09:37 18.09.2023

Банківська система України продовжує ставати більш ліквідною та прибутковою

5 хв читати

Підсумки першого півріччя 2023 року вказують на те, що банківська система України продовжувала ставати більш ліквідною та прибутковою. Найвищі результати показали банки, які віддавали перевагу депозитним сертифікатам НБУ. В першому півріччі 2023 року якість кредитних портфелів банків продовжила знижуватись. Станом на 01.07.2023 року частка проблемних кредитів (NPL) в портфелі банків в середньому по банківській системі України складала 38,94%. Агентство вважає, що рівень NPL в кредитному портфелі банків стабілізувався і його подальше зростання малоймовірно. Загальний прибуток банківської системи за 2022 року дорівнював 24,7 млрд грн, а за перше півріччя 2023 року — 67,65 млрд грн, з яких 41,2 млрд грн припадало на ПриватБанк. Діяльність державних Укргазбанку та Укрексімбанку залишалась прибутковою. За підсумками першого півріччя 2023 року збитковими були лише кілька банків, але їх збитки були несуттєвими.

ТОП-19 банків з найнадійнішими (привабливими) депозитами за підсумками 1-го півріччя 2023 року:

АТ "КРЕДОБАНК"

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК"

АТ "УКРСИББАНК"

АТ "КБ "ПРИВАТБАНК"

АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК"

АТ "ПРАВЕКС БАНК"

АТ "КОМІНБАНК"

АТ "ПІРЕУС БАНК МКБ"

АТ "АБ "УКРГАЗБАНК"

АТ "ОЩАДБАНК"

АТ "ПРОКРЕДИТ БАНК"

АТ "СЕНС БАНК"

АТ "ПОЛТАВА-БАНК"

ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК"

АТ "АГРОПРОСПЕРІС БАНК"

АТ "ЮНЕКС БАНК"

АТ "УКРЕКСІМБАНК"

АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО"

АТ "УБРР"

Лідери рейтингу

"Рейтинг надійності банківських депозитів" за підсумками першого півріччя 2023 року очолив АТ "Кредобанк". За результатами діяльності в першому півріччі 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року АТ "Кредобанк" на 36,07% збільшив чистий процентний дохід, на 18,44% — чистий комісійний дохід та в 15,7 разів наростив обсяг прибутку. На початок третього кварталу банк підтримував великий запас за нормативом адекватності регулятивного капіталу (29,04%), прийнятний рівень частки NPL в кредитному портфелі (24,3%), а також істотний запас за всіма нормативами ліквідності (LCRвв — 234,86%, LCRів — 297,68%, NSFR — 221,17%). АТ "Кредобанк" має якісну депозитну програму для населення, яка передбачає купівлю валюти за вигідним курсом, а також унікальні карткові продукти у чотирьох валютах (гривня, долар США, євро та польський злотий). Голова Правління АТ "Кредобанк" Єжи Яцек Шугаєв зазначив: "Ми впровадили в Кредобанку можливість купівлі безготівкової валюти з подальшим розміщенням на депозит для фізичних осіб. Можна констатувати, що дана послуга користується великим попитом. З моменту впровадження послуги близько 8 тисяч клієнтів скористалися можливістю купити валюту з розміщенням на депозит. Послуга є цікавою для банку, оскільки допомагає нарощувати як строкову базу вкладів (депозитів), так і залучати нових клієнтів до банку. В той же час, дає можливість клієнту придбати валюту за вигідним курсом". Агентство звертає увагу, що АТ "Кредобанк" має високий рівень зовнішньої підтримки зі сторони акціонера — PKO Bank Polski S.A., що є найбільшим банком Польщі та однією з найбільших фінансових установ Центральної та Східної Європи.

Другу позицію в рейтингу зайняв Райффайзен Банк. За 2022 рік банк отримав чистий процентний дохід у сумі 12,829 млрд грн та прибуток у 1,547 млрд грн, а вже за перше півріччя 2023 року прибуток банку після оподаткування перевищив 3,1 млрд грн. Станом на 01.07.2023 року частка NPL в кредитному портфелі банку становила всього 14,56%, що значно менше за середньо-ринковий рівень NPL по банківській системі.

АТ "КОМІНБАНК" (COMINBANK) посів сьому сходинку у рейтингу. В першому півріччі 2023 року АТ "КОМІНБАНК" істотно наростив обсяги операцій на вітчизняному ринку банківських послуг. За вказаний період у порівнянні з першим півріччям 2022 року прибуток банку виріс на 27,61%, а чистий процентний дохід збільшився на 86,57%. Перше півріччя 2023 року COMINBANK завершив з прибутком після оподаткування в розмірі 77,7 млн грн. Важливо, що АТ "КОМІНБАНК" підтримував значний запас за нормативами капіталу та був дуже добре забезпечений ліквідністю. Станом на 01.07.2023 року нормативи ліквідності банку мали наступні значення: LCRвв — 281,42%, LCRів — 342,32% та NSFR — 179,03%. Коментуя успішну роботу банку та економічну ситуацію на ринку, Тетяна Путінцева, Голова Правління АТ "КОМІНБАНК", акцентує увагу на наступному: "Оскільки оновлений макропрогноз від НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки, ми звертаємо увагу клієнтів на те, що поточний момент для розміщення депозитів є досить вдалим. Так, зниження відбуватиметься поступово. Однак все рівно депозитні програми усіх українських банків пропонуватимуть менший % ніж зараз. Тож зараз є цілком резонним обрати депозит у доларах США на 6–12 місяців і у такий спосіб зафіксувати для себе привабливу ставку. Саме депозитні програми з таким терміном в останні півроку були як найвигіднішими для клієнтів, так і найціннішими для банку".

Лідер рейтингу соціальної відповідальності серед дочірніх банків міжнародних банківських груп, які працюють в Україні

Цього разу АТ "Кредобанк" очолив рейтинг соціальної відповідальності серед дочірніх банків іноземних банківських груп в Україні. Діяльність банку в сфері соціальної відповідальності у 2023 році набула систематичних рис. Агентство ідентифікувало соціальну відповідальність Кредобанку за кількома напрямками:

допомога банку в сфері оборонних та гуманітарних потреб України;

підтримка напрямку гуманітарного розмінування у співпраці з Державною спеціальною службою транспорту та реабілітації поранених військових та цивільних осіб через партнерство з SuperHumans Center;

підтримка культурних ініціатив, які були розпочаті задовго до війни.

Лідер рейтингу соціальної відповідальності серед українських банків за участю іноземного капіталу, які не входять до банківських груп

Першу сходинку у рейтингу соціальної відповідальності серед українських банків з недержавною часткою посів АТ "КОМІНБАНК" (COMINBANK). Банк на постійній основі впродовж тривалого періоду приділяє увагу питанням соціальної відповідальності і є свідомим амбасадором корпоративного волонтерства. На думку агентства, однією з кращих соціальних ініціатив банку став проект DOBROKOLO, який сконцентрував значні зусилля на підтримці українців під час війни. В червні банк через партнерські активності DOBROKOLO з благодійними фондами прийняв участь у допомозі постраждалим від підриву Каховської ГЕС. Також щомісячно COMINBANK надає допомогу через БФ ONUKY цивільним та воїнам, які отримали поранення і проходять лікування у шпиталі.

Лідер рейтингу соціальної відповідальності серед банків за участю українського капіталу (крім державних)

Лідером рейтингу соціальної відповідальності серед банків за участю українського капіталу (крім державних) став ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК", який мав численні програми допомоги збройним силам України та допомоги цивільному населенню, яке постраждало від війни. Агентство відмічає активну співпрацю банку з проектом UNITED24, який має важливе значення для потреб України під час війни.

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА