ "ПК "Пожмашина".

Владислав Бельбас, генеральний директор одного з провідних виробників зброї "Української бронетехніки", повідомив, що з прибутку за 2022 рік сплачені податки, а самі ці кошти проінвестовані у виробництво.

"За півтора року ми передали Силам Оборони вже близько 30 тисяч тонн боєприпасів та озброєння. За період з 24 лютого 2022 року по 1 вересня 2023 року сплатили різних податків на суму понад 120 мільйонів гривень та офіційно підтримали волонтерські фонди на суму понад 25 мільйонів гривень. Ці кошти сплачені також із наших прибутків, які обмежуються кількома відсотками за рішенням Кабміну. Весь залишок прибутку реінвестується у розвиток виробництва. Нам стало відомо, що Державне бюро розслідувань у даний момент фальсифікує справу проти нашої компанії, що стане прецедентом для атаки на весь ВПК. Маючи на руках юридично нікчемний висновок Держаудитслужби, нас хочуть звинуватити у нанесенні збитків державі через отримання нами прибутку. З прибутків сплачені податки, а кошти проінвестовані у виробництво зброї для перемоги над агресором. Дії ДБР призведуть до зупинки виробництва мінометів, броньованих автомобілів, постачання критично важливих боєприпасів й збільшення втрат на полі бою", - зазначив Владислав Бельбас.

Олександр Соколовський, керівник Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості, повідомив, що рішення ДАСУ ставить під загрозу постачання товарів на фронт.

"Коли виробники подають калькуляцію у Міноборони, то це про намір. І зовсім не значить, що вони повністю отримують весь прибуток. Можна заробити, а можна і збитки отримати. Бо не все залежить від виробника. Наприклад, коливання курсу гривні до долара, дорожча в рази електроенергія, коли працюєш на генераторах, подорожчання сировини та логістики, тривоги, обстріл підприємств, тощо… Ці фактори важко спрогнозувати. Але вони впливають на прибуток: планували 10%, а він може скласти 1% або перетвориться на збитки. З юридичної точки зору претензії від державних структур до підприємств оборонного сектору не мають ніяких перспектив. Це лише питання відволікання сил та коштів підприємств на судові тяжби, відбивання від правоохоронців", - підсумував Олександр Соколовський.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА