16:34 20.09.2023

Відкрите звернення керівництва IDS Ukraine до голови Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) пані Олени Думи

6 хв читати
Відкрите звернення керівництва IDS Ukraine до голови Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) пані Олени Думи

Вельмишановна Олено Олексіївно!

Звертаємося до Вас від імені 3000 працівників компанії IDS Ukraine та її акціонерів, які в сукупності володіють більш як 50 % корпоративних прав і не перебувають під українськими чи міжнародними санкціями.

18 вересня 2023 року майже одночасно з проведенням у Києві пресконференції нашої юридичної команди ми побачили на сайті АРМА новину зі згадуванням про «Моршинську» в контексті розгляду комітетом ВРУ законопроєкту № 6233. Тому вважаємо своїм обов’язком звернути Вашу увагу на те, що цей документ не вирішує питання юридично бездоганної конфіскації активів підсанкційних осіб у таких компаніях, як IDS Ukraine. А навпаки, зумовлює для держави ризик перетворення цих активів на токсичні, недоотримання бюджетних надходжень від їхнього подальшого продажу та позови в міжнародних судах із подальшою виплатою компенсацій непідсанкційним акціонерам.

Свого часу Ваше призначення головою Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) викликало піднесення в українській бізнес-спільності, оскільки українські компанії тривалий час потерпали від свавілля Ваших попередників. Так само всі високо оцінили той крок, коли Олена Дума посприяла відкриттю доступу до реєстру підвідомчих АРМА активів – як свідчення прозорого підходу та цивілізованих управлінських практик. Все це в сукупності викликало в нас надію, що нарешті стосовно нашої компанії буде відновлено справедливість. Адже, як відомо, 100 % корпоративних прав IDS Ukraine спочатку було протизаконно арештовано, а потім попереднє керівництво АРМА провело конкурс на обрання управителя з низкою кричущих процесуальних порушень, визнавши його переможцем нашого прямого меншого конкурента ТОВ «Карпатські мінеральні води», тобто компанію, яка, звісно, не може бути зацікавлена в розвитку нашого бізнесу і яка, з процедурної точки зору, не має дозволу Антимонопольного комітету України на економічну концентрацію та ліцензії НКЦПФР на управління корпоративними правами, що необхідні для ефективного виконання функцій управителя.

Водночас якщо керуватися державним інтересом, обраний АРМА управитель має бути принаймні не менш ефективним, аніж діючий менеджмент IDS Ukraine. У випадку з ТОВ «Карпатські мінеральні води» ми бачимо протилежну ситуацію. Обидві наші компанії розпочали діяльність одночасно – у 1996 році, але досягли помітно різних результатів: виторг ТОВ «Карпатські мінеральні води» у шість разів менший за виторг IDS Ukraine; ринкова частка брендів ТОВ «Карпатські мінеральні води» — у п’ять разів менша за частку IDS Ukraine. Такі принципові відмінності є результатом набагато якіснішого управління бізнесом в IDS Ukraine. Експерти та ЗМІ неодноразово називали нашу компанію взірцем з точки зору рівня менеджменту, корпоративної соціальної відповідальності, прозорості, податкової дисципліни, еталонної корпоративної культури. З початку повномасштабного російського вторгнення IDS Ukraine зберігає такі ознаки, інвестувавши 425 млн грн у виробництво, сплативши 700 млн грн податків, спрямувавши на потреби ЗСУ, лікарень, переселенців і мешканців деокупованих територій води на суму 160 млн грн, а загальний обсяг нашої допомоги за благодійними проєктами сягає 230 млн грн. IDS Ukraine — зразок корпоративної прозорості: щороку наша компанія проходила аудит в одній із аудиторських компаній «великої четвірки» і незмінно отримувала схвальні висновки. Ми не бачимо жодних причин, з яких би наш прямий конкурент був зацікавлений у збереженні цих помітних прямих переваг IDS Ukraine. Нам навіть невідомо, чи проходила компанія-конкурент відповідний аудит. Крім того, у своїй конкурсній програмі ТОВ «Карпатські мінеральні води» декларує намір забезпечити щомісячну сплату від управління активами нашої компанії обсягом 26 млн грн на місяць.  Водночас у разі недосягнення таких показників, задекларованих на конкурсі АРМА, ТОВ «Карпатські мінеральні води» зобов’язалося сплачувати 2 млн грн власних коштів  щомісяця. Отже, сплативши 2 млн грн на місяць управитель може взагалі зупинити діяльність IDS Ukraine і отримати всі вигоди від зростання обсягів власного бізнесу на цьому самому ринку. Цілком очевидно, що нормально працюючий бізнес IDS Ukraine принесе більше користі Україні, аніж таке зовнішнє «управління» ним.

Однак, на жаль, зараз ми спостерігаємо, як люди з минулого – чиновники, які розпочали цю спробу рейдерського захоплення активів IDS Ukraine – досі свідомо вводять Вас в оману щодо реальних обставин справи і ризиків для державних інтересів. Отже, Вашими руками зараз намагаються віддати «Моршинську» рейдерам, які за безцінь зроблять на ній собі бізнес, позбавивши державу таких необхідних під час війни бюджетних надходжень.

Насправді головним джерелом ризику, який загрожує державним інтересам, є не вимога законодавства узгоджувати дії щодо активів з підсанкційними акціонерами (законопроєкт № 6233), а порушення прав непідсанкційних акціонерів. М. Фрідман опосередковано має стосунок лише до 18,23 % корпоративних прав IDS Ukraine.  А от 50,01 % корпоративних прав нашої компанії належать акціонерам, щодо яких не застосовано жодних санкцій. Зокрема, це уряд Грузії, британські й українські громадяни. Всі вони мають право на захист своїх інтересів і поки що не позиваються до України у міжнародних судах тільки тому, що сподіваються на мудрість української влади та справедливість українського правосуддя.

На жаль, законопроєкт № 6233 є черговим прикладом не мудрості та справедливості, а нехтування загальноприйнятими у світі нормами корпоративного права. Натомість ми вже тривалий час обговорюємо у спільноті Європейської бізнес-асоціації альтернативний варіант законодавчих змін, що передбачає надання доброчесним (не номінальним) непідсанкційним акціонерам пріоритетного права бути управителями арештованих активів підсанкційних осіб і переданих до АРМА. Йдеться про внесення змін до Закону України «Про АРМА» (корегування ст. 21 чи доповнення ст. 21-1), згідно з якими до початку конкурсного відбору управителя держава повинна опитати співвласників відповідних активів, чи мають вони бажання взяти їх в управління. Потім за наявності охочих передати їм актив в управління. Бо і держава, і акціонери зацікавлені у стабільній роботі бізнесу та максимізації його ринкової вартості, тобто наші інтереси повністю співпадають.

Враховуючи вищесказане, просимо Вас розглянути можливість застосування такого підходу до IDS Ukraine – це буде як пілотний проєкт для його апробації. Стосовно нашої компанії для цього достатньо просто скасувати проведений із кричущими порушеннями конкурс з відбору управителя і потім протестувати на нашій базі нову економічну логіку управління підвідомчими АРМА активами.

Для цього є всі необхідні передумови. З початку війни всі підсанкційні особи повністю усунені від управління компанією, нею керує команда українських топменеджерів, які працюють тут по 20 років – набагато довше, ніж М. Фрідман із партнерами є її акціонерами. Українську Раду директорів очолює Всєволод Білас, який свого часу започаткував виробництво «Моршинської» і є акціонером IDS Ukraine.  За півтора року, що минули, наша компанія спрямувала на економічну та соціальну підтримку держави 1,3 млрд грн, інвестувала у виробництво 425 млн грн і увесь цей час є надійним партнером української влади щодо забезпечення продовольчої безпеки країни (в тому числі постраждалих від катастрофи на Каховській ГЕС регіонів).

Водночас просимо Вас взяти до уваги, що подальші системні порушення прав непідсанкційних акціонерів IDS Ukraine неминуче призведуть до фінансових втрат для державного бюджету та репутаційних втрат української влади в очах міжнародних партнерів, а всі причетні до них посадові особи понесуть персональну відповідальність.

Сподіваємося на Ваше розуміння ситуації й увагу до нашої пропозиції.

Готові відповісти на Ваші питання та зустрітися в разі потреби.

 

З повагою

Всеволод Білас, голова Ради директорів IDS Ukraine

Марко Ткачук, генеральний директор IDS Ukraine

Юрій Баган, генеральний директор Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар»

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА