09:49 13.10.2023

Проект з повернення українців додому було презентовано у Верховній Раді

3 хв читати
Проект з повернення українців додому було презентовано у Верховній Раді

Київ, 13 жовтня 2023. Без наявності достатньої кількості трудових ресурсів перемога у війні не принесе Україні економічного зростання. Потрібно вже зараз намагатися стимулювати повернення українців додому, відкривати нові робочі місця за для збереження трудового потенціалу та замислюватися над залученням трудових мігрантів з-за кордону. Це основні напрямки реалізації проекту "Візія-2033. Збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя", який було презентовано у Верховній Раді України.

В рамках проекту буде проведена науково-дослідна робота, а також напрацьовані  практичні рекомендації для стимулювання розвитку трудового потенціалу України. Без достатньої кількості працівників успішність відбудови країни буде під великим питанням.

"Зовнішня міграція сьогодні перетворилася на головний драйвер взагалі демографічної динаміки. Ми бачимо скорочення населення, ми бачимо проблеми, які з цим пов’язані. Але ми не хочемо дати собі звіт в тому, що підвищення народжуваності абсолютно нереально", - заявила Елла Лібанова, директорка  Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи,  Національної академії наук України.

"… щоб політики розуміли, все що роблять науковці наші, і нарешті, щоб це була спільна робота стейкхолдерів  - політичних і наукових. І ми мусимо вийти на якісь рецепти, які ми мусимо впроваджувати у бюджетні програми, у програми Кабінету міністрів, виконавчої влади", - зауважила Галина Третьякова, народний депутат України, голова Комітету з питань соціальної політики та прав ветеранів.    

"Міжнародна міграція набуває функції трудоресурсного забезпечення економіки країн і не менше… Значення проекту "Візія-2033" полягає у формуванні орієнтирів рівноправного включення України до світового трудоресурсного простору", - додала Світлана Калініна, доктор економічних наук, завідувачка кафедри економіки праці Маріупольського державного університету.  

 "…питання мобільності трудових ресурсів повинні розглядатися не в повоєнний час, а в умовах війни. Значить рішення повинні бути нестандартні, ми їх повинні проговорювати… і з суспільством і з владою", - повідомив Олександр Доній, голова ГО "Центр дослідження політичних цінностей".

"Мета проекту – збереження та розвиток трудових ресурсів в найближче десятиліття. Сприяння поверненню українців, котрі зараз знаходяться за кордоном, скорочення обсягів трудової міграції з України в повоєнний період, забезпечення, через проведення досліджень та експертних обговорень, підготовки профільного законодавства, яке буде побудовано на основі фактів та відповідатиме принципам недискримінації та поваги до прав людини", - сказав Василь Воскобойник, керівник проекту "Візія-2033. Збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя"", президент "Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування".

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

Міжнародний фонд  "Відродження" – одна з найбільших благодійних фундацій в Україні, що з 1990-го року допомагає розвивати в Україні відкрите суспільство на основі демократичних цінностей. За час своєї діяльності Фонд підтримав близько 20 тисяч проектів на суму понад 350 мільйонів доларів США.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду "Відродження".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА